Tekstil Sektörünün Brüksel Çikarmasi

Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Baskani Ahmet Fikret Kileci ve beraberindeki heyet, Belçika’nin Brüksel kentinde düzenlenen Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu (WCEF) 2024 etkinligine katildi.

Tekstil Sektörünün Brüksel Çikarmasi
Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Baskani ve Güneydogu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligi (GATHIB) Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Fikret Kileci ve beraberindeki heyet, 15-18 Nisan 2024 arasinda Belçika’nin Brüksel kentinde düzenlenen Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu (WCEF) 2024 etkinligine katildi.

Kileci baskanligindaki Türk heyeti “Döngüsel Vizyonlari Eyleme Dönüstürmek” temasiyla dünyanin dört bir yanindan 1.000’i askin kisinin katildigi etkinlikte is insanlari, politika yapicilar ve uzmanlar ile temaslarda bulundu.

Finlandiya Inovasyon Fonu Sitra tarafindan düzenlenen ve Döngüsel Ekonomi Vakfi (Circle Economy Foundation), Uluslararasi Kaynak Paneli (International Resource Panel) ortakligi ile uluslararasi pek çok kurulusun is birligindeki WCEF2024 forumunun ilk iki gününde 4 ana oturum ve 16 paralel oturum gerçeklestirildi.

Ana oturumlarda, küresel katilimci kitlesi için tematik konular ele alinirken, paralel oturumlarda döngüsel ekonominin ilham verici, pratik ve ölçeklenebilir örnekleri üzerinde duruldu.

Foruma dair görüslerini belirten Baskan Kileci, “Tekstil sektörü üretim bakimindan zor günler geçiriyor. Rakamlar da bunlari gösteriyor bizlere. Bizim yeni bir çikis kapisi bulmamiz lazim. Eskiyle yeniyi birlestirecegimiz bu çikis kapisinda katildigimiz bu forum büyük önem arz ediyor. Gerçeklestirdigimiz toplantilar neticesinde bir kez daha anladik ki döngüsel ekonomi sadece geri dönüsümden ibaret degil. Kaynak kullanimlarinin azaltilmasi, döngüsel yeni islerin olusturulmasi ve bunun için ihtiyaç duyulan yesil yeteneklerin yetistirilmesi hepimizin malumudur. Biz de GATHIB olarak bu cumartesi günü Gaziantep Üniversitesi ile pilot bir proje baslatiyoruz. Üniversitemizin farkli branslarindan akademisyenlerle 4 hafta boyunca Avrupa Yesil Mutabakatina iliskin hususlari konusacagiz. Onlarin yetistirecegi genç dimaglar, yesil yetenekler sektörümüzün sürdürülebilirlik hedeflerine ulasmasina yardimci olacaktir. Daha sonra bu pilot uygulamayi Türkiye geneline yayabilecegiz” dedi.

Program çerçevesinde Avrupa Birligi Nezdinde Türkiye Daimî Temsilcisi Büyükelçi Sn. Faruk Kaymakçi ve TIM Brüksel Temsilcisi Sn. Mehmet Tan ile de görüsmeler gerçeklestiren Kileci ve beraberindeki heyet, Türkiye ve AB iliskileri ve Avrupa Yesil Mutabakati’na dair güncel konular hakkinda istisarelerde bulunuldu.
Kaynak: İHA