(Özel) 120 Yildir Alem Yapan Ailenin Son Ustasi

Bursa’da Türkiye’nin 4 alem ustasindan biri olan Riza Akbalis, 120 yillik aile meslegini büyük bir özveriyle devam ettiriyor. Dedesinden babasina, daha sonra da kendisine kalan atölyede 14 yasindan itibaren çalistigini belirten Akbalis, kendisinden sonra meslegini devam ettirecek aile üyesinin olmadigini söyledi.

(Özel) 120 Yildir Alem Yapan Ailenin Son Ustasi
Bursa’da 60 yasindaki Riza Akbalis 3 kusaktir devam eden 120 yillik aile meslegini, ilk günkü heyecaniyla devam ettiriyor. Abdal Mahallesi’nde bulunan atölyesinde babasindan kalan aletlerle 14 yasindan bu yana zanaatina devam eden Akbalis, Türkiye’de birçok tarihi caminin alemini onarirken yurt disina da siparis üzerine ihracat yapiyor. Genellikle Balkan ülkelerinden çok fazla talep oldugunu dile getiren Akbalis, bu güne kadar Balkan ülkeleri basta olmak üzere dünyanin birçok ülkesine alem yaptigini söylüyor. Türkiye’de sadece 4 tane alem ustasi kaldigini belirten Akbalis, kendisinden sonra bu meslegi devam ettirecek kimsesi kalmadigini kaydetti.



Alem yapmayi babasindan ögrendi

Okulu bitirmesinin ardindan babasinin yaninda çirak olarak çalismaya baslayan Riza Akbalis, “Bu meslegi dedem, babam ve ben olmak üzere 3 kusaktir yapiyoruz, 120 yillik bir meslek. 14-15 yaslarinda okulu bitirdigim gibi babam yanina aldi. Temel egitimi babamin yaninda aldim. Atölyede dedemin ve babamin aletleri var. Hem babam hem de ustam oldugu için ondan çok sey ögrendim. Sanatta ahlak çok önemli. Temel egitimi aldiktan sonra her sey çok güzel olur. Ben bu çizgide devam ediyorum. Kaybolmaya yüz tutmus bir meslek. Türkiye’de Samsun, Afyonkarahisar, Kahramanmaras ve Bursa’da ben olmak üzere sadece 4 kisi yapiyor. Istanbul’da alem yapiyorlar ama onlar döküm alem. Bizim yaptigimiz el sanati çekiçle yapiyoruz. Ailemde benden sonra bu meslegi yapacak maalesef yok. Sagligim elverdigi sürece bu meslegi devam ettirecegim” dedi.



Deprem bölgesine alem gönderdi

Hatay’da yikilan tarihi camiler için de alem hazirladigini söyleyen Akbalis, “Türkiye’nin her tarafina özellikle Marmara bölgesine veriyoruz. Yurt disinda Avusturya, Romanya, Almanya, Macaristan, Balkan ülkelerine birkaç tane de Amerika’ya gönderdik. Yurt disinda bir hayirsever kilise iptal olunca yerine yapilan camiye alem istedi. Ben de para almadan hediye ederek yolladim. Zaman içerisinde bakirlar renk degistiriyor, renklerini açiyoruz. Bazen yamuluyor, onlari düzeltiyoruz. Eskisi gibi güzel sekilde teslim ediyoruz. 20-25 gün önce Hatay’da depremden dolayi yikilan bir cami için hayirsever biri 5 tane alem aldi. Deprem bölgelerinde yikilan ve hasar gören camiler yapiliyor onariliyor. Tamamlaninca 5 tane daha alem gönderecegiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA