Aricilarin Yeni Favorisi Avokado Ve Muz Bali

Ilkbahar aylarinin gelmesiyle beraber Antalya’nin Alanya ilçesinin yüksek kesimlerimde ari kovani bakimi dönemi basladi. Kovanlardaki petekleri yenilemeye baslayan ari yetistiricileri yeterli balin olmadigini kontrol ettikten sonra faaliyetlerine basliyor.

Aricilarin Yeni Favorisi Avokado Ve Muz Bali
436 tane aricinin oldugu ögrenilen Alanya’ya ilçe disindan da gezginci aricilar gelirken, bahar döneminde ilçede konakladiktan sonra dönem sonunda ayriliyorlar. Zengin bir floraya sahip Alanya’da ari yetistiricileri tarafindan toplanan yayla, püren, badem, dag çilegi balinin yani sira bu dönem avokado ve muz bali ön plana çikiyor. Avokado ve muz balinin Türkiye’de çogunlukla Alanya’da oldugunu belirten ari yetistiricileri bu bal türleri üzerinde çalismalar yapildigini dile getirdi.

“Zirai ilaçlama aricilar için çok büyük tehlike”

Alanya Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar ve Antalya Aricilar Birligi Danismani Kemal Öztürk, ilkbahar ari kovani bakimi hakkinda bilgiler verdi. Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Rüzgar, Alanya’daki arici sayisi ve ilçeye disardan gelen aricilar ile ilgili konusarak, “Alanya gerek bitki örtüsü gerekse atmosfer olsun ciddi anlamda arilarin ve aricilarin konakladigi, aricilik üretiminin yapildigi bir yer. Alanya’da 436 tane arici var. Bunlar 100 kovan ve üzeri olan aricilar. Diger illerden 500’e yakin gezginci arici geliyor. Bunlar da Alanya’da konaklayip, kendi bölgelerine dönüyorlar. Bahar dönemine de girdigimiz için aricilar hem kovanlarinin hem ekipmanlarinin bakimlarini yapiyorlar. Biz de bu konuda teknik sagliyoruz. Ekiplerimiz sürekli aricilarin yaninda. Kovanlarin, arilarin bakimlarini gerçeklestiriyorlar. Aricilar bitki florasindan yararlandigi için özellikle bahçe, tarla, sera oldugu bölgelerde zirai ilaçlama yapiyorlar. Bu aricilar için çok büyük tehlike. Bitkisel üretim yapan üreticileri uyardik. Ilaçlama yaparken gerekli tedbirleri alarak ilaçlama yapilmasi konusunda bilgilendirdik” dedi.



"Kovanlara petek vererek arilari ilave hasat yöntemiyle gelistiriyoruz”

Demirtas Mahallesi’nde ari yetistiriciligi isiyle ugrasan Antalya Aricilar Birligi Danismani ve Selçuk Üniversitesi Hadim Meslek Yüksekokulu Mezunu Aricilik Teknikeri Kemal Öztürk, ilkbahar aylarinin gelmesiyle kovan bakimlarinin basladigini belirtti.

Bu dönemde arilarin güçlenip kovanlarinda bal yapacak düzeye geldigini ifade eden Öztürk, avokado ve muz balinin Türkiye’de Alanya bölgesinde bulunduguna dikkat çekti. Kovan bakimiyla ilgili konusan Öztürk, “Kovan bakiminin ilk döneminde ana ari bali var mi yok mu kovanin yeterli besin stoku olup olmadigi kontrol edildikten sonra arilarimiz destekleme suruplariyla beraber faaliyetlerini artiriyorlar. 10’lu kovanlar doldukça petek istedikçe kovanlara petek vererek arilarimizi ilave dedigimiz hasat yöntemiyle gelistirmeye çalisiyoruz” dedi.



“Arilar güçlenip kovanlar bal yapacak düzeye geliyor”

“Bu yilki bahar çalismalarimiza basladik. Simdi zaman itibariyla yayla hazirligina basliyoruz. Ocak ayinin 10’u gibi çalismalarimiz basliyor” diyerek sözlerine devam eden Öztürk, “Bizler de ana ari kontrolümüzden sonra kovanlarimizda yeterli bal olup olmadigini kontrol edip yilin ilk aracilik faaliyetine basliyoruz. Alanya’da ilk çiçeklenme Ocak ayinin 20’si itibariyle badem agaçlarinin çiçek açmasiyla basladi.

Arilarimiz da yilin ilk yavrulama dönemine basliyor. Böylece arilarimiz güçlenip, kovanlarimiz bal yapacak düzeye geliyor. Bu dönemde badem agacindan sonra avokado, narenciye, yaban bitkisi olarak sandal ya da dag çilegi olarak da bilinen agaçlarin çiçek açmasiyla nektar verimi zirveye çikiyor ve arilarimiz çok güzel bir gelismeyle beraber yila hazirlanir. Nisan ayinin gelmesiyle yayla hazirligina aricilarimiz basladi.

Daha yüksek baharin erken geldigi bölgelere göç edip arilarini gelistirmeye çalisiyorlar” diye konustu.



“Avokado ve muz balinin üretilebilecegi alanlarda çalisma basladi”

Alanya’da son dönemde avokado bahçelerinin yapilmasiyla ve muz yetistiriciligiyle beraber avokado ve muz balinin yetistigini de vurgu yapan Öztürk, Muz bali üzerinde Aricilar Birligi’nin çalismalar yaptigini ifade etti.

Öztürk, "Anadolu ballari arasinda siralamaya girmeye basladi.

Son yillarda genis alanlara avokado ve muzun ekilmesiyle avokado ve muz balinin üretilebilecegi alanlar basladi.

Alanya’da halk arasinda dag çilegi olarak da bilinen sandal bali yetistiriliyor. Ari yetistiriciligi ve bal konusunda zengin bir flora çesitliligi var. Ayni zamanda ikliminde iliman geçmesinden dolayi 12 ay aracilik faaliyeti yapilabilecek bir bölge. Muz bali henüz yeni yetistiriciligine baslandigi için aricilar birligi bu konuda gereken çalismayi yapiyor. Muz meyvesinin saglik açisindan zenginligi herkes tarafindan biliniyor. Bir muz meyvesini andiran lezzet aromasi olan bir bal. Iliman bir iklime sahip oldugu için Anadolu’nun diger bölgelerinden de göçer aricilarin kis bakimi amaciyla yogun olarak geldigi bir bölge. Yerli aricilar olarak 40 bin civarinda koloni var. Anadolu’nun diger illerinden gelen aricilarla beraber 70-80 bin dolayina yükseliyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA