Bakan Kacir Açiklamasi '51 Bin 927 Isletmeye 16,7 Milyar Liralik Destek Saglandi'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, 6 Subat depremlerinde zarar gören isletmeleri yeniden ayaga kaldiracak desteklerin sürdügünü belirterek, “Dünya Bankasi ve JICA is birligiyle Türkiye Deprem Sonrasi Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli Isetmelerin Canlanmasi Destek Programi kapsaminda KOSGEB eliyle bugüne kadar 11 ilde 51 bin 927 isletmeye 16,7 milyar lira destek verildi” dedi.

Dünya Bankasi ve KOSGEB is birliginde yürütülen proje çerçevesinde 6 Subat’ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen 11 ildeki isletmelere yönelik 12,8 milyar lira finansmanin tamami bölgedeki isletmelere aktarilmisti. Bu finansmanin bölgeye aktarilmasinin ardindan KOSGEB ile Japonya Uluslararasi Isbirligi Ajansi (JICA) arasinda 4,2 milyar lira kredi anlasmasi imzalanmisti. Anlasma ile “Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli Isletmelerin Deprem Sonrasi Desteklenmesi Projesi” uygulamaya alindi. Basvurusu onaylanan isletmelere de ödemeleri yapilmaya devam ediliyor.

“51 bin isletmeye 16,7 milyar destek”

KOSGEB’in deprem bölgesine uluslararasi fonlardan sagladigi destekler ile ilgili degerlendirmede bulunan Bakan Kacir, depremin ilk anlarindan itibaren baslayan desteklerin sürecegini belirterek, sunlari söyledi:

“Depremin ardindan zarar gören isletmeleri ayaga kaldiracak desteklerimiz devam ediyor. Bakanlik olarak uluslararasi kuruluslarla yeni finansman kaynaklarinin temini konusunda çalismalarimizi yürütüyoruz. 15 Kasim 2023’ten bugüne kadar Dünya Bankasi ve JICA is birligiyle Türkiye Deprem Sonrasi Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli Isetmelerin Canlanmasi Destek Programi kapsaminda KOSGEB tarafindan bugüne kadar 11 ilde 51 bin 927 isletmeye 16,7 milyar TL destek verildi.



“KOSGEB bana umut oldu”

KOSGEB araciligiyla uluslararasi fonlardan saglanan finansman desteklerinden yararlanan kadin girisimciler de zarar gören isletmelerini yeniden insa edis süreçlerini anlatti. Hatay’da depremden etkilenen Fatma Önal Önlen, Deprem Sonrasi Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli Isletmelerin Canlanmasi Destek Programi’yla isletmesinin yeniden canlanma sürecini paylasti. KOSGEB’in destegiyle is yeri makinelerini onardigini kaydeden Önlen, “Maddi desteginden ziyade manevi olarak bana sunu verdi; Hatay’da yasayabilecegim umudunu verdi. ‘Devlet bizi birakmiyor ve biz isimize devam edebilecegiz’ gücünü hissettim. Bunun gibi desteklere çok ihtiyacimiz var” ifadesini kullandi.

“Üç katli is yerimi depremde kaybetmistim”

Kahramanmaras’ta faaliyet gösteren Hatice Kübra Köse, Deprem Sonrasi Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli Isletmelerin Canlanmasi Destek Programi’ndan faydalanip isletmesini yeniden insa edis sürecini anlatti. Üç katli is yerini depremde kaybettigini anlatan Köse, KOSGEB destegi ile isletmesini yeniden ayaga kaldirdigini belirtti.



“Can suyu oldu”

Kahramanmarasli kadin girisimci Gamze Rabia Görkem, Deprem Sonrasi Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli Isletmelerin Canlanmasi Destek Programi’ndan faydalanarak depremde hasar gören isletmesini yeniden ayaga kaldirmasinin öyküsünü anlatti. Is yerinin 6 Subat depreminde agir hasar aldigini belirten Görkem, “KOSGEB destegi büyük ölçüde yeni is yeri kurulumunda büyük rol oynadi. Deprem bölgesine özel kredi desteginden faydalandim, bu bizim için can suyu oldu” dedi.

Kaynak: İHA