Gümüshaneli Ziraat Mühendisi, 100 Yillik Tohumlarla 'Osmanli Domatesi' Fidesi Üretiyor

Gümüshane’de yasayan 32 yasindaki Ziraat Mühendisi Ahmet Sisman, yaklasik 100 yildir hiç bozulmadan ekimi yapilan tohumlarla yöreye özgü ‘Osmanli domatesi’ fidesi üretimi yapiyor.

Gümüshaneli Ziraat Mühendisi, 100 Yillik Tohumlarla 'Osmanli Domatesi' Fidesi Üretiyor
Kente bagli Akçakale Mahallesi’nde kurdugu 300 metrekarelik serada fide üretimi yapan Ahmet Sisman, 100 yillik tohumlarla saf ve organik domates fidesi üretimi yapiyor. 22 çesit ve 250 bin fidenin yetistirildigi serada yöreye özgü ‘Osmanli domatesi’ olarak adlandirilan domates çesidini de yetistiren Sisman, ürünü tescil ettirmek için ise basvuruda bulundu. Türün tat, koku ve aromasiyla diger domateslerden farkli oldugunu ve yaklasik 100 yil boyunca yapisinin degismeden korundugunu söyleyen Ahmet Sisman, yetistirdigi domatesleri yiyenlerin 100 yil önceki tadi alabileceklerini ifade etti.



“100 yil önce bu domates nasilsa su anda da öyle”

Tohumlarin eski usullerle elde edilmis tohumlar oldugunu belirten Ziraat Mühendisi Ahmet Sisman (32), “Standart sertifikali tohumlarimizin yani sira kendi yöremizden eski usullerle elde edilmis olan tohumlari da burada fide haline getiriyoruz. Su an en önemli gördügümüz ürün tescili için de basvurdugumuz Osmanli domatesleri, ‘katir kalbi’ ve ‘manda yüregi’ diye de adlandirilan domatesler. Bunlar bizim için çok çok önemli tadi, kokusu ve aromasi itibariyle. Bu domates çesitlerimiz yöre iklimine uygun, soguga dayanikli ve birçok hastaliga karsi dayanikli. Tohumlarimiz yaklasik 100 yillik. Bozulmadan, herhangi bir genetik degisiklige ugramadan bu güne gelmesi de eski usul ile yapilmasi ve çevresine yapisini bozacak çesitte domates ekiminin yapilmamasi nedeniyle karakterlerini koruyorlar. Bu sekilde bu tohumlari orijinal yapisiyla gelecege tasimak istiyoruz. Biz bu domatesleri Gümüshane adina tescillemek istiyoruz, cografi isaretli ürünü olmasi için. Gümüshane domatesi Türkiye çapinda meshur olacak. Bu domateslerin diger domateslerden farki daha dayanikli olmasi, yöreye uygun olmasi ve adaptasyon sürecini tamamlamis olmasi. Müthis bir koku, tat ve aromaya sahip. Yesil olarak toplanip evde olgunlastirildiginda geç bir olgunlasma süresine sahip oldugu için Kasim ayinda topladiginiz domatesleri Ocak ayinda taze olarak yiyebilirsiniz. 100 yil önce bu domates nasilsa su anda da öyle” dedi.

Kaynak: İHA