Arnavutköy'ün Bu Mahallesinde, Yoldan Geçenler Gözlerine Inanamiyor

Arnavutköy’un Sazlibosna Mahallesi her sene göç yolundaki leyleklerin ugrak noktasi oluyor. Köylüler tarafindan kis sezonunda hazirlanan yuvalar, leyleklerin konaklama noktasi haline geliyor. Mahalle içerisinden geçen yollarin kenarlarindaki direklerin ve evlerin tepelerindeki leylekler, vatandaslari sasirtiyor.

Arnavutköy'ün Bu Mahallesinde, Yoldan Geçenler Gözlerine Inanamiyor
Her yil düzenli olarak göç eden leylekler Istanbul’un Arnavutköy ilçesinde bulunan Sazlibosna Mahallesi’ni mesken tuttu. Göç eden leylekler Sazlibosna Mahallesi’ndeki belli alanlarda bir süre konakliyor. Arnavutköy Merkez ile Hadimköy Mahallesi arasinda bulunan Sazlibosna Gölü kiyisindaki Sazlibosna Mahallesi’nde yol kenarlarindaki elektrik direkleri ve evlerin çatilari leylek yuvalariyla doldu. Mahalleden geçen vatandaslarin da gözlerine inanamadigi görsel sölen havadan görüntülendi.

“Eylül ayinda giderler. Burada veda uçusu yaparlar“

Leyleklerin mahalle ile iliskisine uzun yillardir sahitlik eden mahalle sakinlerinden Saip Ilkbas, “Leylekler köyleri seçerler baska mahallelere gelmezler bize gelirler. Yuvalarini yapiyorlar. Ben 75 yasindayim kendimi bildim bileli var. Dedemler buraya Kirim’dan gelmis. Onlarla beraber leylekler de buraya gelmis. Eylül ayinda giderler. Burada veda uçusu yaparlar. Biz anliyoruz gidecekler mi ne yapacaklar hepsini biliyoruz. Leylekler için buraya çok gelen oluyor. Fark edenler duruyorlar ve fotograf çekiyorlar. Biz elimizden geldigince yardimci oluyoruz" ifadelerini kullandi.

“Mart ayinda gelip, Agustos ayinda giderler”

Leylekler ile ilgili konusan Sazlibosna Mahalle Muhtari Oktay Teke, “Leylekli köy denir buraya. Her sene Mart ayinin basinda buraya gelerek yuvalarini yaparlar. Agustos sonu gibi de geldikleri yer olan Afrika’ya göç ederler. Biz onlar geldiklerinde baharin geldigini anliyoruz. Baharin müjdeleyicisiler. Leylekler her yere yuva yapmazlar sevdikleri yere yuva yaparlar. Biz de onlari seviyoruz. Biz sahip çikiyoruz hatta daha fazla gelmeleri için projeler üretiyoruz. Bilinmeyenler çok sasiriyor ve bize soruyorlar. Bilenler de görmek için geliyorlar bizden konum istiyorlar” diye konustu.

Kaynak: İHA