Corendon Airlines, Antalya'da SAF Yakit Kullanimina Basladi

Corendon Airlines ve Petrol Ofisi Grubu, 2050 yili net sifir hedefleri dogrultusunda yeni bir is birligine imza atti. Yapilan anlasma kapsaminda Corendon Airlines, Fraport TAV Antalya Havalimani’nda bir ilki gerçeklestirerek Petrol Ofisi Grubu’nun ikmal ettigi SAF yakitini kullanmaya basladi.

Corendon Airlines, Antalya'da SAF Yakit Kullanimina Basladi
Türkiye, Ispanya, Yunanistan gibi onlarca popüler tatil destinasyonuna ve Avrupa’nin birçok ülkesine direkt uçuslar gerçeklestiren Corendon Airlines, karbon emisyonunun iklim degisikligine ve çevre kirliligine etkilerini azaltmak amaciyla Petrol Ofisi Grubu’nun ikmal edecegi Sürdürülebilir Havacilik Yakiti (SAF) kullanarak çevre dostu uçuslar düzenlemeye basladi.

Petrol Ofisi Grubu ile gerçeklestirilen is birligi dogrultusunda Corendon Airlines, SAF yakit kullanarak karbondioksit (CO2) emisyonlarini azaltmayi hedefliyor ve havacilik endüstrisindeki çevresel etkiyi minimize etme konusunda girisimde bulunuyor.

Corendon Airlines, dogaya saygili uçuslar gerçeklestiriyor

Fosil yakitlara kiyasla yasam döngüsünü daha az karbon emisyonu üreterek saglayan SAF yakit, havacilik endüstrisinde küresel isinmaya karsi mücadele eden bir araç görevi görüyor. Uçuslarinda düzenli olarak SAF yakit kullanmayi hedefleyen Corendon Airlines, dogaya saygili bir yaklasim sergileyerek sürdürülebilir kalkinma için küresel amaçlari önemsiyor. Çalismalarina çevreye duyarli bir marka olarak devam eden Corendon Airlines, gelecek sene saf yakit kullanimini en az 2 kat, bes yil içinde ise 10 kat artirmayi ve IATA Fly Net Zero 2050’yi destekleyen sayili havayollarindan biri haline gelmeyi hedefliyor. Corendon Airlines, Fraport TAV Antalya Havalimani’ndan baslayan uygulamayi, önümüzdeki sene Izmir Adnan Menderes Havalimani’nda da hayata geçirmeye hazirlaniyor.

Sera gazi emisyonlarini yüzde 80’e kadar azaltan SAF yakiti ikmal ediyor

PO/Air markasi ile yurt içinde ve yurt disinda 250 üzerinde yerli ve yabanci hava yolu sirketine hizmet veren Petrol Ofisi Grubu, yilda 250 binin üzerinde hava aracina yakit ikmali gerçeklestiriyor. Açiklanan son EPDK raporuna göre havacilik yakit pazarinin yaklasik yüzde 26’sina sahip olan sirket, PO/Air markasi ile hâlihazirda Türkiye’de bulunan 18 havalimaninda kendi ikmal alt yapisiyla (depolama tesisi, ikmal araci ve personel) hizmet veriyor. Tüm is kollarinda sürdürülebilirligi odagina alan Petrol Ofisi Grubu, üyesi oldugu Uluslararasi Hava Tasimaciligi Birligi’nin (IATA) “2050’ye Kadar Net Sifir Karbon Emisyonu” karari dogrultusunda sürdürülebilir havaciligi destekliyor. Bu çerçevede 2022 yilindan bu yana Türkiye’nin önde gelen havayollari tarafindan isletilen uçaklara sera gazi emisyonlarini yüzde 80’e kadar azaltan sürdürülebilir havacilik yakiti Neste MY Sustainable Aviation FuelTM (SAF) ikmalini gerçeklestiriyor.

Sirketin sifir karbon emisyon hedeflerinden bahseden Corendon Airlines Yönetim Kurulu Baskani Yildiray Karaer, “Corendon Airlines olarak, Petrol Ofisi Grubu is birligimizle birlikte ilk SAF yakit kullanimli uçusumuzu 19 Mart 2024 tarihinde Antalya Havalimani’ndan gerçeklestirdik. Dogaya ve çevreye saygili bir marka olarak SAF yakit kullanimi bizim için çok degerli. Karbon emisyonumuzu azaltarak gelecek nesillere daha temiz bir çevre birakmak için uçuslarimizdaki uygulamalarimiza özellikle özen gösteriyoruz. Corendon, düzenli sekilde SAF yakit kullanarak sürdürülebilir havacilik adimlarini tesvik etmeye devam edecek. SAF yakit kullanimi gibi çesitli sürdürülebilirlik konulu projelere imza atarak dogaya olan saygimizi ve çevresel sorumlulugumuzu sürdürecegiz” dedi.

Anlasma hakkinda açiklama yapan Petrol Ofisi Grubu Havacilik Kidemli Müdürü Mehmet Serkan Ergin ise sunlari söyledi:

“Karbonsuzlasma yönündeki çalismalar gelecege yatirim bilincinin en önemli önkosullarindan biri. Bu nedenle mevcut ürün teknolojilerimize yatirim yaparken gelecegin enerjilerine ve bu enerjilerin kullanimini artirmaya yönelik is birliklerini artimayi sürdürüyoruz. Bu misyonla Petrol Ofisi Grubu olarak Corendon Airlines’a sürdürülebilir havacilik yakiti (SAF) ikmaline baslamis olmaktan da büyük mutluluk duyuyoruz. Sektörün lideri olarak havacilik alaninda da sürdürülebilirlige öncülük ediyor, bu sebeple uçaklarda sera gazi emisyonlarini yüzde 80’e kadar azaltan SAF’in ülkemizdeki kullanimini yayginlastirmak için yogun bir sekilde çalisiyoruz.”

Alman Sivil Toplum Kurulusu Atmosfair tarafindan yolcu basina düsen karbon emisyonu baz alinarak yapilan “Dünyanin En Temiz Havayollari” arastirmasinda dünya siralamasinda 4.’lügü, Türkiye siralamasinda ise 1.’ligi bulunan Corendon Airlines, hayata geçirdigi projeler ve sponsorluklariyla sektöre öncülük etmeye devam ediyor.
Kaynak: İHA