Son Yagislar Akgöl'ü Tekrar Canlandirdi

Van’in Özalp ilçesinde 407 hektar alani kaplayan ve "kus cenneti" olarak adlandirilan Akgöl, karlarin erimesi ve son yagislarin etkisiyle tekrar canlanarak yaban kuslarina tekrar ev sahipligi yapmaya basladi.

Son Yagislar Akgöl'ü Tekrar Canlandirdi
Son 4 yildir ülke genelinde yasanan kuraklik, birçok göl ve barajlar kurumaya neden olurken, bu göllerden biri de Van’in Özalp ilçesinde yer alan ve onlarca kusa ev sahipligi yapan Akgöl idi. Geçtigimin yaz mevsimlerinin yagissiz ve kurak geçisi sebebiyle kuruyan Akgöl, karlarin erimesi ve son yagislarin etkisiyle tekrar canlandi. Ilçeye 20 kilometre uzaklikta yer alan ve yazin asiri buharlasma nedeniyle çorak araziye dönüsen 407 hektar yüzölçümüne sahip göl, suyla dolarak tekrar göçmen kuslarin konaklama ve üreme alani oldu.

Konuyla ilgili bilgi veren Van YYÜ Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü havzasi sulak alan yönünden ülkenin en önemli bölgelerinden biri oldugunu söyledi.

Ülkemizde bulunan sulak alanlarin beste biri Van Gölü havzasinda bulundugu ifade eden Prof. Dr. Lokman Aslan, “Sulak alanla tabiatin rahimleridir, canliligin devamidir. Ne kadar sulak alan olursa orada biyoçesitlilikte boldur. 2019 yilinda bu tarafa küresel isinmanin etkisi ve iklimin kurak geçmesine bagli olarak birçok sulak kurumak üzereydi ve yok olmak üzereydi. Kuruyan göllerinde basinda ise Özalp ilçesine 20 kilometre uzaklikta bulunan Akgöl geliyor. Akgöl kapali bir havzaya sahip. Sadece kar sulari ile kar sularindan olusan derelerden beslenen ve derinligi 4 metreyi geçmeyen 2 bin 300 rakimli bir yerde bulan ve tabiata, ekosisteme ve çevresine hayat veren bir göl. Ismini de suyunun beyaz görünmesinde aliyor. Son 20 yilin en yagisli Mart ayini yasadik. Yagan karin erimesi ve yagmurlarla birlikte Akgöl eski günlerindeki canliligina kavusmak üzere. Koruma alani olarak ilan edilen Akgöl bu sene sulak alaniyla beraber birçok yaban hayvanina ev sahipligi yapacak.
Kaynak: İHA