Gök Vatanin Gücüne Güç Katan Hava Platformlarinin Sayisi Artacak

Insanli Hava Platformlari Imza Töreni çerçevesinde Yeni Nesil Temel Egitim Uçagi HÜRKUS-B, Millî Muharip Uçak KAAN, Jet Egitim Uçagi HÜRJET ve Hafif Genel Maksat Helikopteri GÖKBEY hava platformlarina dair yeni sözlesmeler imzalandi. Sözlesme kapsaminda Gök vatanin gücüne güç katan hava platformlarinin sayisi artacak.

Gök Vatanin Gücüne Güç Katan Hava Platformlarinin Sayisi Artacak
Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligi (SSB) tarafindan, Türk Silahli Kuvvetleri’nin ve Içisleri Bakanligi’nin ihtiyaçlarini karsilamak amaciyla gerçeklesen Insanli Hava Platformlari imza töreni; Içisleri Bakani Ali Yerlikaya, Millî Savunma Baskani Yasar Güler, Savunma Sanayii Baskani Prof. Dr. Haluk Görgün, Deniz Kuvvetleri Komutani Oramiral Ercüment Tatlioglu, Kara Kuvvetleri Komutani Orgeneral Selçuk Bayraktaroglu, Hava Kuvvetleri Komutani Orgeneral Ziya Cemal Kadioglu, Jandarma Genel Komutani Orgeneral Arif Çetin, Emniyet Genel Müdürü Erol Ayyildiz, Sahil Güvenlik Komutani Tümamiral Ahmet Kendir, Türk Silahli Kuvvetleri ve sektör temsilcilerinin katilimlari ile Savunma Sanayii Baskanligi’nin Nuri Demirag Salonunda gerçeklesti. Imzalanan anlasma çerçevesinde yerli ve milli imkanlarla üretilen Yeni Nesil Temel Egitim Uçagi HÜRKUS-B, Millî Muharip Uçak KAAN, Jet Egitim Uçagi HÜRJET ve Hafif Genel Maksat Helikopteri GÖKBEY hava platformlarina dair yeni sözlesmeler imzalandi.

“Tam bagimsiz bir savunma sanayiye sahip olmamiz vazgeçilmezdir”

Insanli Hava Platformlari Imza Töreni’nden konusan Milli Savunma Bakani Yasar Güler, “Etrafi adeta atesten bir çemberle örülmüs olan ülkemiz, bu cografyada var olmak için kendi harp silah ve sistemlerini üretmeye, yerli ve millî savunma sanayii ürünleriyle donatilmis etkin ve güçlü ordu ve güvenlik kuvvetlerine sahip olmaya mecburdur. Bu nitelikleri bir ordu için de kendi kendine yeten, tam bagimsiz bir savunma sanayiye sahip olmamiz vazgeçilmez bir husustur” ifadelerini kullandi.

“Stratejik ortaklarimizin dahi önümüze çikardigi engeller, aci bir tecrübe olarak devlet hafizamiza kazindi”

Savunma sanayii alaninda güçlü ve bagimsiz olamayan ülkelerin uluslararasi alanda etkin roller üstlenebilmeleri ve geleceklerine güvenle bakabilmelerinin mümkün olmadigini dile getiren Bakan Güler, “Sadece yakin tarihimize baktigimizda, savunma sanayinde disa bagimliligin sikintilarini, maalesef birçok defa yasamak zorunda kaldik. Yillarca birçok önemli savunma sanayii ürününü, kendi imkânlarimizla üretemedigimiz için hep disaridan bekledik. En ihtiyaç duydugumuz zamanlarda müttefik, hatta stratejik ortaklarimizin dahi önümüze çikardigi engeller, aci bir tecrübe olarak devlet hafizamiza kazindi” diye konustu.

Bakan Güler konusmasina söyle devam etti:

“Süphesiz ki bunlar, asla bizi yildirmadi, aksine daha çok motive etti. Cumhurbaskanimizin liderligi ve tesvikleriyle baslatilan yerli ve millî teknoloji hamlesi ile ülkemiz, son 20 yilda savunma sanayii alaninda birbirinden degerli projeleri hayata geçirdi. Bu kapsamda her geçen gün gelistirdigimiz yerli, millî ve modern teknolojiyi haiz savunma sanayii ürünleri ile ordumuzun imkân ve kabiliyetleri, geçmis yillara kiyasla muazzam seviyede gelisim kaydetti, kaydetmeye devam ediyor. Ordumuzun ve ülkemizin gücüne güç katan bu silah sistemlerimiz, ayni zamanda çok sayida kardes, dost ve müttefik ülkeye de ihraç edildi ediliyor.”

Türk savunma sanayii tarafindan üretilen milli ürünlere dikkati çeken Bakan Güler, “Su ana kadar üretilen ve büyük bir basariyla hizmet veren silahli/silahsiz insansiz hava araçlarimiz ve mühimmatlarimizin yani sira yeni nesil gelismis temel egitim ve hafif taarruz uçagimiz ‘HÜRKUS’, genis görev yelpazesini üstün bir performansla yerine getirebilen jet egitim uçagimiz ‘HÜRJET’, en zorlu sartlarda, çok yönlü vazifeleri icra etme yetenegine sahip olan genel maksat helikopterimiz ‘GÖKBEY’ ile, savunma sanayimizin ulastigi üstün seviyeyi ortaya koyan 5’inci nesil, ilk yerli-millî savas uçagimiz KAAN, ülkemizin hava platformlarindaki büyük atilimlarinin en somut nisaneleridir. Tüm bunlarla birlikte Türkiye, artik kendi savas uçagini, egitim ve jet uçaklarini, helikopterlerini üretebilen dünyanin sayili ülkelerinden biri oldu” açiklamasinda bulundu.

“Bugün ise yüzde 80’ni asan yerli ve mili savunma sanayimiz var”

Programda konusan Içisleri Bakani Ali Yerlikaya ise “Atilan bu kararli ve cesur adimlarla artik kara, deniz ve hava araçlarimizin kahir ekseriyetini kendimiz karsiliyoruz. 22 yil önce savunma sanayimiz yüzde 80 oraninda disariya bagliydi. Bugün ise yüzde 80’ni asan yerli ve mili savunma sanayimiz var. Gelistirilen milli projeler, ülkemizin disa bagimligini her geçen gün azaltirken, teknoloji ihraç eden ülkeler sinifina giriyoruz” seklinde konustu.

Bakan Yerlikaya konusmasina söyle devam etti:

“80 binden fazla çalisaniyla savunma sanayimiz, yoluna devam ediyor, daha güçlü bir sekilde de devam edecek. 2023 yilinda terörle mücadelede Insansiz Hava Araçlarimiz, Silahli Insansiz Hava Araçlarimiz ve Insanli Kesif Uçaklarimiz 51 bin 876 saat uçus gerçeklestirdi. 2016 yilinda ülkemiz genelinde 2 bin 322 terör olayi yasanmisken, hava unsurlarimizin destegi sayesinde 2023’te bu sayi 88’e düsmüstür. Aklimiza gelen bir fikirle ilgili artik ‘Bunun için gerekenleri nereden temin ederiz’ sorusunu düsünmüyoruz. Onun yerine ‘Savunma sanayimiz ile konustuk, yapabiliriz, hiç merak etmeyin’ sözü yer aliyor. Bu güç bizi her alanda, her noktada kendi kendine yetkin, dostuna güven, düsmanina da tasa ve endise verecek bir hale getirdi.”

Savunma Sanayii Baskani Haluk Görgün ise savunma sanayiinin sahip oldugu birikime dikkati çekerek, “Savunma sanayiimiz sahip oldugu yetenek ve birikim ile günümüzde; muharip ve egitim uçagi tasarim, üretim, kalifikasyon ve sertifikasyonunu, sistem ve alt sistem tasarim, gelistirme ve üretim faaliyetlerini, millî mühimmat ve pod gelistirme ve üretimini, yapisal parça tasarim ve üretim faaliyetlerini ve farkli siniflarda helikopter üretim, tasarim ve testlerini basariyla yürütmektedir” ifadelerini kullandi.

“40 adet Hürkus-B tedariki için sözlesmemizi imzaliyoruz”

Görgün konusmasini söyle sürdürdü:

“Hava Kuvvetleri Komutanligimizin gelisen ihtiyaçlari dogrultusunda uçus egitim faaliyetlerini etkin bir sekilde yürütülebilmesi için 40 adet daha Hürkus-B tedariki için sözlesmemizi imzaliyoruz. Bu sözlesme ile toplamda 55 adet Hürkus-B uçaginin envantere katilmasi imza altina alinmis olacak. 55’inci uçagin Haziran 2027’de Hava Kuvvetlerimize teslim edilecegini planladigimizi ifade etmek isterim.”

Milli Muharip Uçak KAAN’in projesine dair açiklamalarda bulunan Görgün, “Imzasi bugün gerçeklesecek bir diger önemli projemiz olan Millî Muharip Uçak KAAN kapsaminda; Baskanligimiz ve TUSAS arasinda 2016 yilinda imzalanan Millî Muharip Uçak Gelistirilmesi Projesi Dönem-I, Asama-I Sözlesmesi’ni, Asama-II faaliyetlerini baslatmak üzere genisletiyoruz” seklinde konustu.

Görgün konusmasina söyle devam etti:

“Imzasini gerçeklestirecegimiz HÜRJET Projesi, 4 adet Blok-0 uçaga ilave olarak, 12 adet Blok-1 uçagi kapsama dahil ediyoruz. Imzasini gerçeklestirecegimiz Hafif Genel Maksat Helikopter Tedariki (GÖKBEY) kapsaminda, ilk etapta 20 adet GÖKBEY helikopterinin tedarigini gerçeklestirecegiz.”

Program hatira fotografi çekimi ve maket takdimi ile son buldu.
Kaynak: İHA