Türk Askerinden Osmanli'nin Prizren'deki Ilk Eseri Namazgah'a Bakim Çalismasi

Balkan ülkesi Kosova’nin Prizren sehrinde en eski Osmanli eseri olan Namazgah’in çevre düzenlemesi Türk askerleri tarafindan yapildi.

Türk Askerinden Osmanli'nin Prizren'deki Ilk Eseri Namazgah'a Bakim Çalismasi
Kosova’da NATO’nun Baris Gücü KFOR bünyesinde görev yapan Türk askeri, Fatih Sultan Mehmet döneminde 21 Haziran 1455 tarihinde yapilan ve Prizren halki arasinda "Kirik Cami" olarak bilinen Namazgah’in çevre düzenlemesini gerçeklestirdi, isiklandirma sistemlerini yeniledi. Türkiye’nin Prizren Baskonsolosu Celal Dogan ile Kosova Türk Temsil Heyeti Baskani Albay Sabri Gökhan Karamürsel yapilan çalismalari yerinde inceledi.

"Osmanli mirasina sahip çikiyoruz"

Namazgah’i ziyaret eden Türkiye’nin Prizren Baskonsolosu Celal Dogan, "Bugün burada bulunmamizin bir sebebi Osmanli mirasi olan, Fatih Sultan Mehmet zamaninda Kosova’da ilk yapilan Türk aniti mirasi olan Namazgah’in bakiminin yapilmasi konusunda Albayimizla görüstük. Kosova Türk Temsil Heyeti burada bazi çalismalar yapti, onarimlar yapti. Bahçe düzenlemeleri yapildi. Buranin tamamen bakima ihtiyaci oldugunu her zaman söylüyoruz belediye ile de görüstü. Bu açidan tabur komutanimiza minnettariz. Türk Temsil Heyeti’nin burada olmasi bizim açimizdan çok guru verici, yararli ve faydali olmustur. Bu tarihi mirasin korunmasi için biz baskonsolosluk olarak her konuda tüm imkanlarimizla elimizden geleni yapmaya çalisiyoruz. Yalnizca Kosova’da degil, dünyanin her tarafindaki tarihi mirasimizin korunmasi için tüm temsilciliklerimizin seferber oldugunu vurgulamak istiyorum. Biz burada, bu güzel parkta Kosovalilarin özellikle Prizrenlilerin gelip dinlenmelerini ve bu güzel tarihi mirasi korumalari ve buradan yararlanmalari için elimizden gelen her seyi yapmaya çalisiyoruz" ifadelerini kullandi.

Osmanli’dan sonra yerine saglik ocagi ve is yeri yapilmisti

Öte yandan 2002’de Kosova Türk Taburu Görev Kuvvet Komutanligi, Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA), Türkiye Cumhuriyeti Diyanet Isleri Baskanligi, Türkiye Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü ve Kosova’nin bazi kurumlarinin destegiyle tekrardan onarilmisti. Osmanli’nin Kosova’dan çekilmesiyle Sirp rejimi tarafindan yikilan ve üzerine saglik ocagi yapilan tarihi Namazgah, Türk askerinin 1999 yilinda Kosova’ya girmesiyle tekrar gündeme getirilmis, o dönemdeki adiyla Kosova Türk Tabur Görev Kuvveti Komutanligi ile Prizren Belediyesi ve Prizren Tarihi Anitlari Koruma Enstitüsü arasinda 28 Agustos 2001’de imzalanan protokolle baslayan restorasyon çalismalari, 5 Nisan 2002’de tamamlanmisti. Prizren Belediyesi’ne devredilen tarihi Namazgah’in son birkaç yildir çevre düzenlemesi ve etrafinda isik sistemlerinin yenilenmemesi halk arasinda tepki çekmisti.
Kaynak: İHA