Tarihi Gölyazi'da 100 Yillik Balik Mezadi

Nilüfer ilçesine bagli Gölyazi köyünde yapilan balik mezadi 100 yildir ayni yerde düzenleniyor. Uluabat Gölü’nde yakalanan baliklar mezatta en çok parayi verenin oluyor.

Tarihi Gölyazi'da 100 Yillik Balik Mezadi
Bursa’nin Nilüfer ilçesine bagli Gölyazi köyünde her sabah 12.00’de baslayan balik mezadinda renkli görüntüler yasaniyor. Uluabat Gölü’nde balikçilarin tuttugu taze baliklar 100 yildir ayni yere dökülerek açik artirmada satiliyor. Yakalanan baliklar sirasiyla yere dökülerek mezatta satisa sunuluyor. Herkesin katilabildigi açik artirmada en yüksek fiyati veren baliklarin sahibi oluyor. Tüccarlar yeni yakalanan baliklari almak için birbirleriyle yarisiyor. Keyifli anlarin yasandigi açik artirma her gün ayni saatinde tekrarlaniyor.

Her vatandasin tuttugu baligi kooperatifin müzayedesinden geçirmesi söyleyen Kooperatif üyesi Hüseyin Aydin, "Su Ürünleri Kooperatifi 1966 yilinda kuruldu. 1986 yilina kadar kerevit vardi. Hastaliklar geldi kerevitler öldü. Kerevitler ölünce hepimiz baliga yöneldik. Her vatandas tutmus oldugu baligi kooperatifin müzayedesinden geçirmek zorunda. Rüzgar oldugu zaman balikçilar avlanamiyor. Su anda sazan baligi yasak diger baliklar serbest. Günde bazen 1 ton, bazen ise 100 kilo çikiyor. Balik piyasasi da ayni olmaz. Az oldugu zaman daha pahali, bol oldugu zaman biraz daha uygun olur. Böyle bir düzenimiz var. Müzayede dedelerimizden kalma. Daha önceden kooperatif yoktu baliklar muhtarlik nezdinde satiliyordu. Muhtarliga rüsum kesiliyordu geri kalani balikçiya veriliyor” dedi.

Bu sene balik fiyatlarinin yüksek oldugunu belirten Hasan Dikmeoglu, “Dogdugumdan beri balikçiyim. Simdi de esnaflik yapiyorum. Baligi köyde ve pazarda satiyorum. Turna, sazan, Israil baligi ve arada yayin baligi çikiyor. Uluabat Gölü’nde çok güzel baliklarimiz var. Turnalar bu yil ortalama 200 TL’den satiliyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA