Eskisehir'de Yaban Hayvanlarina Havadan Kuduz Asilamasi Yapildi

Eskisehir Il Tarim ve Orman Müdürlügü kuduza karsi yaban hayvanlarina havadan oral asilama çalismasi baslatti.

Eskisehir'de Yaban Hayvanlarina Havadan Kuduz Asilamasi Yapildi
Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan yürütülen ’Türkiye’de Kuduz Hastaligina Karsi Oral Asi Atim Çalismalari’ çerçevesinde, Eskisehir’de 06 ila 08 Nisan 2024 tarihleri arasinda yaban hayatina yönelik 8 bin kilometrekarelik ormanlik ve kirsal alanda havadan gerçeklestirilen çalismalarla 144 bin doz asili yem atimi gerçeklestirildi.

Bakanlik, 2008 ila 2010 yillarinda da kuduzla mücadele amaciyla Avrupa Birligi (AB) destekli ’Türkiye’de Kuduz Hastaliginin Kontrolü Projesi’ni uygulamisti. Bu çerçevede, 3 yilda yaban hayatina yönelik 1 milyon 800 bin doz oral ve 3 milyon doz parenteral kuduz asisi uygulandi.

3 yil süreyle 3 kampanya ile 5 milyon 670 bin asili yem atildi

2014 ila 2016 yillarinda yürütülen ’Türkiye’de Kuduza Karsi Agizdan Asilama Projesi’ çerçevesinde ise 3 yil süreyle 3 kampanya ile 5 milyon 670 bin asili yem atildi. AB destegi de saglanan Türkiye’de Kuduza Karsi Oral Asi Temini Projesi çerçevesinde ise yaban hayatina yönelik 225 bin kilometrekare alanda 3 yil süreyle senede iki defa olmak üzere havadan asilama çalismasi gerçeklestirildi.

Proje çerçevesinde gerçeklestirilen 7 kampanya döneminde 35 milyon asili yem uçaklardan kirsal ve ormanlik alanlara atildi.

Asili yemlere temas edilmemesi ve dokunulmasi gerekiyor

Havadan atilan asili yemlere insan temasi olmasi halinde, yemin kokusunda degisiklik meydana geliyor. Bu da yaban hayvanlarinin yemleri tüketmemesine sebep oluyor. Bu nedenle kirsal ve ormanlik alanlara havadan atilan asili yemlere temas edilmemesi, dokunulmasi halinde ise en yakin saglik kurulusuna basvurulmasi önem tasiyor. Gerçeklestirilen çalismalar çerçevesinde, son yillarda yürütülen yogun parenteral kuduz asilamalarinin yaninda yaban hayatina yönelik agizdan asilama ile hastaliga duyarli hayvanlar ayni anda bagisik hale getirilerek, evcil hayvanlar ile yabani hayvanlar arasinda süregelen enfeksiyon zincirinin kirilmasi hedefleniyor.
Kaynak: İHA