Sehirdeki Sorunlara Yapay Zeka Ile Çözüm Ürettiler

Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Nigde Teknopark is birliginde düzenlenen "HackNigde Gelecegin Çözümleri Hackathan" genç yetenekleri bir araya getirdi.

Sehirdeki Sorunlara Yapay Zeka Ile Çözüm Ürettiler
27-28 Nisan tarihlerinde Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçeklestirilen Gelecegin Çözümleri Hackathan’unda yazilim alanina ilgi duyan gençler, sehir temasi ile 24 saati askin sürede projelerini gelistirerek seçici kurula sundular. 24 takim ve 85 yarismacinin katildigi yapay zeka yazilim yarismasinda sehirde önce bir sorun belirleyen gençler, ardindan bu soruna yapay zeka destekli çözüm projesi gelistirdi.

Ödül töreninde konusan Nigde Valisi Cahit Çelik, "Bugün üç takima ödül verecegiz ama kazanan aslinda programa katilan tüm takimlar. Sadece sehirlerle ilgili degil, yapay zekanin etki ettigi birçok alan var. Güvenlikten egitime, sagliga kadar artik dijitallesme ile birlikte yapay zeka her alanda var. Bu anlamda gençlerimizin gelistirdigi her projede ülkemiz kazanacak. Bugün gururla söylüyoruz ki Türkiye havacilik anlaminda altin yillarini yasiyor ve sizler gibi on sene önce, 20 sene önce kendisini bu ise adayan kisilerin sayesinde yasiyor. Insallah sizlerin de çabalari, katkilari ile ülkemizi daha ileri tasiyacak" dedi.

Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Hasan Uslu ise katilimcilara tesekkür ederek, üniversitelerinin siber güvenlik ve yapay zeka alaninda fakülte açacak alti üniversiteden birisi oldugunu ifade etti.

Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi Genel Koordinatörü ve Savunma Sanayi Müsaviri Alpaslan Kesici ise genç mühendislerin projeleri ile önemli ürünlerin ortaya çiktigini söyledi.

Kesici, "Savunma sanayii alaninda ülkemiz bu cografyada zoru basardi. Su an savunma sanayii alaninda bir marka degeri, patenti olan ve dünyada devler ligi içinde önemli basarilar elde eden bir ülke olarak su anda karsinizdayiz. Kaan uçagimizin prototipini uçurduk, tanklarimiz, sihalarimiz var ve elektronik harp anlaminda da çok iyi bir yerdeyiz. Savunma sanayiinde bu ülke sizler gibi gençlere güvenerek, inanarak aslinda bu isi basardi. Bilisim ve güvenlik sistemi alaninda da ülkemizin genç mühendisleri insallah bunu basaracak, emin adimlarla ilerliyoruz. Harikulade ürünlerimiz ortaya çikmaya basladi.

Yakinda sizler de kendi bilisim sistemlerinizde kullaniyor olacaksiniz ve bunu birlikte yine taçlandiracagiz, dünya markasi haline getirecegiz" diye konustu.

Yapilan konusmalarin ardindan HackNigde Gelecegin Çözümleri Hackathan’unun kazananlari belli oldu. Çukur Takip Sistemi projesi ile Ehl-i Hack takimi birinci, PatiNet projesi ile YeniCherry takimi ikinci, SSW projesi ile ByteBenders takimi üçüncü oldu. Jüri Özel Ödülü’nü ise Gezdir projesi ile Team EMKA takimi kazandi.
Kaynak: İHA