Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Sene Sonuna Kadar 200 Bin Konut Teslim Edecegiz'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, “Sene sonuna kadar 200 bin konutun teslimatini yapacagiz. Her ay 10-15 bin gibi bir sayida da evlerimizi teslim etmeye devam edecegiz” dedi.

Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Sene Sonuna Kadar 200 Bin Konut Teslim Edecegiz'


Dünya Bankasi ile Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ortakliginda "Türkiye Karbon Piyasasi Gelistirme Projesi" baslatildi. Projenin tanitimi Ankara’da Iller Bankasi Sosyal Tesisleri’nde tanitildi. Proje çerçevesinde, ulusal emisyon noktasinda ticaret sisteminin daha saglam temellere oturtulmasi planlaniyor.

Ayrica projenin düsük karbonlu ve rekabetçi bir ekonomiye geçise katki saglanmasi da amaçlaniyor. Karbon fiyatlamada ise yeni bir yol haritasi olusturacak. Ulusal karbon fiyatlandirma araçlari ile düsük karbonlu kalkinma çalismalarinin desteklenmesi hedefleniyor. Projenin genel amaçlari arasinda 2053 net sifir emisyon hedeflerine de katki saglamasi hedefleniyor.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, burada yaptigi konusmada, ‘sifir atik’, ‘sifir emisyon’, ‘iklim degisikligi’ ve ‘yesil varlik’ konularinin önemini ifade etti.



“Sene sonuna kadar 200 bin konut teslim edecegiz”

6 Subat Kahramanmaras merkezli depremleri de hatirlatan Bakan Özhaseki, sunlari kaydetti:

“Sene sonuna kadar 200 bin konutun teslimatini yapacagiz. Her ay 10- 15 bin gibi bir sayida da evlerimizi teslim etmeye devam edecegiz. Su an da bin 240 yerde santiyemiz var. 110 bin kisilik bir çalisan ordusu ile bu isleri yapmaya devam ediyoruz. 4 bin 333 köyde, köy evi yapiyoruz. Kimisinde 30, 70, 100 gibi rakamlarda yikilmis olan köy evleri çelik karkastan depreme daha dayanikli ve dirençli bir sekilde yapmaya devam ediyoruz.”

"Dünyadaki isi gittikçe artiyor"

Türkiye’de iklim degisikliginin meydana getirecegi bir takim hasar, kötülük ve zorluklardan korumak için gayret ettiklerini vurgulayan Bakan Özhaseki, “Yanginlar, heyelan tehlikesi ve kuraklik gibi benzer iklim degisikliginin meydana getirmis oldugu hasarlari hep birlikte izliyoruz. Dünyadaki isi gittikçe artiyor. 20 yildan fazla belediye baskanligi yaptim. O bölgede bile yagis gittikçe azaliyordu. Yerin altindan içmek için kullandigimiz sular daha derine iniyordu. Kurakligin her anlamda etrafi etkiledigini hissedebiliyorduk” diye konustu.



Paris Iklim Antlasmasina da isaret eden Bakan Özhaseki, 2053 net sifir emisyon hedefleri koyduklarini kaydetti.

Yesil dönüsüm için ‘iklim kanuneleri’ hazirladiklarini aktaran Özhaseki, çalismalari TBMM’ye tasiyarak kanunlastiracaklarini vurguladi.

Türkiye’deki yesil varligin arttirilmasi için çaba sarf ettiklerine de dikkati çeken Özhaseki, son 22 yilda 7 milyardan fazla agaç dikildigini sözlerine ekledi.

Dünya Bankasi Türkiye Direktörü Humberto Lopez’in de katildigi etkinlik, Bakan Özhaseki ve misafirlerin hatira fotografi çektirmesinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA