Bilinçsiz Ilaçlama Dogal Dengeyi Bozdu, Tarla Farelerinin Popülasyonunu Artirdi

Tarla faresi ile kimyasal mücadelenin bilinçsiz bir sekilde yapilmasi, farelerin baslica dogal düsmanlari olan yilan, leylek, gelincik, atmaca ve kartal gibi hayvanlarin yok olup tarla farelerinin daha çok üreyerek popülasyonlarinin artmasina neden oluyor.

Bilinçsiz Ilaçlama Dogal Dengeyi Bozdu, Tarla Farelerinin Popülasyonunu Artirdi
Türkiye’nin önemli tarim bölgelerinden Yozgat’ta bu yil kis aylarinda hava sicakliklarinin mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi tarim alanlarinda fare popülasyonunu artirdi. Tarim alanlarinda kullanilan bazi kimyasal ilaçlarin, fareleri avlayan ve onlarla beslenen yilan, leylek, sansar ve atmaca gibi diger canlilari da yok ettigini söyleyen Yozgat Bozok Üniversitesi Rektör Yardimcisi ve Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yilmaz, bu durumun fare popülasyonunu da artis yasandigini hatirlatti.

"Farelerin tabii düsmanlari azalinca ortam farelere kaldi"

Farelerin dogal düsmanlarinin tarim ilaçlari dolayisiyla zarar gördügünü ifade eden Yilmaz, “Kisin çok sert geçmemesi fare popülasyonunun artmasina neden oldu ancak daha baska faktörler de var. Özellikle kullanilan bazi tarim ilaçlari, fareleri avlayan, onlarla beslenen diger canlilari yok etmis ve fare dinamigini artirarak dogal dengeyi bozmustur. Özellikle yilanlar, kuslar farelerle besleniyor. Bu dogal düsmanlar yapilan yanlis uygulamalardan dolayi özellikle asiri derecede yapilan ilaçlamalardan dolayi pek çogu yasamiyor ya da hayatini kaybetti veya yogunluklari azaldi. Haliyle farelerin tabii düsmanlari azalinca ortam farelere kaldi. Fareler de ister istemez bu dengesizlikten faydalanarak hizli çogalan hayvanlar, sürekli yavrulayarak hizli bir sekilde çogaliyor. Onun için de ekili alanlarda her zaman için hem sonbahardan kisa girerken hem de kistan ilkbahara çikislarda ciddi zararlar meydana getirmektedirler” dedi.

Kaynak: İHA