D Vitamini Eksikligi Olanlarda Bunama Riski Yüzde 19-25 Artiyor

Ingiltere’de yapilan uzun vadeli bir arastirmaya göre D vitamini eksikligi olanlarda bunama riskinde yüzde 19-25 oraninda artis gözlendi. Düzenli olarak D vitamini takviyesi alanlarda ise Alzheimer riskinde yüzde 17 azalma görülürken damar hastaligina bagli bunama riskinde yüzde 14 azalma gözlendi.

D Vitamini Eksikligi Olanlarda Bunama Riski Yüzde 19-25 Artiyor
The American Journal of Clinical Nutrion’da yayinlanan arastirmada; 14 yil boyunca takip edilen kisilerde, D vitamini eksikliginden kaynakli demans riskinin yükselerek yüzde 19-25’lere çiktigi tespit edildi. Arastirma hem Alzheimer hem de damarlarin tikanmasina bagli olusan demans için geçerli olurken uzun süre D vitamini eksikliginin de bunlara sebep olabilecegini gösteriyor. Kisilerin demansa karsi korunmasi için erken yastan itibaren önlem almalari gerektigini belirten Çakmak Erdem Hastanesi’nde Nöroloji Uzmani Dr. Nazan Eryigit, gençlere ve yetiskinlere çesitli önerilerde bulundu.

“Yorgunluk, sürekli uyuma istegi, uyumaya ragmen vücutta agrilar D vitamin eksikliginden olabilir”

Demans riskinin yasla giderek arttigina deginen Uzm. Dr. Nazan Eryigit, “D vitaminini hep kalsiyum ve kemik gibi bilsek de özellikle gençlerin unutkanliginin en önemli sebeplerinden biridir. Bu yüzden D vitamini destekli gitmeliyiz. Nörolojiyi en çok ilgilendiren konulardan biri unutkanliktir. Yorgunluk, sürekli uyuma istegi, uyumaya ragmen vücutta agrilar ve dinlenememe, dinlenmeden kalkma gibi durumlar D vitamin eksikligi belirtisidir. Türkiye, D vitamini açisindan çok iyi bir ülke. Sürekli günesimiz var fakat güneslenmiyoruz. Güneslenirken günes kremi sürüyoruz. D vitamininin en önemli kaynagi direkt olarak günese temas etmektir. Koruyucusuz ve direk ten temasi olmali” açiklamasi yapti.

Uzm. Dr. Nazan Eryigit, “Ayrica özellikle yagli baliklari yemeliyiz. Belki de omega 3 takviyesi almaliyiz ki onlarda D vitamini yogun miktarda var. Düzenli beslenme de önemlidir. Akdeniz diyeti yapin, yesillikleri kullanin. Çünkü demans sadece D vitamini eksikliginden kaynaklanmaz. B12, folik asit yani üçünün birlikte alinmis olmasi lazim” dedi.

“Bilinçsiz kullanilan D vitamini tehlikelidir”

“D vitamininde yagda eriyen bir vitamin, zehirlenmesi var” diyen Uzm. Dr. Eryigit, “O yüzden bilinçsiz sekilde kullanilmasi çok tehlikelidir. Doktoruna ölçüm yaptirmadan kesinlikle D vitamin takviyesine baslamasinlar. ‘Yeterli yere geldi’ demeden de vitamin takviyesi kesilmemelidir. Tedaviye ise kanda serum düzeyine bakarak karar veriyoruz” uyarisinda bulundu.

“Arada cam olmasin, direk maruziyet istiyoruz”

Demanstan korunmak için kisilere tavsiyelerde bulunan Uzm. Dr. Eryigit sunlari söyledi:

“Hem zihinsel hem de bedensel egzersiz çok önemlidir. Özellikle multivitaminlerin içerisinde yer alan D vitamini son derece düsük doz ve asla yeterli olmuyor. Hasta, ‘nasil olsa ben bir kompleks vitamin aliyorum’ deyip doktora gitmiyor. ‘Ben zaten içiyorum’ deyip ölçtürmüyor. Hâlbuki aldigi sey günlük tüketime bile yetmiyor. Unutkanlik çok önemli bir sikâyettir. Genç yas ya da yasli, hiç fark etmez varsa unutkanliginiz mutlaka nöroloji uzmanina basvurun. Lütfen günese biraz maruz kalin. Sadece elinizden yüzünüzden degil, kollarinizdan, bacaklarinizdan da D vitamini alin. Her gün en az 45 güneste kalin. Ama arada cam olmasin, direk maruziyet istiyoruz.”
Kaynak: İHA