Teknolojik Atiklar Geri Dönüsüm Ile Giysiye Dönüstü

Kütahya’nin Tavsanli ilçesi Hayme Ana MTAL Moda Bölümü ögrencileri "Teknomoda" adli eserleriyle il birincisi oldu.

Teknolojik Atiklar Geri Dönüsüm Ile Giysiye Dönüstü
Meslekî ve Teknik Egitim Genel Müdürlügünce düzenlenen "Sifir Atikla Sanat Yarismasi"nda Tavsanli Hayme Ana MTAL Moda Bölümü ögrencileri "Teknomoda" adli eserleriyle il birincisi oldu.

Hayme ana mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. Sinif ögrencisi Gülizar Basol, arkadaslari ile yapmis oldugu ve il birinciligi elde ettikleri eserleri ile ilgili sunlari söyledi:

"Ögretmenimiz Mücella Taskingül, ’Sifir Atikla Sanat’ yarismasindan bizlere bahsettiginde çok heyecanlanmistim. Moda Tasarim Alani olarak sanatla ilgili bir yarismada bizler de yer almaliydik. Hemen arkadasim Naime Askin ve Reyhan Bozok ile bir ekip olmaya karar verdik ve beyin firtinasina basladik. Mezun olduktan sonra üretim sektöründe yer alacak bizler için, arastirmalarimizi yaparken; yesil dönüsümün ne oldugu, çevre bilinci, sürdürülebilirlik ve atik yönetiminin ne kadar önemli bir konu oldugunun farkina vardik. Okulumuz arsivinde atik malzemelerin neler olabilecegini arastirirken hizla gelisen teknoloji ile bilgisayarlarin ne kadar hizli bir sekilde atik malzemeye dönüstügünü fark ettik. Komsu okulumuz Arslanbey Mesleki ve Teknik Anadolu lisesinde Bilisim bölümü vardi. Bölüm atiklarina eristigimizde aradigimiz atik cennetini buldugumuza karar verdik ve ise koyulduk. Bilgisayar cd sürücü motorlari, disliler, kablolar, klavye tuslari, pleksi artiklari, büyük ve küçük boy cd’lere tasarim gözüyle baktigimizda büyük bir zevkle “Teknomoda” ismini verdigimiz giysimizi ürettik."

Hayme Ana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi moda tasarim alani ögretmeni ve alan sefi ögretmen Mücella Taskingül ise "Seri üretim dedigimizde insan hayatini kolaylastirdigi düsünülen tüm ürünler akla gelse de, aslinda doganin bir parçasi olan insanin, sanat ilhami olan doga ile bütünleserek yasamasi gerekir. Son yillarda siklikla duydugumuz ’Yesil dönüsüm’, bilindigi üzere çevre bilinci ile üretim modellerinde ve is yönetiminde köklü degisiklikler yapan çevre dostu bir is modelidir. Bu model; enerji ve kaynaklarin verimli kullanimi ve atik yönetimini de kapsamaktadir. Bu bilincin farkinda ligi ile küresel bir girisime dönüsen “Yesil dönüsüm” hareketi, gezegenimizi kurtarmak için önemli bir adimdir. Topluma vermek istedigi mesajina inandigimiz “Sifir Atikla Sanat Yarismasi” araciligi ile biz de bu bilince katkida bulunmak istedik. Gençlerimize bu bilinci asilamak için sifir atikla sanat yarismasi güzel bir firsatti. Hizli tüketime tesvik eden günümüz hazir giyim sektörü, hizla gelisen bilisim destekli yöntemler, sanatsal ve sürdürülebilir eserlerin degerini düsürmektedir. Tüm Bu sebeplerden dolayi “Yesil dönüsüm” için doga dostu “Yavas Üretimi” destekliyoruz. Sanat gözüyle degerlendirildiginde her sey sanata dönüsebilir. Atatürk’ün de dedigi gibi ’sanatsiz kalan bir toplumun hayat damarlarindan biri kopmus demektir’ diyerek elde edilen basaridan dolayi memnuniyetini ifade etti.

Kaynak: İHA