Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Uzmani Dr. Arslanhan Açiklamasi 'Saman Nezlesi Baharla Birlikte Kapiyi Çaliyor'

Alerjik rinit ya da halk arasinda bilinen adi ile saman nezlesi, özellikle bahar aylarinda havadaki polen miktarinin artmasiyla ortaya çikiyor. Hastalik; vücutta kasinti, kizariklik, burunda seffaf renkli akintinin yani sira kimi zaman sisme, sik sik ve arka arkaya hapsirma ile gözlerde kasinti gibi sikâyetler ile kendini göstererek sorun yasayanlarin adeta kabusu oluyor.

Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Uzmani Dr. Arslanhan Açiklamasi 'Saman Nezlesi Baharla Birlikte Kapiyi Çaliyor'
Kimi insanlarin bünyesinin, polen gibi hava kaynakli madelere karsi alerjik bir tepki göstermesi ile ortaya çikan saman nezlesini üst solunum yolu hastaligi olan nezle ile karistirmamak gerekiyor. Medline Adana Hastanesi Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Uzmani Dr. Murat Arslanhan, saman nezlesinin uygulanan tedavilere ragmen genellikle ömür boyu devam ettigini söyleyerek korunmak için önerilerde bulunuyor.

Bahar mevsiminde artiyor

Ilkbaharin gelmesiyle birlikte fazlaca görülmeye baslayan mevsimsel alerjik rinitin en sik rastlanan alerjik hastaliklardan biri oldugunu aktaran Dr. Arslanhan, “Saman nezlesinde alerjik reaksiyona neden olan madde ya da maddeler ‘alerjen’ olarak tanimlanir. Saman nezlesi olmayanlarin çogunlugu için bu maddeler alerjen degildir. Çünkü bagisiklik sistemi onlara tepki göstermez” diyor.

Ömür boyu devam ediyor

Hastaligin özellikle alerjik yatkinligi olan kisilerde daha sik görüldügünü anlatan Dr. Arslanhan, “Hastalik küçük yaslarda ortaya çikabilecegi gibi ileri yaslarda da görülebilir. Genellikle ömür boyu sürse de ileri yaslarda siddeti azalabilir. Kendiliginden geçme olasiligi ise oldukça düsüktür” diyerek soruna neden olan alerjenlerden uzak durulmasinin önemli oldugunu belirtiyor.

En önemli neden ailesel yatkinlik

“Alerjik rinitin tanisinda hastanin yasi, hangi ortamlarda sikâyetlerinin arttigi, daha önce kullandigi ilaçlara ve özellikle ailesinde alerjisi olan kimse olup olmadigina bakilir. Alerji genetik bir hastalik oldugundan ailede baska bireylerde de olmasi tani konmasinda etkendir. Hastanin öyküsü ve muayene bulgulari alerjiyi düsündürüyorsa, alerji testleri uygulanir. Bu testler deri testleri ve kanda alerjenlerin incelenmesi seklindedir” diyen Dr. Arslanhan, özellikle alerji tedavisine cevap vermeyen bireylerde detayli burun muayenesi, çocuklarda geniz eti, eriskin hastalarda ise kikirdak egriligi, burun polipleri ve sinüzit olup olmadiginin da arastirilmasi gerektigini söylüyor.

Bu önerilere koruyor!

Alerjik belirtilerin kontrolünün birden fazla tedavi yönteminin birlikte uygulanmasiyla saglandigini ifade eden Dr. Murat Arslanhan, “Alerjenle karsilasmanin önlenmesi, ilaç ve asi tedavileri bu yöntemler arasinda sayilabilir. Ancak ilk ve en önemli asama alerjik rinite neden olan etkenlerden uzak durmaktir. Bu hastalikta çevresel faktörler çok yaygin oldugundan tamamen korunmak pek mümkün olmasa da bu durum hafifletilebilir” diyerek SU önerilerde bulundu:

"Polenlerin yogun oldugu bahar mevsiminde kapi ve pencereleri kapali tutun. Klimanizdaki filtreleri her ay temizleyin veya degistirin. Evinizde bitki yetistirmeyin. Evinizde tüylü hayvan beslemeyin. Kustüyü yastik, yün yorgan, yastik ve yatak yerine sentetik olanlarini kullanin. Sigara içmeyin, yaninizda içirmeyin."
Kaynak: İHA