Ülkücü Hareketin Lideri Türkes'in Vefatinin 27. Yili

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kurucu Genel Baskani Alparslan Türkes, vefatinin 27. yilinda aniliyor.

Ülkücü Hareketin Lideri Türkes'in Vefatinin 27. Yili
Ülkücü Hareketin Lideri Alparslan Türkes, vefatinin 27. yilinda aniliyor. Alparslan Türkes, Kayseri’nin Pinarbasi ilçesinin Yukari Köskerli köyünde yasayan Koyunoglu ailesinin, bir toprak meselesi yüzünden giristigi kavga sonucu Sultan Abdülaziz’in fermaniyla Kibris’a sürgün edilmesi nedeniyle 25 Kasim 1917’de, Koyunoglu soyuna mensup Tuzlali Ahmet Hamdi Bey ve esi Fatma Zehra Hanimin ogullari "Ali Arslan" olarak Lefkosa’da dogdu. Ilkokul ve rüstiye yillarinda Hüsnü Bey, Selahattin Bey, Mehmet Asim Bey, Ragip Tüzün Bey, Turgut Bey, Osman Zeki Bey ve Faiz Kaymak gibi Türklük ve Türkçülük suuruyla bilenmis hocalardan feyz alan Türkes’in adi Osman Zeki Bey tarafindan "Sultan Alparslan’a denk bir yigit Türk ol" diyerek, "Alparslan" olarak degistirildi. Ailesiyle 1933 yilinda Istanbul’a yerlesen Türkes, Kuleli Askeri Lisesi’ne kayit oldu. 1936’da Kuleli Askeri Lisesi’ni pekiyi derece ile astegmen olarak bitiren Türkes’in, Ankara ve Harp Akademisi serüveni basladi.



1938’de tegmen oldu

Türkes, 1938’de genç bir tegmen olarak Harbiye’den mezun oldu. Ardindan 1944’te "Muzaffer Sükriye" ile evlendi. Bu evlilikten Ayzit, Umay, Selcen, Sevenbige (Çagri) ve Yildirim Tugrul adli çocuklari olan Türkes, 1974’te esini kaybetti. Daha sonra, Seval Hanim ile ikinci evliligini yapan Türkes’in, Ayyüce ve Ahmet Kutalmis adli iki çocugu daha dünyaya geldi.

1955’de kurmay binbasi

1944’te üstegmen rütbesindeyken Nihal Atsiz ve Nejdet Sançar ile "Irkçilik-Turancilik" davasindan yargilanan Türkes, 9 ay 10 gün Tophane Askeri Hapishanesinde kaldi. 1945’te de Askeri Yargitay karariyla tahliye edilen Türkes, 1947’de beraat etti.

Türkes, 1947’de 15 Türk subayiyla ABD Kara Harp Akademisi ve Piyade Okulunda iki yil egitim gördü. 1951’de kurmaylik sinavini kazanan Türkes, 1955’de Harp Akademisi’nden Kurmay Binbasi olarak mezun oldu.

Daha sonra, yurt disi görevi için açilan sinavi kazanarak ABD Pentagon’da NATO Türk Temsil Heyeti üyeligine atanan Türkes, bu arada ekonomi egitimi de aldi. 1957’de Türkiye’ye dönen Türkes, 1959’da Almanya’ya Atom ve Nükleer Okulu’na gönderildi. Bu okulu basariyla bitiren Türkes, ardindan kurmay albayliga yükseldi.

27 Mayis Darbesi

27 Mayis 1960’da, Milli Birlik Komitesi’nin ülke yönetimine el koydugunu açiklayan bildiriyi radyodan okuyan Türkes, ihtilal hükümetinde Basbakanlik Müstesarligi görevini üstlendi. Türkes, bu vazifesi sirasinda Devlet Planlama Teskilati, Devlet Istatistik Enstitüsü ve Türk Kültürünü Arastirma Enstitüsü gibi kurum ve kuruluslari kurdu. Milli Birlik Komitesi’nde ortaya çikan anlasmazliklar nedeniyle, 13 Kasim 1960’da, Türkes ve "on dörtler" olarak bilinen arkadaslari, emekliye sevk edilerek tasfiye edildi ve zorla evlerinden alinip yurt disinda görevlendirilmek suretiyle sürgün edildi. Türkes, Türkiye’nin Hindistan Büyükelçiligi müsaviri sifatiyla sürgüne gönderildi.

4 ay hapis cezasi yatti

1963 yilinda yurda dönen Türkes, dava arkadaslariyla kadro olusturup partilesmek amaciyla "Huzur ve Yükselis Dernegi"ni kurdu. Kisa bir süre sonra Talat Aydemir’in giristigi darbe tesebbüsüne karistigi iddiasiyla tutuklanan ve Mamak Askeri Cezaevinde 4 ay hücre hapsinde yatan Türkes, yargilanarak beraat etti.

CKMP Genel Baskani Türkes

Alparslan Türkes, 1965’de Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisine (CKMP) katildi ve partinin Büyük Kurultay’inda Genel Baskanliga seçildi. Türkes, ayni yil yapilan genel seçimlerde de Ankara milletvekili oldu.

CKMP’nin adi 1969’da, Milliyetçi Hareket Partisi, amblemi de üç hilal olarak degistirilirken, Türkes o yil yapilan genel seçimlerde Adana milletvekili seçildi.

Türkes, ilki 31 Mart 1975 -13 Haziran 1977 yillari, ikincisi de 1 Agustos - 31 Aralik 1977 tarihlerinde, Süleyman Demirel baskanliginda kurulan koalisyon hükümetlerinde MHP Genel Baskani olarak, Basbakan Yardimciligi ve Devlet Bakanligi yapti.

Türkiye’de 1968 yilindan itibaren Marksist ve komünist gençlik hareketlerinin üniversitelerde yer almaya baslamasi ile Türkes, toplanan çok az sayidaki gence verdigi seminerlerle Türk toplumculugu ve milliyetçiligini anlatti. Kisa zamanda çogalan ve örgütlenen gençler, "Dokuz Isik" etrafinda toplandi.

12 Eylül 1980 Darbesi

12 Eylül 1980’de gerçeklesen askeri darbeden 3 gün sonra teslim olan Türkes, önce Uzunada’da daha sonra da Ankara Askeri Dil Okulu’nda ve hastalandigi dönemde de Mevki Hastanesinde 4,5 yil hapis yatti. Bu süreçte Türkes ve 218 ülkücünün idami istendi. Türkes, 9 Nisan 1985’de tahliye oldu ve beraat etti. Türkes, 1987’de siyaset yapma yasaginin kalkmasinin ardindan Milliyetçi Çalisma Partisi (MÇP) olaganüstü kongresinde partinin Genel Baskani oldu. Türkes, 1991 yilindaki genel seçimlerde MÇP’nin, Refah Partisi ve Islahatçi Demokrasi Partisi ile yaptigi seçim ittifaki neticesinde Yozgat milletvekili seçildi. 1992’de 12 Eylül’ün kapattigi partilerin tekrar açilabilmesine iliskin degisikligin ardindan MHP’nin son kurultay delegeleri, MHP’nin isim ve amblemini MÇP’nin kullanabilmesine karar verdi.

4 Nisan 1997’de hayata gözlerini yumdu

Bu çerçevede 1992’de yapilan MÇP’nin 4. Olaganüstü Kurultayi’nda partinin adi MHP, amblemi üç hilal olarak degistirildi, genel baskanliga tekrar Alparslan Türkes seçildi.

Türkes, 4 Nisan 1997’de geçirdigi kalp krizi sonucu 80 yasinda hayatini kaybetti. Türkes için 8 Nisan 1997’de düzenlenen cenaze törenine yogun katilim oldu. Türkes’in naasi, Besevler’deki anit mezara defnedildi. Türkiye’nin tüm illeri ile Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti, Kirim, Balkanlar ve Türkistan’daki Hoca Ahmet Yesevi’nin türbesinden getirilen topraklar, Türkes’in mezarina konuldu.
Kaynak: İHA