Tarim Ve Balikçilik Sektöründe Üreticiye Destek Basvurulari Basladi

Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu (TKDK), IPARD III. Dönemi 1. Basvuru Çagri Ilani için süreç devam ediyor.

Tarim Ve Balikçilik Sektöründe Üreticiye Destek Basvurulari Basladi
TKDK Çorum Il Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer, Vali Doç.Dr. Zülkif Dagli’yi ziyaret ederek IPARD III. Dönemi 1. Basvuru Çagrisi ve 2024 yili çagri takvimine yönelik bilgi verdi.

66 milyon Avro destek bütçesine sahip çagriyla “Tarim ve Balikçilik Ürünlerinin Islenmesi ve Pazarlanmasi ile Ilgili Fiziki Varliklara Yönelik Yatirimlar” sektörüne yönelik projelere destek verildigini dile getiren Vali Dagli, süt ve süt ürünleri, kirmizi et ve et ürünleri, kanatli eti ve et ürünleri, su ürünleri, meyve ve sebze ürünleri ve yumurtanin islenmesi ve pazarlanmasina yönelik yatirim konularinin desteklendigi çagri sürecinin proje teslim süresinin 09 Mayis 2024 tarihine kadar devam edecegini açikladi.

Tüm projelerde; yapim isi, makine-ekipman alimi, hizmet ve görünürlük harcamalarina gerçek ve tüzel kisilerde yüzde 50, üretici örgütlerinde yüzde 70 oraninda hibe destegi saglanacagini açiklayan Vali Dagli, “Atik yönetimi ve yenilenebilir enerji harcamalari içeren projelerde bu harcama tutarlarina ilave yüzde 10 daha destek verilecek. Sektörüne göre degismekle 30 bin ile 3 milyon Avro araliginda uygun harcama tutarina sahip projelere verilecek destegin yani sira yatirimlardaki harcamalar KDV, ÖTV ve diger vergilerden de muaf tutulacak” dedi.

TKDK’nin, 2024 yilinda toplam 248 milyon avro bütçeli olarak çikilacak çagri ilanlari takvimini yayinladigini hatirlatan Vali dagli, “21 Mart tarihinde çikilan 66 milyon Avroluk 1. Çagrinin ardindan Haziran ayinda 2. Çagri olarak kirsal alan yatirimlari seklinde adlandirabilecegimiz, bu sefer içerisinde çiftçilerimizin makine ekipman destegi olarak bildigi kismin bulunmadigi 80 milyon Avroluk “Çiftlik Faaliyetlerinin Çesitlendirilmesi ve Is Gelistirme” sektörü için süreç baslayacak. Ardindan Temmuz 2024 ayinda hayvancilik yatirimlari olarak bilinen 90 milyon Avro bütçeye sahip “Tarimsal Isletmelerin Fiziki Varliklarina Yönelik Yatirimlar” için 3. Çagri ve son olarak da Agustos 2024 ayinda çiftçilerimizin makine ekipman destegi için bekledigi 12 milyon Avro bütçeli “Açik Alanda Bitkisel Üretim Projelerine Yönelik Makine Ekipman Destekleri” için 4. Çagriya çikilacaktir. Ilgili sektörlere yatirim düsünen vatandaslarimizin proje hazirliklarina ve yapim isi içeren yatirimlari için insaat ruhsati islemlerine simdiden baslamalari menfaatlerine olacaktir. Bu kapsamda yatirim yapmak isteyen tüm vatandaslarimizin Il Koordinatörlügümüzle irtibat kurmalarini, en dogru bilgiyi yetkililerden ve uzman personelden alarak yatirimlarina yön vermelerini tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA