Daglarda Çiris Otu Bereketi

Dogu Anadolu Bölgesi’nde ve Erzurum’da bugünlerde çarsi pazarda sikça görülen "çiris otu" daglarda yaban hayvanlarinin da ilgisini çekiyor.

Daglarda Çiris Otu Bereketi
Bahar aylari ile birlikte Erzurum’un yüksek kesimlerinde ortaya çikan çiris otu vatandaslar tarafindan toplanmaya baslandi. Kendini dogaya veren ve Ispir ilçesinde yasayan Bülent Erkan, yaptigi gözlemlerde yaban keçilerinin de çirisi yedigini ifade etti.

Daglarda dogal olarak yetisen ciristen bir çok yemek yapildigini anlatan Bülent Erkan, “kiris gulik tursusu”nun ise vazgeçilmez bir lezzet oldugunu söyledi.



Halk tarafindan tedavi için de kullaniliyor

Insanlar yüzyillardir yasamin neredeyse her alaninda bitkilerden faydalaniyor. Bazi bitkiler tibbi faydalari sebebiyle saglik alaninda kullanilirken bazi bitkiler besin bazilari ise boya ya da süs bitkileri olarak kullaniliyor. Çiris otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede asphodelus aestivus l. olarak bilinen ve zambakgiller familyasina ait olan çiris otu, çogu bölgede güllük, dag pirasasi, kirkis otu, sari zambak, yabani pirasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kismi bazi hastaliklarin tedavisinde tibbi bitkilere basvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadigi ya da daha az oldugu düsünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiris otu da bölgede halkin tercih edilen bitkilerin basinda yer aliyor.

Ciristen birçok yemek yapiliyor

Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafindan yapilan bir arastirmada çirisin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yaninda vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özellige sahip olmasi sebebiyle yaygin olarak tüketildigi belirtildi. Çiris otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Misir ve Avrupa’nin bazi bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Dogu Anadolu, Güneydogu Anadolu, Iç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetisiyor. Çiris otu genel olarak zararsiz ve faydalari ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yaninda çirisin yapraklari henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrica çiristen çorba ve birçok yemek de yapiliyor. Haslandiktan sonra yumurta ile kavrulmasi ya da peynirle de karistirilarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrica kasila diye adlandirilan bir yemegi de yapiliyor. Sevilen yemeklerden biri olan kasila, çirisin kaynatilip içerisine bulgur katilarak katilasincaya kadar pisirilmesiyle yapiliyor. Katilastiktan sonra içi çukurlastirilarak yag dökülüp ve servis edilip yeniliyor.
Kaynak: İHA