Gelecegin Sampiyon Adayi Safkan Arap Atlari Yozgat'ta Yetistiriliyor

Yozgat’ta yasayan Sami Taskin, iki oglu ile birlikte 3 yildir bozkirin ortasinda gelecegin sampiyon adayi safkan Arap yaris atlari yetistiriyor.

Gelecegin Sampiyon Adayi Safkan Arap Atlari Yozgat'ta Yetistiriliyor
Sorgun ilçesinde yasayan Sami Taskin, veterinerlik bölümünde okuyan oglu Mehmet Emin ve atçilik ve yetistiriciligi bölümünde okuyan oglu Yasin Taskin ile el ele vererek 3 yil önce safkan Arap yaris ati üretimine basladi.

3 yildir harada tay üretimini sürdüren Sami Taskin ve ogullari, at sayisini 15’e çikardi. Baba ve ogullarinin kurdugu Pinar Taskin Harasi, gelecegin sampiyon atlarina da ev sahipligi yapiyor.

Harada taylarin her türlü bakimlarini kendileri yapan baba ve ogullari, atlari yonca, arpa ve yulaf ile özenle besliyor. 6 kisrak, 4 aygir ve 5 yavru tayin bulundugu harada, safkan Arap atlari irk özellikleri bozulmadan yetistiriliyor. 2.5 yasina gelen taylar, Ankara, Istanbul, Bursa ve Izmir gibi illere gönderilerek hipodromlarda yarislara katilmak üzere hazirlaniyor. Gelecekte sampiyonluklar kazanmalari için Yozgat’ta yetistirilen safkan Arap atlari, 6 aylik egitimin sonunda 3 yasina geldiklerinde hipodromlarda yarismaya basliyor.

“Amacimiz Yozgat’tan sampiyon yaris atlari çikarmak”

Yozgat’in cografi yapisinin ve iklim özelliklerinin Arap ati yetistiriciligine elverisli oldugunu söyleyen Sami Taskin, “Haramizda safkan Arap ati yetistiriciligi yapiyoruz. Yozgat bölgesi Arap ati yetistiriciliginde uygun iklime sahip bir bölgemiz. Daha önce de burada yaris ati yetistirilmis. Tarihte de bu bölgelerde dayanikli yaris ati ve savas atlarinin yetistirildigini biliyoruz. Biz 3 yildir bu isi yapiyoruz. Amacimiz burada sampiyon yaris atlari yetistirmek. Burada 6 damizlik kisragimiz var. Hazirda yarislara katilacak 2 yasin üzerinde 4 tane tayimiz var, 5 tane de sifir ve 1 yas araliginda tayimiz var. Haramizda toplamda 15 tayimiz bulunmakta ve bunlarin bakimlarini ve yetistiriciligini de çocuklarimla birlikte yapiyorum. Tüm teknik destegi kendileri saglamakta. Çocuklarimla birlikte el ele verip bu bölgede sampiyon yaris atlari yetistirmeyi düsünüyoruz. Biz haramizda yaklasik 2 yasina kadar atlarimizi yetistiriyoruz. Burada onlari yarisa hazirlama imkanimiz yok. 2 yasindan sonra taylarimiz Istanbul, Bursa gibi sehirlerde yarisa hazirlanmaya gidiyor. 3 yas gibi de Arap atlari hipodromda yarismaya basliyor. Insallah bizim de amacimiz Yozgat’tan sampiyon yaris atlari çikarmak” dedi.



“4 tayimiz bu sene yarislara katilacak”

Eskisehir Osman Gazi Üniversitesi Mahmudiye Atçilik Meslek Yüksek Okulu Bölümü’nde okuyan Yasin Taskin ise, “Burada 3-4 senedir babam ve agabeyimle yaris ati yetistiriciligi yapiyorum. Hedefimiz sampiyon yaris atlari yetistirmek. Su an sorunsuz dogumlarimiz da devam ediyor. Çiftligimizde herhangi bir sikintimiz yok. Bu sene ekim-kasim aylari gibi 4 tayimiz sahalara inerek yarislara katilacak. Biz burada atlarimizin yemlerini kendimiz üretiyoruz. Atlarimizi arpa, yulaf, yonca gibi yemlerle özenle besliyoruz. Insallah buradan sampiyon atlar çikaracagiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA