57 Yil Sonra Gelen Tapular Derbent Sakinlerini Sevindirdi

Denizli’nin Buldan ilçesinde 1967 yilinda baraj yapilacagi gerekçesiyle tasinan 400 nüfuslu 90 haneli Derbent Mahallesi sakinleri, aradan geçen 57 yil sonra tapularina kavusmanin sevincini yasadi. Konuyu yillardir gündemde turan mahalle muhtari, emegi geçen yetkililer tesekkür etti.

57 Yil Sonra Gelen Tapular Derbent Sakinlerini Sevindirdi


1967 yilinda dönemin Adalet Partisi (AP) iktidarinda Derbent köyüne sulama baraji yapilmasi karari alindi. Baraj yapilacak olmasindan dolayi Derbent Mahallesi baraj alani içerisinde yani su altinda kaldi. Dönemin bakanlar kurulu karari ile mahallenin baraj alani disina tasinmasi karari alindi ve uygulandi. Mahalle alinan kararla birlikte baraj alaninin yaklasik 10 kilometre disindan yeniden kuruldu.

Mahalle, Fatima Bagci isimli sahistan alinan 46 dönüm arazi üzerine yeniden kuruldu. Fakat farkli gerekçelerden tapunun devir teslim islemi gerçeklesmedi ve arazi sahibi Bagci Izmir’e tasindi. Aradan geçen süre içerisinde Bagci ve esi vefat edince belli bir süre sonra da arazi hak sahibi olmadigi için hazine arazisi olarak tapulandirildi. Aradan seneler geçmesine ragmen mahalledeki 90 yapi ve tarim arazilerinin tapulari çikarilamadi.

2020 yilinda yillardir devam eden tapu sorununu kamuoyu gündemine getiren dönemin mahalle muhtari Yasar Öz, “Devir etmek isteyen vatandaslarimiz var. Devir teslim islemlerini tapu olmadigi için yapamiyorlar. Bu magduriyetin bir an evvel çözülmesini devlet büyüklerimizden talep ediyorum. Köyümüzde camimiz, saglik ocagimiz, okulumuz hepsi var. Devlet kurumu olarak kurumlarimiz var ama bir türlü tapumuz yok. Köyün tapusunu bir an evvel alinmasini talep ediyorum” derken; köyün eski yerlesim yerinden bu yana olan süreci anlatan Mustafa Akten ise “Bu derbent köyümüz 1967 yilinda insaati biten derbent baraji sonrasinda köyümüz buraya geldi. Köyümüz buraya gelmeden önce köy muhtarligi araciligiyla üzerinde bulundugumuz tarla köy muhtarligi tarafindan Buldan’da ki bir sahistan alindi. Tarlanin tapu islemleri çesitli gerekçelerden alinamadi. Daha sonraki yillar içerisinde diger muhtarlarda bu sorunu çözemediler. Ancak köyümüzde gerekli olan tüm devlet hizmetleri müracaatlar sonucu olarak geld. Köyümüz var oldugu halde seçimlerde de oy kullandigimiz, vergilerimizi de verdigimiz halde bir türlü köyümüzün tapusu verilmedi. Su anda da yeni muhtarimiz tapularin alinmasi için gerekli müracaatlarini yapiyor. Bu islemlerin bir an önce bitirilmesi gerektigi kanaatindeyiz. 53 yildir köyümüzdeki insanlar magdur durumdadir. Tapular 53 yildir alinamadi. Bir türlü köyümüzün tapulari verilmedi. Hazineye geçirildi. Geçmis dönem muhtarlara kolaylik olur diye ‘hazineye geçsin’ demisler. Tüm ilgililerin bu konuyu göz önünde bulundurarak köyümüzün magduriyetini gidermek için tapulari bir an öncesi vermeleri gerekmektedir diye düsünüyoruz” ifadelerini kullanmisti.

Tapu sorunu 57 yil sonra çözüldü

Yaklasik 400 kisinin yasadigi, oy kullanilan, vergi verilen hatta okul, saglik ocagi ve cami gibi devlet kurumlarinin bulundugu köydeki tapu sorunu nihayet mutlu sonla noktalandi. Yaklasik 88 hak sahibi vatandas, 57 yildir yasadiklari sorunun çözüme kavusturulmasinin ardindan tapularini almaya hak kazandi.

Buldan Belediye Baskani Mehmet Ali Orpak, Buldan Tapu Müdürlügünde hak sahibi vatandaslarin tapularini almalarinin sevincine ortak oldu. Yillardan bu yana çekilen sikintilarin sona ermesinden dolayi büyük sevinç yasadigini dile getiren Baskan Orpak, “Yillarin tapu sorunu artik çözüme kavusmustur. Bende vatandaslarimiz gibi bu sorununun çözülmesinden dolayi mutluyum. Artik vatandasimiz kendi evinde barkinda, daha mutlu ve daha refah içinde yasayacaktir. Tapularimiz Buldan’imiza ve Derbent Mahallemize hayirli ugurlu olsun” dedi.



“Köylümüz tapularini aldigi için mutlu”

Mahalle muhtari Yasar Öz ise “Köyümüz yillar önce baraj yapimi nedeniyle tasinmisti. Tasinmanin ardindan vatandaslarimiz tapularini alamamisti. Uzun yillar ugrasmamiza ragmen tapularimizi alamiyorduk. Buldan Belediyesi ve bizim girisimlerimiz sonucunda tapularimizi vatandaslarimiza kazandirdik. Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Köylümüz tapularini aldigi için mutlu” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA