Çiftçiler Damlama Sulama Sistemi Tebligini Bekliyor

Türkiye tariminin baskenti Adana’nin yüzde 38’inde tarim yapildigini yüzde 38’lik alanin da yüzde 75’inin sulanabilir alan olduguna dikkat çeken Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan; damlama sulama sistemi tebliginin beklendigini söyledi.

Çiftçiler Damlama Sulama Sistemi Tebligini Bekliyor
Dogan, yaptigi açiklamada, "Çukurovamizin bereketli topraklarinda cazibeli kapali basinçli sulama sistemleri olmadigindan çiftçiler bahçelerini, sebze ve meyvelerini damlama sulamayla sulamaktalar. Misir, soya, pamuk ve benzeri diger ürünler salma sulama (vahsi sulama) sistemiyle sulanmakta. Salma su ile gündüz sulanan tarlalarda, aksam sulamacilarin ayarladigi su, sabaha kadar tarlanin içinden iz yaparak topragin tamamini sulamadan direkt drenaja akmaktadir. Verimli topraklarimizda salma su kullanildiginda topragin üstündeki üst katman, yani verimli topraklar drenaj kanallarina oradan da denizlere akiyor. Çiftçilerimiz mevcut bahçelerinin disindaki tarlalarinda da damlama sulama sistemlerine geçerse yüzde otuza yakin bir su tasarrufu saglanacaktir" dedi.

Dogan, söyle devam etti:

"Dünyada küresel isinmanin etkilerini her geçen gün daha fazla hissettirdigini, temiz tatli su kaynaklari rezervlerinin azaldigini unutmamaliyiz. Kuraklik, su kaynaklarini tüketiyor ve yeralti su seviyelerinin düsmesine neden oluyor. Bu durum, tarim için hayati öneme sahip. Sularimizi tedbirli kullanmaliyiz. Sulama sistemlerinin modernize edilmesi ve suyun verimli kullanimini saglayacak teknolojilerin kullanilmasi önemlidir.Dünyada toplam karasal alanin sadece yüzde 10’unda tarim yapilabilmektedir. Tarim üretimi için topraklarimizin ne kadar az oldugu asikar. 2050 yilinda dünya nüfusunun 10 milyara ulasacagi ve gida tüketiminin yüzde 60 artacagi ön görülüyor. Sürdürülebilir tarim ve gelecek nesillerin gida güvenligi için toprak koruma teknikleri kullanilmali, erozyon önlenmeli ve daha fazla üretim için verimliligi arttiracak önlemler alinmalidir."

"Dogan, "Tarimda verimliligi artirmak için alinacak önlemlerden biri de damlama sulama sistemlerine geçmektir. Damlama sulama sistemleri, suyun dogrudan bitki köklerine damla damla verilmesini saglayarak suyun verimli kullanimini saglar. Bu sistemler, toprak erozyonunu azaltir, su kaybini en aza indirir ve bitki hastaliklarinin yayilmasini engeller. Ancak, damlama sulama sistemlerine geçis maliyetli olabilir ve çiftçiler için yüksek yatirim gerektirebilir. Bu nedenle, çiftçilere damlama sulama sistemlerine geçis için hibe ve kredi destegi saglanmasi önem tasimaktadir" seklinde konustu

Damlama sulama sistemleri için çiftçilerin 5 yillik faizsiz kredilerin açilmasini beklediklerini vurgulayan Dogan, "Narenciye bahçeleri sebze ve meyve disindaki misir, pamuk, soya ve benzeri ürünlere mutlaka damlama sulama hibesi veya 5 yillik sifir faizli kredinin bir an önce verilmesi gerekiyor. Toprak verimliligin arttirilmasi, tarimin gelecegi ve gida güvenligi için Tarim Bakanligimizdan hibe ve faizsiz kredi açiklamasi bekliyoruz" dedi.

Kaynak: İHA