Bakan Yumakli, Azerbaycan Tarim Bakani Memmedov Ile Bir Araya Geldi

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, Azerbaycan Tarim Bakani Mecnun Memmedov ile bir araya geldi. Bakan Yumakli, Azerbaycan ile tarimsal ticaret hacminin 2012 yilindan bu yana yaklasik yüzde 87 artis gösterdigini belirtti. Görüsmede iki ülke arasinda Tarimsal Arastirma ve Gelistirme Alaninda Isbirligi Niyet Beyani da imzalandi.

Bakan Yumakli, Azerbaycan Tarim Bakani Memmedov Ile Bir Araya Geldi
Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, Azerbaycan Tarim Bakani Mecnun Memmedov ve beraberindeki heyetle bakanlikta bir araya geldi. Yumakli, Türkiye-Azerbaycan 11. Dönem Tarim Yürütme Komitesi Toplantisi vesilesi ile Memmedov ve beraberindeki heyeti misafir etmekten duydugu memnuniyeti dile getirdi. Bu yilin subat ayinda Azerbaycan’da gerçeklestirilen seçimler sonrasi ayni göreve tekrar atanmasi dolayisiyla Memmedov’u tebrik eden Yumakli, bakanliklari arasindaki iliskilerin her geçen gün daha da derinleserek ilerledigine dikkati çekti. Bakan Yumakli, Tarim ve Orman Bakanliginin tarimin yani sira su, orman, gida güvenligi, su ürünleri, hayvancilik gibi pek çok alanda çalismalar yürüttügüne isaret ederek, bu çerçevede Azerbaycanli mevkidasi ile istisarelerde bulunmanin büyük önem tasidigini bildirdi. Türkiye ile Azerbaycan arasinda ortak tarih ve kültürel birlikteligin getirdigi güçlü bir dostluk ve kardeslik bagi bulundugunu hatirlatan Yumakli, tarim ve ormancilik alanindaki is birligini bu zemin üzerinde daha da ileriye tasimak için önemli çalismalar yürüttüklerini belirtti.

Bakan Yumakli, bugün 11. dönemi gerçeklestirilen Tarim Yürütme Komitesi Toplantisi’nin bu is birliginin önemli asamalarindan biri oldugunu vurgulayarak, “Ülkelerimiz arasinda tarimsal ticaret artarak devam etmektedir. Son 10 yil içerisindeki verilerimiz degerlendirildiginde bu artis daha iyi görülmektedir. Tarimsal ticaret hacmimiz 2012 yilindan bu yana yaklasik yüzde 87 artis göstermistir. Bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Yakaladigimiz bu ivmenin artarak devam edecegini ümit ediyoruz” dedi.

Ziyaret vesilesiyle imzalanan Tarimsal Arastirma ve Gelistirme Alaninda Isbirligi Niyet Beyani’nin önemine de deginen Yumakli, “Halihazirda var olan is birligimizi ve eylem maddelerimizi belirli bir zaman çizelgesi içinde gerçeklestirmemize imkan saglayacak olan bu beyan vesilesiyle iliskilerimizin daha da gelisecegine inaniyorum” ifadelerini kullandi.

“Türkiye’nin tarim sigortalari alanindaki tecrübeleri çok önemli”

Azerbaycan Tarim Bakani Mecnun Memmedov ise iki ülke arasindaki dostluk ve kardeslik iliskilerinin saglam bir temele sahip oldugunu belirterek, her alanda oldugu gibi tarim alaninda kurulan is birliginin her geçen gün daha da ileriye tasinmasindan duydugu memnuniyeti ifade etti.

Türkiye’nin sap hastaligiyla mücadele basta olmak üzere tarimsal alanda Azerbaycan’a verdigi destege tesekkür eden Memmedov, bugün imzalanan Tarimsal Arastirma ve Gelistirme Alaninda Isbirligi Niyet Beyani’nin ülkesinde Ar-Ge’ye dayali tarimin gelistirilmesi açisindan önem tasidigini dile getirdi. Memmedov, tarim sigortalarinin (TARSIM) da Türkiye’nin destegiyle Azerbaycan’da hayata geçirildigini hatirlatarak, kurak geçen bir dönemde Türkiye’nin bu alandaki tecrübesinden yararlanmanin büyük faydasini gördüklerini bildirdi. Azerbaycan’da ziraat egitimi alan uzmanlara Türkiye’de kendi alanlarinda bilgilerini gelistirme imkâni verilmesinden memnuniyet duyacaklarini aktaran Memmedov, hayata geçirmeyi planladiklari toplulastirma projeleri için de Türkiye’nin tecrübesinden yararlanmak istediklerinin altini çizdi.

Toplantida daha sonra Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli ile Azerbaycan Tarim Bakani Mecnun Memmedov, Tarimsal Arastirma ve Gelistirme Alaninda Isbirligi Niyet Beyani’ni imzaladi.

“Istisare mekanizmasini sürekli devrede tutuyoruz”

Iki bakan görüsme sonrasi gazetecilere degerlendirmelerde bulundu. Bakan Yumakli, Azerbaycanli mevkidasi ile Tarim Yürütme Komitesi’nin 11. Toplantisi’ni gerçeklestirdiklerini belirterek, “Imzaladigimiz anlasmalardan daha da önemlisi, bundan sonra yapacaklarimizin disinda, bugüne kadar yaptiklarimizin da fikri takibinin olmasi açisindan olusturulan eylem planidir. Bunun içerisinde arastirma gelistirmeden tutalim da bitkisel üretim, hayvansal üretim ve bunlara iliskin arastirma gelistirme faaliyetlerinin karsilikli paylasimi, tarimsal ürün sigortalari, toplulastirma, sulamaya kadar birçok konuda yine karsilikli olarak bilgi ve tecrübe paylasimini yapacagiz. Elbette Tarim Yürütme Komitelerinin devreye alinmis olan eylem planinin takibi, özellikle kurumsal takibi açisindan çok büyük önemi var" dedi.

Bakan Memmedov ile bu toplantilar disinda istisare mekanizmasini sürekli devrede tuttuklarini vurgulayan Yumakli, “Insallah bundan sonraki dönemde hem is birligi yaptigimiz konularin her iki ülke açisindan hem üretimin gelistirilmesi, daha verimli hale getirilmesi ve ticaretin arttirilmasina çok önemli faydalari da olacaktir. Bundan sonraki faaliyetlerimizin ayni sekilde her iki ülke için de hayirli ugurlu olmasini diliyorum” diye konustu.

Bir soru üzerine Azerbaycan’in COP29 toplantisina ev sahipligi yapacak olmasini da degerlendiren Yumakli, Azerbaycan’i böylesine önemli bir toplantiya ev sahipligi yapmasindan dolayi tebrik etti. Yumakli, çok ciddiyetle üzerinde durulan bir hazirlik sürecine tanik olduklarini belirterek, “Bizler de özellikle COP sürecinde su verimliligi ve seferberligi basta olmak üzere biyoçesitlilikle alakali diger konularda da katkida bulunmak üzere birlikte olacagiz, katilacagiz. Ben inaniyorum ki Azerbaycan’da gerçeklesecek olan COP toplantilari hem Azerbaycan, hem Türkiye hem de dünya için çok önemli sonuçlar olusturacaktir. Hayirli olmasini diliyorum” ifadelerini kullandi.

Azerbaycan Tarim Bakani Memmedov da ziyaret vesilesiyle imzalanan anlasmalarin iki kardes ülke arasinda tarimsal alandaki is birliginin gelismesini saglayacagini dile getirdi. Türkiye’nin son yillarda tarimsal Ar-Ge alaninda büyük ilerlemeler kaydettigine dikkati çeken Memmedov, kendilerinin de bu tecrübeden yararlanmak istediklerini, iklim degisikliginin etkilerinin görüldügü bir dönemde Ar-Ge faaliyetlerinin önem tasidigini vurguladi. Mammadov, Ermenistan isgalinden kurtarilan bölgelerde bugün imzalanan is birligi faaliyetlerinin bir yansimasinin olup olmayacagi sorusu üzerine de imzalanan anlasmalarin bütün Azerbaycan topraklarini kapsadigini ancak isgalden kurtarilan topraklar açisindan ayri bir önemi bulundugunu söyledi.

Geçen 30 yilda bu bölgelerde iklim degisikliginin etkileri basta olmak üzere ne gibi durumlarin yasandigini bilmediklerini kaydeden Memmedov, “Bu bakimdan imzalanan anlasmalarin bu bölgeler açisindan da büyük faydasi olacaktir” dedi.

Kaynak: İHA