Ögrencilerin Kültür Gezisi Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Bayburt’ta Turizm Haftasi etkinlikleri çerçevesinde farkli memleketlerden üniversite okumaya gelen üniversite ögrencilerine Bayburt kültürü tanitildi, Il Kültür ve Turizm Müdürlügü tarafindan ögrenciler için gezi düzenlendi. Düzenlenen gezi renkli görüntülere sahne olurken, ögrenciler hem yeni seyler ögrendiler, hem de gün sonunda halayla, horonla keyifli vakit geçirip, eglendiler.

Ögrencilerin Kültür Gezisi Renkli Görüntülere Sahne Oldu
Farkli kültürlerde yetisen ögrenciler, Bayburt’un tarihi mekanlariyla, kültür miraslariyla yakindan tanistilar. Keyifli bir gün geçiren ögrenciler hem yeni bir kültürle tanistilar hem de etkinligin sonunda halaylar çekerek, oyunlar oynayarak enerjilerini attilar. Yer yer renkli görüntülere sahne olan gezide, Il Kültür ve Turizm Müdürü Bekir Kurtoglu, ögrencilere bilgiler vererek, bilgilendirme faaliyetinde bulundu.

Ilk önce Bayburt’un Aydintepe ilçesine bagli Yukarikirzi köyünde bulunan Sehit Kadinlar Iffet Aniti’na götürülen ögrenciler, Ermeni çetelerinin zulmüne ugrayan, saldirilar karsisinda su kuyularina kendilerini atarak sehit olan kadinlarin hikayelerini Il Kültür ve Turizm Müdürü Bekir Kurtoglu’ndan dinlediler. Duygusal anlarin yasandigi Sehit Kadinlar Iffet Aniti gezisinde, ögrenciler sehit kadinlar için gözyasi döküp, dualar ettiler. Buranin ardindan Aydintepe Halk Egitim Merkezi kursiyerlerini ziyaret eden ögrenciler, kadinlarin yaptigi yöresel ürünleri incelediler. Aydintepeli kadinlarin el emeklerini ilgiyle inceleyen ögrenciler kadinlardan ürünlerin yapilmasi asamasinda bilgi aldilar. Kabartma halilari, seramik ve el sanati ürünleri begenen ögrenciler, tezgah basina geçtiler, hali dokuyup, örgü ördüler. Usta ögreticilerin yardimiyla hali dokuyup, örgü ören, el islemesi yapan ögrenciler, kadinlarin isinin zor oldugunu söyleyerek, kolayliklar dilediler.

Çigdemlik köyündeki Hasan Erkovan Kültür Evi ve Ballikaya köyündeki Ömer Keles Kültür Evi ziyaretiyle son bulan gezi programinda ögrenciler, Bayburt’ta geçmis dönemlerde kullanilan eski esyalari kültür evinde incelediler. Birbirinden farkli sayisiz antika esyayi inceleyen ögrenciler Hasan Erkovan ve Ömer Keles’ten esyalar hakkinda bilgi aldilar. Esyalarin tarihlerini merak eden ögrenciler, Erkovan ve Keles’le geçmise dair konusmalar yapip, sohbet ettiler. Böylesi kültür evleriyle ilk kez tanisan ögrenciler, kültür dolu bir gün geçirdiklerini, geziden keyif aldiklarini ifade ettiler.

Dolu dolu bir gün geçirdigini, Bayburt insaninin misafirperver oldugunu söyleyen Seyma Karadas isimli ögrenci, "Bugün grubumuza atilan mesaj sonrasinda arkadaslarimizla beraber bu geziye katilmaya karar verdik. Son sinifiz, mezun olacagiz ve okudugumuz sehrin ilçelerini, köylerini hiç görmemistik. Aslinda böyle büyük çapli bir gezi olacagini, köyleri gezecegimizi düsünmemistik. O yüzden ben ve arkadaslarim köyleri çok begendik, geziden memnun kaldik. Yukari Kirzi köyünü dolandik, Iffetli Kadinlar Aniti’ni ziyaret ettik. Çigdemlik köyüne geldik, muhtarimiz bizi çok güzel agirladi, köy kahvaltisi ikraminda bulundu. Halkla iç içe sohbetler ettik, bakkal amca çok sevimliydi, bize çiçekler verdi, fotografini çekmemize izin verdi. Grubumuzda farkli bölümden insanlar, arkadaslarimiz var. Fotografçilik bölümünde okuyan arkadaslarimiz çok güzel kareler yakaladilar. Çok farkli bölümlerden arkadaslarla çok keyifli vakit geçirdik. Çok güzel bir etkinlik oldu. Bence bu tarz etkinliklerin devaminin gelmesi gerekiyor. Bayburt Üniversitesi ögrencilerinin okudugu sehri daha iyi tanimasi adina böylesi gezilerin düzenlenmesi gerektigini düsünüyorum" diyerek konustu.

Ögrencilerin geziden memnun kaldiklarini, Bayburt kültürünü gezi sayesinde tanidiklarini ve böylesi kültür gezilerini siklikla düzenleyeceklerini belirten Il Kültür ve Turizm Müdürü Bekir Kurtoglu ise, "5 gün boyunca sürecek olan 15-22 Nisan Turizm Haftasi programimiz devam ediyor. Bugün de Çigdemlik köyündeki Hasan amcamiza ait Hasan Erkovan Kültür Evi’nin konuguyuz.

Hasan Erkovan Kültür Evi’nde Türk kültürünün, Anadolu kültürünün en büyük örneklerinden birini görüyoruz. Literatürde kirlangiç olan ancak Bayburt’ta kirman olarak bilinen tarihi evdeyiz, evi gezip esyalari inceliyoruz. Hasan amca Almanya’dan emekli olmus, dogdugu köye gelmis, duygulariyla, hatiralariyla basbasa kalip dogdugu köyde el sanatlarini, el yetenegini icra ederek ahsaptan birçok hediyelik esya yapiyor. Bu da turizm açisindan bölgeyi zenginlestiriyor. Bayburt’a gelen kafileleri biz buralara getiriyoruz. Burada Hasan amcanin yapmis oldugu ürünleri inceliyorlar, mutlu oluyorlar. Ayrica ziyaretçiler yöreye has tandir ekmegini, tandir ketesini bölgenin meshur olan peynirini, yagini tadiyorlar. Turizm destinasyonu açisindan Hasan amcanin kültür evi bu bölgede önemli bir yer. O yüzden bugün de burada üniversite ögrencilerimizle birlikte Hasan amcayi ziyaret ettik. Ögrencilerimiz çok mutlu oldular. Insallah buralar bundan sonra turizm açisindan daha da elverisli olacaktir diye düsünüyorum" seklinde konustu.

Kültür evi gezisi sonrasi dönüs yoluna geçmeden önce son ses müzik açan ögrenciler, günün yorgunlugunu halay çekerek, horon teperek, misket oynayarak attilar.
Kaynak: İHA