'Bebek Gibi Bakimlarini Yapiyorum' Diyen Kadin 5 Metrekare Alanda Mantar Üretiyor

Sorgun Belediyesi’nin malzeme ve tohum destegiyle istiridye mantari üretimine baslayan 53 yasindaki ev kadini Hatice Çetin, evinin geçimini bahçesine kurdugu çadirda ürettigi mantarlari satarak sagliyor.

'Bebek Gibi Bakimlarini Yapiyorum' Diyen Kadin 5 Metrekare Alanda Mantar Üretiyor
Yozgat’in Sorgun ilçesi Güzelyurt Mahallesi’nde ikamet eden 53 yasindaki Hatice Çetin, Balikesirli bir arkadasindan istiridye mantari yetistiriciligini ögrendi. Evinin bahçesinde mantar yetistirmeye karar veren Çetin, bu talebini Sorgun Belediye Baskani Mustafa Erkut Ekinci’ye iletti. Ekinci’den çadir, malzeme ve tohum destegi alan kadin girisimci Çetin, evinin bahçesine kurdugu 5 metrekarelik alanda 4 ay önce istiridye mantari üretimine basladi.

Kompost adi verilen 80 adet mantar üretim torbasiyla ise baslayan Çetin, ilk üretim de 100-150 kilogram arasinda mantar elde etmeyi bekledigini söyledi.

Bu isi severek yaptigini belirten Çetin, çadir ve tohum destegi verildigi takdirde alanini büyüterek mantar üretimini artirmak istedigini de ifade etti.

Mahallesinde “Mantar Ana” olarak bilinen Çetin, bahçesinde ürettigi istiridye mantariyla komsularinin mantar ihtiyacini karsilarken sattigi mantarlardan elde ettigi gelirler ile de aile ekonomisine destek oluyor.

“Ilk etapta 100 kilogramin üzerinde mantar üretimi bekliyorum”

Istiridye mantari üretimine 4 ay önce basladigini söyleyen Hatice Çetin, “Bir senedir bu isi arastiriyordum, istiridye mantari yetistiriciligine de ilgim de vardi. Sorgun Belediye Baskanimizdan gidip çadir istedim, o da bana çadir ve tohum desteginde bulundu. Evimin bahçesinde 5 metrekare alanda mantar üretmeye basladim. Destek verildigi takdirde bu alani büyütmek ve üretimi artirmak istiyorum. Bu ise yeni basladim 4 ay oldu, evimin geçimini buradan saglamaya çalisacagim. Burada 80 torbaya yakin mantar üretim torbasi var, ilk etapta buradan 100 kilogramin üzerinde üretim yapmayi düsünüyorum” dedi.



“Mantarlarin bebek gibi bakimlarini yapiyorum”

Mantar üretimini severek ve büyük bir titizlikle yaptigini belirten Çetin, “Mantarin samanlarini dezenfekte ediyoruz, bir gün suyunu süzdürüyoruz. Ikinci gün ekimini yapiyoruz. 25 gün kuluçka dönemi oluyor daha sonra hasada basliyoruz ve ayni posetten 3-4 kez verim elde ediyoruz. Bu mantarlarin bebek gibi bakimlarini yapiyorum. Ancak maliyetlerimiz kurtarmiyor, bu isi de imkansizliklardan dolayi yapiyorum. Isimi severek yapiyorum, evde oturmaktansa bir seyler üretmeyi seviyorum. Sorgun Belediye Baskanimiz Erkut Ekinci’nin destekleriyle kurduk burayi onun sayesinde bu ise basladik, yoksa baslayamazdik. Kendisine de çok tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA