Mersin'in 'Kiyi Ekosistemlerinin Restorasyonu' Çalismalari Barcelona'da Tanitildi

İçel Büyüksehir Belediyesi tarafindan geçtigimiz günlerde düzenlenen ’Kentsel Kiyi Ekosistemlerinin Doga Temelli Çözümlerle Restorasyonu’ çalistayinin sonuçlari, Barcelona’da düzenlenen Birlesmis Milletler Okyanus On Yili (UN Ocean Decade) konferansinda sunuldu.

Mersin'in 'Kiyi Ekosistemlerinin Restorasyonu' Çalismalari Barcelona'da Tanitildi
Dünyanin dört bir yanindan konferansa katilan kentler, okyanus ve denizlerin korunmasi ve restorasyonu konusunda konustu.

Avrupa komisyonu tarafindan düzenlenen oturuma konusmaci olarak katilan Dr. Kemal Zorlu, İçel’in iklim degisikligi ve etkileriyle mücadelesi ile bu konudaki projeleri ve uygulamalari anlatti.

“Önemli olan İçel’in destegini ve güçlü heyecanini sürdürmek”

Okyanus ve denizlerin korunmasi için verdigi çabalari Avrupa kentleri için ilham verici bulan, Avrupa Komisyonunun Okyanuslar ve Sularin Restorasyonu Politika Temsilcisi Claudia Pecoraro, “Önemli olan Okyanus ve Sular Misyonu için İçel’in destegini ve güçlü heyecanini sürdürmektir. İçel’in bu konudaki çalismalari açikça görülmüstür. Digerlerini de güçlendirmek ve yerel düzeyde bir seyler yapmak için sizin gibi insanlara ihtiyacimiz var’’ dedi.



“İçel, sorunlarin üstesinden gelmek içim bilimle çalisiyor”

MedCities’in katkilariyla Birlesmis Milletler konferansinda bir araya gelen tüm Akdeniz kentleri, Ispanya’dan Barcelona, Italya’dan Ancona ve Türkiye’den İçel’de düzenlenen kentsel kiyi ekosistemleri çalistaylarinin sonuçlarini degerlendirdi. Çalistaylarin düzenlenmesine öncü olan OC-NET (Okyanus Sehirleri Agi) Koordinatörü Dr. Vanessa Sarah Salvo, “Akdeniz’de kentsel kiyi ekosistemlerinin restorasyonu ve dayanikliligi hakkinda bilim insanlari ve politikacilar arasinda diyalog kurulmasi çok önemlidir. İçel Büyüksehir Belediyesi de tipki Barcelona, Ancona Belediyeleri gibi kentsel kiyi ekosistemlerindeki temel sorunlarin üstesinden gelmek için bilimle olan is birligini saglam sekilde devam ettiriyor. Böylece iklim degisikligi ile birlikte gelen sorunlarin çözümüne bir adim daha yaklasiyoruz" ifadelerini kullandi.

‘Kentsel Kiyi Ekosistemlerinin Doga Temelli Çözümlerle Restorasyonu’ nedir?

İçel’in dogasini korumak adina hem karada hem denizde birçok çalisma yürüten İçel Büyüksehir Belediyesi, kiyi ekosistemini koruyabilmek ve restore edebilmek adina birçok paydasla çalismalar yürütüyor. O çalismalardan biri de paydaslarini MESKI, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, MedCities, İçel Deniz Ticaret Odasi, Türkiye Akdeniz Hub’inin olusturdugu, ‘Kentsel Kiyi Ekosistemlerinin Doga Temelli Çözümlerle Restorasyonu’ çalistayi oldu.

İçel Büyüksehir Belediyesi, düzenlemis oldugu çalistay ile kiyi alanlarinin korunmasina yönelik iyi uygulamalarin paylasilmasi ve gelecek için atilacak adimlarin degerlendirilerek deniz ve kiyi ekosistemi üzerindeki iklim degisikligi baskilarinin azaltilmasini amaçliyor.
Kaynak: İHA