Tokat'ta 2 Bin Yillik Termal Su, Kurulan Merkezle Romatizma Hastalarina Sifa Dagitacak

Tokat ve çevresine modern ve kapsamli bir saglik hizmeti sunmak amaciyla insa edilen Sulusaray Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, yakin bir zamanda kapilarini açmaya hazirlaniyor. 13 bin 860 metrekarelik genis bir alanda kurulan merkez, 2 bin yillik tarihi termal suyu ile bölgeye önemli bir saglik hizmeti saglayacak.

Tokat'ta 2 Bin Yillik Termal Su, Kurulan Merkezle Romatizma Hastalarina Sifa Dagitacak


Tokat Üniversitesi bünyesinde Roma dönemine ait antik kentin bulundugu Sulusaray ilçesinde yapimi tamamlanan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin bina yapimi tamamlandi. 100 yatak kapasitesiyle donatilan merkezde bay ve bayanlar için ayri iki adet havuz bulunuyor. 2000 yillik geçmisi oldugu tahmin edilen kaplica suyundan yapilan merkezde acil müdahale, sauna, buhar, masaj, egzersiz, tedavi ve hasta odalari gibi modern tesislerle donatildi. Hastalara kapsamli bir rehabilitasyon imkani sunmayi hedefleyen merkezin tefrisat alim süreci basladi.

En kisa sürede hizmete girecek olan merkez, bölgeye modern saglik hizmeti sunacak. Ayrica, tamamlanan bu merkezin, 150 kisiye istihdam olanagi saglayarak bölgenin ekonomisine katki saglamasi planlaniyor. Sulusaray ilçesinde bulunan tarihi kaplica suyu, kadim bir tedavi yöntemi olup, romatizma gibi pek çok kronik hastaligin tedavisinde etkili oldugu bilinmektedir. 264 metreden gelmekte olan su 53 derece sicakligiyla biliniyor. Içeriginde bulunan mineraller sayesinde, kaplica suyu içme, banyo ve soluma kürleri olarak güvenle kullanilabilecek. Sulusaray Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, agri giderici ve iltihap giderici etkileriyle bilinen bu dogal kaynaklari kullanarak bölge halkina önemli bir saglik hizmeti sunmayi amaçliyor. Hem saglik hizmeti sunumu hem de istihdam açisindan önemli bir rol üstlenecek olan merkez, Tokat ve çevresindeki hastalar için modern ve etkili bir rehabilitasyon imkani sunacak.

“13 bin 860 metre karelik bir alanda kurulan merkez 100 yatak kapasiteli”

Rehabilitasyon merkezinin Tokat ve bölgeye hizmet etmesi hedeflediklerini ifade eden Tokat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Yilmaz, “Kisa süre sonra açilisini yapacagiz. 13 bin 860 metre karelik bir alanda kurulan Sulusaray Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezimizin yapimi tamamladi. Bunun müjdesini de vermek istiyorum. Merkezimiz 100 yatak kapasitesine sahiptir. Merkezimiz de bay ve bayan olmak üzere iki tane de havuzumuz bulunmaktadir. Acil müdahale, sauna, buhar, masaj, egzersiz, tedavi ve hasta odalari bulunmaktadir. Suanda ise tefrisat alimimiza basladik. En kisa sürede hizmete sokmayi planliyoruz. Tamamlanmis olan bu merkezimiz ayni zamanda 150 kisiye de istihdam saglayacak. Tokat ve çevre illerden gelecek hasta ve yakinlarina da hizmet verecektir” dedi.



“Sulusaray kaplica suyunun sicakligi 53 derecedir”

Kaplica suyunun özellikleri hakkinda da bilgiler veren Rektör Yilmaz, “Biliyorsunuz kaplica dogal sicakligi 20 derecenin üzerinde olan litresinde 1 gramin üzerinde çözünmüs mineral içeren, belirli bazi degerleri esit degerin üzerinde olan, tedavi edici etkisi klinik çalismalariyla kanitlanmis olanlara kaplica suyu diyoruz. Dolayisiyla Sulusaray ilçesinde bulunan kaplica suyu da tedavi amaçli kullanimi kadim bir yöntem olup romatizman hastaliklar basta olmak üzere pek çok kronik hastaligin tedavisinde de uzun yillardir kullanilmaktadir. Sulusaray kaplicalari Tokat’in oldugu kadar Türkiye’nin de önemli kaplicalarindandir. Merkezimize verilecek olan sicak suyun 264 metreden gelmektedir. Kaplica suyu hafif tuzlu ve acidir. Suyun sicakligi ise 53 derecedir. Içeriginde klorür, sodyum, florür, bikarbonat, sülfat ve kükürt bulunan Sulusaray Kaplica sulari bakteri içermemesi sebebiyle de içme, banyo ve soluma kürleri olarak güvenli sekilde uygulanabilmektedir. Genel olarak ise agri giderici ve iltihap giderici etkileri sebebiyle de bel, boyun agrilari, romatizma gibi kas ve iskelet sistemini ilgilendiren hastaliklarin yani sira kaplica sedef ve egzama gibi çesitli cilt hastaliklarina ve astim gibi bazi solunum sistemi hastaliklarina da uygulanmaktadir. Sulusaray Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezimiz hem vatandasa hizmet hem de istihdam noktasinda bölgeye önemli bir hizmet sunmaktadir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA