Dayidan Yegenlerine Bakircilik Mirasi

Gaziantep’te Bakircilar Çarsisi’nda 22 yildir Turistlik El Sanatlari Bakir ustaligi yapan Gökhan Bilici, 4 küçük yegenine el sanatlarinin püf noktalarini ögretiyor.

Dayidan Yegenlerine Bakircilik Mirasi
Geleneksel bakircilik sanatini gelecek nesillere tasima misyonuyla hareket eden Bilici, bu zanaatin sadece bir meslek degil, ayni zamanda bir kültür mirasi olduguna inaniyor. Çocuklarin her biri, dayilarinin yaninda hem egleniyor hem de bakiri sekillendirmenin inceliklerini ögreniyor. Gaziantep’in tarihi çarsisinda, bu 4 genç çirak, bakircilik sanatinin inceliklerini ögrenirken, ayni zamanda bu meslegin gelecegini de sekillendiriyorlar.

“Hiçbir zaman bizi aç susuz birakmayacak bir is yapiyoruz”

Bakircilik sanatinin hiçbir zaman ekonomik sikinti yasatmayacagini söyleyen Bilici, “Turistlik El Sanatlari Bakir ustasiyim. 22 yildir bu isi yapiyorum. Isimi severek yapiyorum. Yegenlerimde benimle birlikte çalisiyorlar. Bana yardimci oluyorlar. Yegenlerim yaklasik 5 - 6 yildir benimle çalisiyor. Meslegimiz iyi bir meslek. Hiçbir zaman bizi aç susuz birakmayacak bir meslek yapiyoruz. Fakat temelden eleman yetismiyor. Mecbur biz yegenlerimizi, çocuklarimizi yetistirmeye çalisiyoruz. Yegenlerimde severek yapiyor isini. Zaten bir isi severek yapmazsan ondan bir verim alamazsin. Biz burada çaydanlik, sürahi, cezve ve ayran bardagi gibi birçok sey yapiyoruz” dedi.



“Meslekler bir altin bileziktir”

Meslek ögrenmenin gelecekte avantaj olusturacagina deginen Bilici, “Bu meslegin ölmemesi için herkesin kendi çocugunu tüm meslek dallarinda bir ise baslatmali. Ilerleyen zamanlarda esnaf olarak meslegimiz ölmek durumunda. Biz son asamasindayiz. Belki bundan 5 yil sonra hiç eleman yetismeyecek. Okuyan kisinin meslegi oluyor. Eger okumazlarsa ellerinde bir meslek olmasi onlar için gelecekte avantaj olur. Meslekler bir altin bileziktir” seklinde konustu.



“12 yildir bu meslegi ve severek yapiyorum”

Henüz 18 yasinda olmasina ragmen 12 yildir çiraklik yaptigini söyleyen yegen Ahmet Kaya, “6 yasinda basladim. 12 yildir bu meslegi ve severek yapiyorum. Ben çok sevdigim için kardeslerimde ilgi duymaya basladi meslege. Kardeslerimde artik severek yapiyor isini. Ben bu meslegi ustalarin eline bakarak ögrendim. Benim bir küçügüm Ömer, 8 yildir yapiyor bu isi. Onun küçügü Mehmet, 4 yildir yapiyor. En küçügümüz Emre, 9 yasinda 3 yildir da o yapiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA