Bakan Bolat Açiklamasi 'Depremden Etkilenen 11 Ile Destek Olmak Amaciyla E-Birliktelik Kampanyasini Baslatiyoruz'

Ticaret Bakani Ömer Bolat, deprem bölgesinin kalkindirilmasina katki sunmak amaciyla E-Birliktelik kampanyasi baslattiklarini söyledi.

Bakan Bolat, Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen sehirlerde ticareti canlandirmak amaciyla Ticaret Bakanligi öncülügünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) ile birlikte hazirlanan "Deprem Bölgesi E-Birliktelik" kampanyasinin lansmanina katildi.

Burada konusan Bolat, Ticaret Bakanliginca yapilan çalismalarin yani sira toplamda 75 isletmenin katilimiyla ‘E-ticarette Deprem Yardimlasma Seferberligi (E-Seferberlik) baslatildigini belirterek, “Yardimlasma seferberligi çerçevesinde deprem bölgesine yardim amaciyla toplamda 397 milyon 76 bin 249 Türk Lirasi degerinde 4 milyon 716 bin 579 adet ürünün e-ticaret platformlari araciligiyla satisi saglanmistir” diye konustu.



“Depremden etkilenen 11 ile destek olmak amaciyla E-Birliktelik kampanyasini baslatiyoruz”

Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen 11 ile destek olmak amaciyla “Elektronik Ticaretle Birlikte Çok Daha Iyiye (E-Birliktelik)” kampanyasini baslattiklarini dile getiren Bolat, sözlerine söyle devam etti:

“Deprem bölgesinde yer alan ancak daha önce e-ticaret faaliyetinde bulunmayan esnaf ve tacirlerimize kampanyaya katilim saglayan e-ticaret sirketleri; 1 ila 3 ay komisyonsuz ya da düsük komisyonlu satis destegi verilmesi, e-ticarete iliskin altyapi, reklam, pazarlama ve platformda görünürlük destegi verilmesi, bölgeye ait cografi isaretli ürünlerin ihracatini kolaylastirici çalismalar yapilmasi, hem esnaf ve tacirlere hem de esnaf ya da tacir olmayan dezavantajli gruplara (ev hanimlari ve engelli bireyler gibi) e-ticaret egitim destegi verilmesi gibi destekler saglayarak, deprem bölgesinde ticaretin canlandirilmasina katki vereceklerdir.”

Bolat, hazirlanan E-Birliktelik kampanyasi ile deprem bölgesinde sürdürülebilir bir e-ticaret ekosistemi insasi, milli zenginliklerin uluslararasi arenaya tanitilmasi ve henüz e-ticaret ile tanismayan esnaf ve KOBI’lerin ürünlerini yepyeni pazarlara tanitabilmesini hedeflediklerini kaydetti.



“E-ticaretin genel ticaret içindeki payi da ilk kez yüzde 20’nin üzerine çikti”

TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu ise deprem bölgesinin süratle toparlanmasi adina yapilabilecek belki de en önemli faaliyeti, üretim ve ticaret hayatina dogrudan etki edecek çalismalar olacagini dile getirerek, “Bu anlamda teknoloji ve dijital çagin bize sundugu imkanlardan en verimli sekilde faydalanmaliyiz. Ticaret Bakanligimizin açikladigi son verilere göre 2023 yilinin ilk 6 ayinda e-ticaret hacmi 652 milyar liraya ulasti. E-ticaretin genel ticaret içindeki payi da ilk kez yüzde 20’nin üzerine çikti. Demek ki, tüketiciler artik dijital ortami tercih ediyor” dedi.



“Kampanya 3 ay boyunca devam edecek”

Hisarciklioglu, kampanyanin 3 ay boyunca devam edecegine dikkat çekerek, “E-Ticaret Meclis Üyesi 20 sirketimiz, deprem bölgesinde yer alan yerel üretici ve saticilarimiza çesitli destekler sunacak. Kampanya ile e-ticaret sirketlerimiz, deprem bölgesinde bulunan ve e-ticaret platformlarinda satis yapacak sirketlerden 3 ay boyunca komisyon ve hizmet bedeli alinmayacagini taahhüt ediyor. Bunun yaninda bölgedeki saticilarin ve ürünlerinin ülke genelinde öne çikmalari ve satis miktarlarini artirmalari adina reklam destegi verilecek” açiklamasinda bulundu.

“Kadin girisimcilerin hazirladigi ürünler ile cografi isaretli ürünlerin satisina öncelik verilecek”

Kampanya dönemi boyunca kadin girisimcilerin hazirladigi ürünler ile cografi isaretli ürünlerin satisina öncelik verilecegini vurgulayan Hisarciklioglu, “Bu ürünlerin ayri bir etiketle öne çikarilmasi saglanacak. Böylece 81 ilden tüketicilerimizin bu ürünlere daha kolay erismesi saglanacak. E-ticaret sirketlerimiz yine bu kampanya kapsaminda yöresel ürünlere alim garantisi verecek. Ilave olarak ihtiyaç sahipleri için gida paketi destegi saglanacak” ifadelerini kullandi.

Lansmana Ticaret Bakani Ömer Bolat’in yani sira TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu, TOBB Türkiye E-Ticaret Meclisi Baskani Ozan Acar ve kampanyada yer alacak 20 sirketin temsilcileri katildi.

Kaynak: İHA