Israfa Dikkat Çekmek Isteyen Italyan Ve Ürdünlü Gençler Artik Malzemelerle Hünerlerini Sergiledi

Italya ve Ürdün’den Yozgat’a gelen gönüllü gençler, mutfaktaki israfin önlenmesi ve farkindalik olusturulmasi amaciyla “Atiksiz Mutfak Atölyesi” projesi çerçevesinde kültürlerine ait birbirinden lezzetli tarifleri yaparak hünerlerini sergilediler.

Israfa Dikkat Çekmek Isteyen Italyan Ve Ürdünlü Gençler Artik Malzemelerle Hünerlerini Sergiledi
Sorgun Gençlik Dernegi (SORGED), tarafindan koordine edilen ve Avrupa Dayanisma Programi (ESC) Yüksek Öncelikli Alanlarda Gönüllü Ekipler Programi çerçevesinde yürütülen ‘Spor ve Saglikli Yasam’ baslikli proje çerçevesinde Ürdün ve Italya’dan Sorgun’a gelen 12 gönüllü genç Yozgat’a geldi. Gençler, Yozgat Bozok Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Otel Lokanta ve Ikram Hizmetleri Bölümü uygulama alaninda israf ve sifir atiga dikkat çekmek için mutfaga girdi.

Atiksiz Mutfak Atölyesi etkinligine katilan Italyan ve Ürdünlü gençler, bölüm ögrencileriyle birlikte tezgah basina geçerek artik malzemelerden kültürlerine özgü yemek yapip israfa dikkat çekti. Patlican, kabak, patates, sogan, bayat ekmegin degerlendirildigi etkinlikte ortaya birbirinden lezzetli yemekler çikti. Italyan ve Ürdünlü gençler ile Türk ögrenciler, “Atiksiz Mutfak” ile ilgili teorik bilgiler ve yöntemlerle hem bilinçlendiler hem de uygulamali olarak ögrenme firsati yakaladilar.

“Farkli lezzetleri gençler tatti”

SORGED Yönetim Kurulu Baskani Halil Uguz, Italya ve Ürdün’den 12 ögrencinin 40 gün boyunca Sorgun ve Yozgat’ta birtakim etkinliklere katilacagini söyleyerek, “Avrupa Dayanisma Programi çerçevesinde gönüllülük projesi ile Italyan ve Ürdün’den gelen gönüllü gençlerimiz bugün “Atiksiz Mutfak Atölyesi” etkinliginde bir araya geldi. Yozgat Bozok Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Asçilik Bölümü ögrencileriyle birlikte israfa ve “Atiksiz Mutfaga” dikkat çekmek için böyle bir etkinlik planladik. Gençlerimize 40 gün boyunca spor, kültür, saglik gibi alanlarda yereldeki gençlerimizle birlikte birçok etkinlik düzenliyoruz. Italya ve Ürdün’den gelen gençlerimiz, kendi kültürlerine ait yemekleri burada pisirdiler. Türkiye, Italya ve Ürdün’deki farkli damak lezzetlerini de böylece gençlerimiz tatmis ve tanimis oldular" dedi.



“Birbirlerinin kültürlerini tanidilar”

Yozgat Bozok Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Mustafa Özdemir ise, “Farkli ülkelerden gelen ögrencileri, üniversitemiz ögrencileriyle kaynastirarak burada “Atiksiz Mutfaga” dikkat çekmek için bu sekilde bir etkinlik gerçeklestirdik. Insallah böylece bundan sonraki süreçte israfinda önüne geçeriz diye düsünüyoruz. Burada bizim ögrencilerimiz ve yabanci ögrencilerimiz kaynasti, birbirlerinin kültürlerini tanidilar” seklinde konustu.



“Artan malzemeleri degerlendirdik”

Italya’dan Yozgat’a gelen Diego Forgia da, “Burada atik malzemelerle farkli yemekler çikarmak istedik. Dün sebzeli bir yemek yapmistik ve o sebzelerden arta kalan malzemeleri ve kabuklari buraya getirerek yeni bir yemek yaptik. Çok eglendik ve bilinçlendik.” ifadelerinde bulundu.

“Ürdün’de de Atiksiz Mutfak etkinligi yapiliyor”

Ürdün’den gelen Sarah Asad ise, “Atiksiz Mutfak ile ilgili bir çalisma gerekçesiyle buraya geldik. Burada Ürdün yemegi yaptim, kabagin içiyle çorba yaptik ve bu yemek Ürdün de de çok fazla yapiliyor. Ürdün’de de “Atiksiz Mutfak” örnegi var ve etkinlikler yapiliyor” diye konustu.



“Kültürler arasi kaynasma oldu”

Yozgat Bozok Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Asçilik Bölümü ögrencilerinden Lezihan Sari da, “Bölümümüzde yurt disindan gelen misafirlerimizi agirladik. Onlarla beraber yemek yaptik. Biz yaptigimiz yemekleri onlara tattirdik onlar da bize kendi ülkelerine ait olan yemekleri ögrettiler. Çok güzel vakit geçirdik” dedi.

Kaynak: İHA