Iran'in Suriye'deki Konsolosluk Binasina Yönelik Saldiri BM Gündeminde

Israil’in Iran’in Suriye’deki konsolosluk binasina düzenledigi saldiri Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde ele alindi. Birçok üye ülke Israil’i kinarken, ABD ise Iran’i suçladi.

Israil’in Iran’in Suriye’deki konsolosluk binasina düzenledigi saldiri BM Güvenlik Konseyi’nde ele alindi. ABD’nin BM Büyükelçi Yardimcisi Robert Wood Washington’un Sam’daki saldirida dahlinin ve önceden bilgisinin olmadigini söyledi.

Vurulan binanin durumu hakkinda henüz net bilgilere ulasamadiklarini ifade eden Wood, “Iran ve onun vekili olan gruplar bölgede gerilimi tirmandirmaktan kaçinmalidir” seklinde konustu.

Rusya’nin BM Büyükelçisi Vasily Nebenzya ise Moskova’nin bu tür saldirgan eylemlerin Israil tarafindan bölgede “çatismayi daha da körüklemek için” tasarlandigini düsündügünü söyledi.

Nebenzya, Israil’i Suriye ve diger komsu ülkelerin topraklarinda provokatif eylemlerde bulunmaktan vazgeçmeye çagirdi.

“Saldiri Golan Tepelerinden yapildi”

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Qusay el-Dahhak da Israil’in saldiriyi isgal altindaki Golan Tepelerinden yaptigini iddia etti. Saldirinin meydana geldigi alanin sivillerle dolu olduguna dikkat çeken el-Dahhak, Israil’in saldirilarini ABD destegi olmadan gerçeklestiremeyecegini vurguladi. ABD’nin yillardir Israil’e destek verdigini hatirlatan el-Dahkak, Israil’in de bu sayede Filistin halkina soykirim yaptigini ifade etti.

“Israil uluslararasi hukuku ihlal ediyor”

Iran’in BM Büyükelçi Yardimcisi Zehra Ersadi de konseyi Iran’in Sam’daki diplomatik binasina yönelik bu suç eylemini ve terörist saldiriyi “siddetle kinamaya” çagirdi. Iran’in saldiriya kararli bir sekilde yanit verme hakkina sahip oldugunu vurgulayan Ersadi, Israil’in kurucu BM Tüzügünü, uluslararasi hukuku ve elçilik ve konsolosluk binalarinin dokunulmazligini ihlal ettiginin altini çizdi.

Çin’den saldiriya kinama

Çin’in BM Büyükelçi Yardimcisi Geng Shuang ise 7 Ekim’den bu yana uluslararasi hukuka ait kirmizi çizgilerin defalarca ihlal edildigini vurgulayarak,

“Bu durum, bu trajedi derhal sona ermelidir” ifadelerini kullandi. Çin’in söz konusu saldiriyi “siddetle kinadigini” belirten Geng, Israil üzerinde etkisi olan ülkelere Gazze’de ateskesi, Orta Dogu’da ise istikrari tesvik etme çagrisinda bulundu. Cezayir’in BM Büyükelçisi Amar Bendjama da, Israil’in saldiriyi çatismayi tirmandirmak amaciyla gerçeklestirdigini belirterek, Israil’in iç siyasi hesaplarla Filistinlilere yönelik katliamlari sürdürmeyi hedefledigini ifade etti.

En az 13 kisi hayatini kaybetmisti

Suriye’nin baskenti Sam’daki Iran konsoloslugunun bitisigindeki binaya 1 Nisan’da düzenlenen hava saldirisinda 3 Iranli general dahil en az 13 kisi hayatini kaybetmisti. Suriye Savunma Bakanligi Israil tarafindan gerçeklestirilen saldirinin Iran’in konsolosluk binasini hedef aldigini açiklamisti. Iran yönetimi ise saldiridan Israil’i sorumlu tutarak karsilik verilecegini duyurmustu.
Kaynak: İHA