Dr. Necip Tolga Özbay Açiklamasi 'Çocuklar Anne Karnindan Ergenlige Kadar Siki Takip Edilmeli'

Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Necip Tolga Özbay, “Büyüyememe, yasitlarina göre büyümesi geri kalmis çocugu tanimlar ve olgularin genelinde beslenme problemi vardir” diyerek anne karnindan ergenlige kadar çocuklarin büyümesinin gram gram ve santim santim takip edilmesi konusunda anne babalari uyardi.

Dr. Necip Tolga Özbay Açiklamasi 'Çocuklar Anne Karnindan Ergenlige Kadar Siki Takip Edilmeli'
Acibadem Eskisehir Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Necip Tolga Özbay, 15 Nisan Büyümenin Izlenmesi Günü’ne atifta bulunarak çocukluk döneminin en temel özelliginin dinamik bir büyüme dönemi oldugunu; büyümenin döllenme anindan baslayip eriskin boya ulasincaya kadar devam eden, doku farklilasmasini, gelismesini ve olgunlasmasini düzenleyen birçok mekanizmanin yer aldigi kompleks bir süreç oldugunu dile getirdi. Çocugun büyüme ve gelismesinin normal ve düzenli olabilmesinin ilk sartinin saglikli bir genetik yapiya sahip olmasi gerektigini vurgulayan Dr. Özbay, genetik disinda beslenme, hormonlar, hastaliklar, psikososyal nedenler ve çevresel nedenlerin de büyümeyi etkiledigini anlatti.

"Erken taninarak çocukta kalici etkiler yapmadan önlenmesi amaçlanir"

Büyüme hizinin en yüksek oldugu dönemlerin bebegin anne karninda bulundugu dönem, süt çocuklugu dönemi ve ergenlik dönemi oldugunun altini çizen Dr. Özbay, “Saglikli yasam için büyümenin belirli araliklarla izlenip, standart büyüme egrilerinde degerlendirilmesi yoluyla normalden sapmalarin erken taninarak çocukta kalici etkiler yapmadan önlenmesi amaçlanir. Ilk bir ay bebekler haftada bir, 1- 6 ay arasi ayda bir, 6 ay-2 yas arasi üç ayda bir, 2 yas- 6 yas arasi alti ayda bir, sonrasinda da yilda bir kontrollerle büyümenin izlenmesi önerilir” dedi.



“Bebeklerin kilosu ilk 6 ay her gün 20-30 gram artar”

Büyümenin degerlendirilmesinde vücut agirligi ve agirlik artis hizi, boy uzunlugu ve boy uzama hizi, bas çevresi ve artma hizi, vücut bölümlerinin birbirlerine oranlari gibi parametreler kullanildigini belirten Dr. Özbay, “Vücut agirligi ilk 6 ay günde 20-30 gram, ikinci 6 ay günde 15-20 gram, 12-24 ay haftada 50 gram, 24 ay üzeri ise yilda 2-2,5 kilogram olarak artar. Boy uzama hizi 1-2 yas arasi yilda 10-12 santim, 2-4 yas arasi yilda 7 santim, 4 yasindan ergenlige kadar yilda 5-6 santim, ergenlik öncesi yilda 3-4 santim artar. Ergenlikte toplam kazanilan boy kizlarda ortalama 25 santim, erkeklerde ise 28 santim olarak beklenir. Bas çevresi büyüme hizi ilk 3 ay boyunca ayda 2 santim, 3-6 ay arasi yilda 1 santim, 6-12 ay arasi ise her ay 0,5 santimdir. Özellikle büyüme geriliginden süphelenilen durumlarda, bas-pubis uzunlugu, pubis-ayak uzunlugu, oturma yüksekligi, kulaç uzunlugu gibi vücut bölümlerinin birbirlerine oranlari da kullanilir" diye konustu.



“Çok iyi takip edilmeleri gerekir”

Büyüme ölçümlerinin birbirleri ile karsilastirilma yöntemleri sonucunda yasa göre boy ya da agirlik temelli büyüme egrileri gelistirildigini anlatan Dr. Özbay, sözlerine söyle devam etti:

“Bu egriler çocugun ayni yas ve cinsiyetteki yasitlarina göre büyüme durumunu gösterir. Büyüyememe, yasitlarina göre büyümesi geri kalmis çocugu tanimlar ve olgularin genelinde beslenme problemi vardir. Birbiri ardina birden fazla kez büyüme egrisinde yasa göre agirligin 3’üncü ya da 5’inci persantilin altinda olmasi, büyüme egrisinde 6 aylik dönemde 2 major persantilden fazla düsüs olmasi, boya göre agirligin 3’üncü ya da 5’inci persantilin altinda olmasi durumunda çocugun büyümesinde sorun vardir.. Yasa göre vücut agirligi yetersiz beslenmeyi, boy uzunlugu uzun dönemli beslenme yetersizligini, boya göre agirlik orani ise akut dönemdeki yetersiz beslenmeyi gösterir. Bas çevresi, üst kol çevresi, deri alti kalinligi, üst kol ve bas çevresi orani, gögüs ve bas çevresi orani, beden kitle endeksi, z skoru beslenme durumunun degerlendirilmesindeki diger ölçümlerdir” ifadelerini kullandi.

Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Necip Tolga Özbay son olarak, büyümede sorunu olan çocuklarin tedavisinde varsa altta yatan hastaliklarin tedavi edilmesi, beslenme aliskanliklarinin düzenlenmesi, yakalama büyümesi yapabilmeleri için yüksek kalorili diyet verilmesi, multivitamin destegi saglanmasi ve duygusal gelisiminin takip edilmesi gerektigine dikkat çekti.
Kaynak: İHA