Prof. Dr. Argün Açiklamasi 'Skolyoz Kiz Çocuklarinda Daha Sik Görülüyor'

Skolyoz hakkinda bilgiler veren Denizli Özel Tekden Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Prof. Dr. Mahmut Argün, “Skolyoz toplumda en çok 10-20 yaslari arasindaki kiz çocuklarinda görülür. Bu yas grubunda skolyoz kiz çocuklarinda erkek çocuklarindan dört kat daha fazla görülür” dedi.

Prof. Dr. Argün Açiklamasi 'Skolyoz Kiz Çocuklarinda Daha Sik Görülüyor'


Skolyozun tanimini yapan Denizli Özel Tekden Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Prof. Dr. Mahmut Argün, “Omurganin üç degisik düzlemdeki deformitelerine skolyoz diyoruz. Bu deformitelerden en belirgin olani kisinin saga ve sola dogru egriligi olanidir. Öne olan kamburluk veya arkaya olan belindeki çukurluk daha az göze batan deformitelerdir. Bir diger deformitede omurgadaki saga veya sola olan dönüklüktür” dedi.



“Kiz çocuklarinda erkek çocuklarindan dört kat daha fazla görülür”

Skolyoz’un kiz çocukarinda daha yaygin görüsdügünü vurgulayan Prof. Dr. Argün, “Skolyozlu hastalarda egriligin açisi ölçüldükten sonra hastalar üç gruba ayrilir. Egriligi 0 ile 20 derece olan hastalarda tedavi fizik tedavi rehabilitasyon programlari ve takiptir. Egriligi 20 ile 40 derece arasinda olan hastalarda tedavi uygun korse uygulamasi ve fizik tedavi rehabilitasyondur. Egriligi 40 derece üzerinde olan hastalarda ise tedavi genellikle cerrahidir. Bu hastalarin ameliyatinda spinal enstrumanlar kullanilarak üç boyutlu düzeltme ile hastalar daha saglikli ve düzgün bir omurgaya sahip olabilirler” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA