Belçika'da Yasanan Siddet Olaylarinin Detaylari

Belçika’da, aralarinda Suriyelilerin de oldugu bir grup Nevruz kutlamalarindan dönerken, provokasyon amaçli geçtikleri Türk mahallesinde terör örgütü PKK’yi simgeleyen bez parçalari ve elebasi Abdullah Öcalan’in posterlerini açti. Konvoya tepki gösteren Türk asilli bir kisiye terör örgütü PKK/KCK sempatizanlari saldirida bulundu.

Belçika'da Yasanan Siddet Olaylarinin Detaylari
Belçika’nin Hasselt kentine bagli Heusden-Zolder ilçesinde 24 Mart 2024 Pazar günü Nevruz kutlamalari sonrasinda Türk ve Kürt gruplar arasinda dünya basininda da yer bulan bir arbede yasandi. Saldiriya mahallede yasayan diger Türklerin karsilik vermesi ile olay büyüdü ve baska mahallelere yayildi. Belçika polisi olaylara TOMA’larla müdahale etti. Diger mahallelere yayilan gruplar polis helikopterleri ile takip edildi. Örgüt sosyal medya üzerinden manipülatif haberler yayarak olaylarin daha da büyümesine neden oldu. Üstelik olaylarin Belçika sinirlarini asmasini da sagladilar. Basta Fransa, Almanya, Hollanda ve Avusturya olmak üzere civar ülkelerden örgüte müzahir kisiler Belçika’ya akin etti. Terör örgütü PKK/KCK üyelerinin Avrupa ülkelerinde bu kadar hizli bir araya gelmesi, mobilize olma potansiyellerini de ortaya koydu.

Belçika’daki olaylarin baslamasinda PKK/KCK izi

Belçika’da meydana gelen bu olaylari baslatan kisinin Suriye kökenli PKK/KCK müzahiri Mohammed Alkhalil oldugu ortaya çikti. Suriyeli Alkhalil, Belçika Tessenderlo’da yasadigi ve Belçika’daki fitili ilk atesleyen PKK/KCK’li oldugu ögrenildi. Eylemlerin bir mahalleden çikip daha genis bir alana yayilmasinda etkili olan kisinin ise PKK/KCK Belçika sözde sorumlusu Sahan Kod Osman Pinar oldugu tespit edildi. Pinar’in, eylemlere Almanya’dan gençlik mensuplarinin takviye getirilmesinde de emri veren kisi oldugu ögrenildi.

Olaylarda yönlendirici konumda olan diger isimlerin ise; Belçika/Anvers PKK/KCK sözde sorumlusu Azat Kod Veysi Akbas, Devrimci Gençlik Hareketi (TCS) Anvers sözde sorumlusu Sirvan Rojhilat Kod Mahdi Sadeghi, Liege sözde Sorumlusu ve Belçika/Verviers Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) yöneticisi Yado Geveri kod Sefket Öztunç oldugu ögrenildi.
Kaynak: İHA