150 Yillik Tarihi Redif Kislasi Kültür Merkezi Oldu

Osmanli döneminde ordunun modernize edilmesi çalismalari kapsaminda ülke geneline insa edilen redif kislalarindan biri de Çorum’un Iskilip ilçesinde bulunuyor. Yaklasik 150 yillik geçmise sahip kislada devam eden restorasyon çalismalari tamamlandi ve Redif Kislasi kültür merkezi olarak hizmet verecek.

150 Yillik Tarihi Redif Kislasi Kültür Merkezi Oldu
Redif Kislasi’nin korunarak yasatilmasi amaciyla Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi (OKA) ve yerel paydaslarin is birligi ile bugüne kadar önemli çalismalar yürütüldü. Kalkinma Ajansi’nin 2014 yilindaki destegi ile Iskilip Kaymakamligi bugünkü degeri 1 milyon TL’yi bulan Rölöve ve Restitüsyon Projesi uygulandi.

OKA’nin 2016 Yili Turizmin Gelistirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Alt Yapi Yatirimlarina Mali Destek Programi çerçevesinde uygulanan Redif Kislasi Restorasyon Projesinde ise bugünkü degeriyle 10 milyon TL’yi asan ajans destegi saglandi. Is artisi nedeni ile tasfiye edilen Restorasyon Projesinde çalismalar 2023 yilinda tekrar basladi.

Çorum Il Özel Idaresi tarafindan yürütülen restorasyon sürecinin ardindan tarihi yapi, Nisan ayi itibari ile 265 koltuk kapasiteli konferans salonu, sahne, depo ve kulis odalariyla Misak-i Milli Ilkokulu ek binasi seklinde hizmet vermeye basladi.



Ilk gününde ögrencilere sinema gösterimi

Redif Kislasinin ilk gününde; Iskilip Kaymakamligi proje ekibi koordinasyonunda, Iskilip Halk Kütüphanesi Müdürlügü tarafindan, Ebussuud Efendi Ilkokulu ögrencilerine yönelik sinema gösterimi yapildi. Kültür merkezine dönüsen binada, Iskilip’in kültürünü en iyi sekilde yansitacak etkinlikler yapilmasi planlaniyor.

Iskilip ilçesinde Meydan Mahallesi’nde yer alan, 720 metrekarelik alan üzerine tastan 3 kat insa edilen Redif Kislasi, Balkan, Birinci Dünya, Çanakkale ve Kurtulus Savaslarinda faal olarak kullanildi. Kislanin 1945 yilina kadar kullanilmaya devam ettigi biliniyor.
Kaynak: İHA