Burdurlu Kadinlarin El Emegi 'Bocce Topu' Dünyaya Açildi

Burdur’da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin destegiyle 5 yil önce baslatilan "El Dikimi Top Üretim Projesi" çerçevesinde bugün yaklasik 300 ev hanimi günde ürettikleri bin top ile hem kendi gelirlerini sagliyor hem de sosyal beceri kazaniyor. Özellikle bocce topu üretiminde Fransa’ya ihracata baslayan Burdurlu kadinlar ülkemizde de her yasta insanin oynayabilecegi bu oyunun yayginlasmasini bekliyor.

Burdurlu Kadinlarin El Emegi 'Bocce Topu' Dünyaya Açildi
Burdur’da 2019 yilinda Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Gençlik Spor Il Müdürlügü, Çalisma ve Is Kurumu ile Aile Çalisma ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü ortakliginda kadinlara yönelik ’El Dikimi Top Usta Yetistiriciligi’ ve ’El Dikimi Top Üretimi Projesi’ çerçevesinde kurs açilmisti. Yaklasik 3 ay süren kursun ardindan profesyonellesen Burdurlu kadinlar el dikimi top üretimine basladi.

Yapilan çalismalar sonrasinda Avustralya’dan alinan hibe ile yeni makineler alinmasiyla birlikte üretimler hiz kazandi. Üretimlerin artmasiyla birlikte ’Burdur Top Dikimi Kadin Girisim Kooperatifi’ adiyla kooperatif haline gelen üretici kadinlar yaklasik 300 kisi ile günde bin adet top üretmeye basladi.

Simdiye kadar binlerce top üreten kadinlar pandemi döneminde bocce sporunu ev ve salonlarda oynamaya baslayan Fransa’ya 2022 yilinda 2 bin 500 set, 2023 yilinda ise 24 bin set bocce topu seti ihraç etti. Geçtigimiz günlerde de bir Fransiz firmanin yetkilisi kadinlari ziyaret ederek 2024 yili için 20 bin set bocce topu siparisi verdi. Bocce topu disinda futbol, voleybol topu da üreten kadinlar ürettikleri toplarin el dikimi olmasi nedeniyle piyasadaki toplardan daha kaliteli ve saglam oldugunu belirtti.

Ülkemizde çok fazla bilinmeyen bocce sporunun yayginlasmasina da öncülük eden kadinlar, üretim esnasinda desarj olabilmek için ara ara kendileri de bu oyunu oynadiklarini ve yediden yetmise herkesin bu sporu yapabileceklerini dile getirdi.

Bu projenin olusmasinda akademik olarak büyük katki saglayan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Ögretim Üyesi Doktor Mehmet Öcal 2017 yilinda basladiklari bu proje hakkinda, "Bu projeye 1 top dikim ustasiyla basladik ve ustamiz bu isi yayginlastirdi. Günümüzde Burdur Türkiye’nin bir top üretim merkezi haline geldi ve 300’e yakin kadinimiz top dikim ustasi oldu. Cumhurbaskanligimiz ve Gençlik ve Spor Bakanligimizin destegi dogrultusunda üniversitemizin katkilariyla baslayan bu projenin temel gayesi Burdur’da Sosyal Gelisimin Toplumsal Katkinin ve refahin artirilmasiydi. Kadinlarimiza bir meslek ögrettik ve bu meslek Türkiye’nin unutulmaya yüz tutmus bir meslegi aslinda. 1950’li yillara kadar küresel olarak bir oyuncu oldugumuz bu sektör 1970’li yillardan sonra ülkemizde unutulmus. Su anda Türkiye’nin yaklasik 20 milyon dolarin üzerinde yillik futbol topu ithalati yaptigini biliyoruz ve bu yüzde yüz disa bagli oldugumuz bir alan. Kadinlarimiz burada kadin eliyle, emegiyle milli kaynaklarimizdan yola çikarak milli bir üretim gerçeklestiriyor. Ürettikleri ürünler üniversitemizin himayesinde yerli mali belgesine sahip ve su anda bu kadinlarimiz ihracatçi konumuna yükseldi. Ilk basta sosyal refahin artirilmasi ile baslayan bu proje artik kadinlarimiza devredildi. Kadinlarimiz bir kooperatif kurdu ve bu kooperatifimiz su anda dünyanin 4-5 ülkesine ihracat yapacak konuma geldi" dedi.



Kadinlar için hem sosyal hem de ekonomik bir proje oldu

Burdur Top Dikim Kadin Kooperatifi Baskani Aysel Özcan ise, "Üniversite’nin baslatmis oldugu bir proje ile basladik bu ise. Sonrasinda bize kooperatif olarak devrettiler. Artik kadinlar olarak bu isin sahibi ve öncüsüyüz. Futbol topu ile basladik, sonrasinda voleybol topu, Amerikan futbolu topu ve bocce topu olmak üzere çesitlerimize ayirdik. Su anda Fransa’ya 20 bin set (bir sette 6 top) üretiyoruz Allah’in izniyle. Haziran ayinda malzememiz gelecek üretime baslayacagiz. Set sayimizin yükselebilecegi sözünü de aldik. Ayni zamanda Türkiye El Dikimi Bocce Federasyonu için de üretime basladik. Kadinlar için çok güzel bir is imkani oldu. Atölyede 17 kadin çalisiyor, evlerde ise 70 peten kapama, 100 kadar da futbol topu dikiminde, 100 kadar da farkli alanlarda çalisan arkadaslarimiz mevcut. Hem evde hem de burada çalisanlarimiza güzel bir imkan, sosyal bir proje oldu. Burdur’da dokunmadik kadin birakmayalim düsüncesiyle basladik bu ise. Insallah bu sekilde devam eder" sözlerini sarf etti.

Günde bin adet top üretiyorlar

Evde ve atölyede çalisan kadinlarin artik profesyonel hale geldigini söyleyen ve üretim kapasitelerinin günden güne arttigini dile getiren Özcan, "Günde bin adet bocce topu üretiyoruz, el dikimi bocce topunda ise 100-150 civari üretiyoruz. Evde dikim yapan bir kadin da günde 1 veya 2 adet futbol topunu dikebiliyor. Futbol topu özel istek ve sayiya göre oldugu için o günden güne degisiyor. Bocce oyununu Fransa’da ve diger ülkelerde oldugu gibi Türkiye’de de yayginlastirmak istiyoruz. Buradan okullara ve Milli Egitim Bakanligi’na duyuruyoruz. Bu sporu bizim çocuklarimiz da ögrensin" seklinde konustu.



"Hem dikip hem oynuyoruz"

Ev hanimiyken 3 yil önce projeye dahil olup artik kendi ekonomik gelirini saglayan Havva Ercan, "3 yil önce top dikim atölyesi ile tanistim. Ilk basta sigortali olarak ise basladim burada. Daha sonra kooperatif haline getirdik bu isi. Burada arkadaslar ile birlikte bocce topu üretiyoruz. Su anda federasyona el dikimi bocce topu dikiyoruz. Kadinlar olarak bir seyleri üretmek, yapmak güzel bir his. Burada 17 arkadas çalisiyoruz. Eglenceli bir ortamimiz var bu da isimize yansiyor. Insanin yaptigi güzel seyleri görmesi özellikle kadin olarak daha çok ise adapte olmamizi sagliyor ve daha onur verici geliyor. Biz atölye olarak disardaki kadinlara da çok fazla destek veriyoruz ve bunun sürdürülebilir olmasini istiyoruz. Biz ülke içindeki kurumlardan da görülmek istiyoruz. Mesela Milli Egitim Bakanligi tarafindan okullarda beden egitimi derslerinde bocce sporu ögretilebilir. Kurumlar tarafindan bizler siparis almak istiyoruz. Çünkü üretiyoruz. Ürettikçe bizimle beraber farkli kadinlar da kazaniyor. Arada desarj olabilmek için kendimizde koridorda bocce oynuyoruz. Hem dikip hem oynuyoruz" dedi.

Önceden demir toplarla kum sahada oynanan bocce oyunu pandemi döneminden sonra deri toplarla ev ve salonlarda rahatlikla oynanabiliyor.
Kaynak: İHA