Karabag'daki Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi Faaliyetlerini Tamamladi

Azerbaycan tarafindan Ermenistan isgalinden kurtarilan Karabag’da, ateskesin gözlemlenmesi için kurulan Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi faaliyetlerini tamamladi.

Azerbaycan’in Karabag bölgesindeki Agdam ilinin Merzili köyüne yakin bir alanda bulunan Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi’nin faaliyetlerini tamamlamasinin ardindan kapanis töreni gerçeklestirildi.

Törene Azerbaycan Savunma Bakan Birinci Yardimcisi ve Genelkurmay Baskani Korgeneral Kerim Veliyev, Savunma Bakani Danismani Korgeneral Bahtiyar Ersay, Kara Kuvvetleri Komutanligi Kurmay Baskani Korgeneral Levent Ergün, Rusya Federasyonu Silahli Kuvvetleri Genelkurmay Baskan Yardimcisi Korgeneral Sergey Istrakov ve askeri personel katildi.

Genelkurmay Baskani Veliyev, törende gerçeklestirdigi konusmasinda 30 Ocak 2021’den itibaren Türk ve Rus askeri personeline bölgede baris ve istikrar adina dürüst ve cesur hizmetleri için sükranlarini sunarak, bundan sonraki hizmetlerinde de basarilar diledi. Veliyev, Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Rusya Federasyonu Devlet Baskani Vladimir Putin ve Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan’in 10 Kasim 2020 tarihli üçlü bildirisi uyarinca Azerbaycan’in Karabag bölgesinde geçici olarak görev yapan Rus baris gücü birliginin, iki ülkenin üst düzey liderleri arasinda varilan anlasma uyarinca vaktinden önce sonlandirildigi ve Azerbaycan topraklarindan tamamen çekilmesi sürecinin baslandigi kaydetti.

Türk ve Rus ordusu personelinin karsilikli saygi ve dayanisma anlayisi içinde Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi’ndeki görevlerini basariyla yerine getirdiklerini belirten Kara Kuvvetleri Komutanligi Kurmay Baskani Korgeneral Levent Ergün, "Her iki ülke bu kapsamda bugüne kadar 331 toplanti icra ederek karsilikli görüsme ve koordinasyon faaliyetlerini icra etmistir. Ortak Merkez Komutanliginda görev yapan her iki ülke personeli, görevi süresi boyunca yaptiklari basarili çalismalarin yani sira iyi niyet, karsilikli saygi ve yapici is birligi içerisinde birlikte zor sartlarda dahi esgüdüm içerisinde çalisabileceginin en güzel örnegini sergilemislerdir. Bu çerçevede Azerbaycan’in toprak bütünlügü tam olarak tesis edilene kadar gözlemlenmesi sürecinin sorunsuz olarak yürütülmesini saglamislardir" diye konustu.

Kapanis töreni Hazi Aslanov Ordu Ideoloji ve Kültür Merkezi Sarki ve Dans Toplulugu ile Haydar Aliyev Askeri Enstitü Askeri Orkestrasi’nin konser programiyla sona erdi.

"Azerbaycan, bütün Karabag’da kontrolü sagladi"

Kapanis töreninin ardindan gazetecilere açiklamalarda bulunan Azerbaycan Savunma Bakanligi Sözcüsü Anar Eyvazov, Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi’nin faaliyet gösterdigi 3 yil boyunca bölgede barisin ve istikrarin saglanmasinda büyük katkilari oldugunu belirterek, "Azerbaycan Silahli Kuvvetleri tarafindan Eylül 2023’te gerçeklestirilen terörle mücadele operasyonu sonucunda Ermenistan silahli güçlerinin kalintilari ve yasa disi çeteleri ülkemin topraklarini terk etti ve bunun sonucunda Azerbaycan, tüm Karabag’da kontrolü sagladi. Bununla da Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi’nin faaliyeti sona erdi" dedi.

Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi’nin kapanisinda plaketler teslim edildi ve halk oyunlari gösterisi gerçeklestirildi.



Türkiye ve Rusya arasinda Ortak Gözlem Merkezi

Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi’ne iliskin mutabakat zapti Rusya Savunma Bakani Sergey Soygu ve dönemin Milli Savunma Bakanli Hulusi Akar tarafindan 11 Kasim 2020 tarihinde imzalamisti. Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi’nin açilisi, Azerbaycan Savunma Bakani Zakir Hasanov, dönemin Milli Savunma Bakan Yardimcisi Yunus Emre Karaosmanoglu ve Rusya Savunma Bakan Yardimcisi Aleksandr Fomin’in katilimiyla 30 Ocak 2021’de yapilmisti. Agdam ilinin Merzili köyüne yakin bir alanda yaklasik 4 hektarlik arazide insa edilen merkezde, insansiz hava araçlarini kullanan askerler dahil her iki taraftan 60 askeri personel görev yapiyordu.
Kaynak: İHA