Organik Sason Çileginde Yilin Ilk Hasadi Bereketli Basladi

Batman’in Sason ilçesinde organik olarak yetistirilen, rengiyle göze hitap eden, tadi ve kokusuyla da istah kabartan meshur Sason çileginde yilin ilk hasadina baslandi.

Organik Sason Çileginde Yilin Ilk Hasadi Bereketli Basladi
Devletin sagladigi yüzde 80 hibeyle ekilen çilek tarlalarinda 2024 yilinin ilk hasadina baslanmasiyla çiftçinin de yüzü gülüyor. Tütüne alternatif olarak 2011 yilinda devlet destegi ile ilçede ekimine baslanan ve her geçen yil yayginlastirilan Sason çilegi, hasadin baslanmasiyla tezgahlarda yerini aldi. Ilçede organik olarak yetistirilen, rengiyle göze hitap eden, tadi ve kokusuyla da istah kabartan meshur Sason çilegi tezgahlarda su anda kilogrami 50 liradan, kasa halinde ise 150 liradan satiliyor.

Kis aylari ve ilkbahardaki yagislarin normal geçmesinin ardindan bol ve bereketli bir hasat beklediklerini belirten çilek yetistiricilerinden Hasan Erikli, "Sason’da organik olarak yetistirilen çilekte yilin ilk hasadina basladik. Bereketli bol bir hasat bekliyoruz. Ürünlerimiz oldukça saglikli görünüyor. Organik çilek üretiyoruz. Ilk hasadimiz oldugu için simdilik 1 kilogramini 50 TL’den satiyoruz. Daha sonra mahsulümüz arttiginda zamanla fiyatini daha asagiya çekecegiz. Ilk hasadimizdan elde ettigimiz çilegi Güneydogu ve Dogu Anadolu Bölgesi’nde satisa sunuyoruz. Ilerleyen zamanda mahsulün artmasiyla komisyoncularin araciligiyla batidaki bütün illere göndererek satiyoruz" dedi.



“Organik Sason çileginin tadi ve kokusu çok güzel”

Havalarin isinmasiyla birlikte çilek hasadina basladiklarini belirten hasatta çalisarak geçimini saglayan kadinlardan Menice Erikli, “Çilek olgunlastikça tadi ve kokusu daha da güzellesiyor. Bu yil havalarin güzel olmasi nedeniyle daha erken toplanmaya basladik. Bizler topladikça buraya gelen komisyonculara satisa sunuyoruz. Bazi çiftçilerimiz de yolda satisa sunuyor. Bölgedeki kadinlara da is olanagi sagliyor. Ev hanimlari sadece evde degil çilek tarlalarinda da çalisarak geçimlerine katki sagliyor. Sason çileginin farki organik olarak yetistirilmesinden kaynaklaniyor” diye konustu.

Özellikle Batman yolu üzerindeki köylerde yasayan vatandaslarin önemli geçim kaynaklari arasinda olan Sason çileginin, 8 ay boyunca üretimi devam etmesi bekleniyor.
Kaynak: İHA