Baharda Sik Görülen Cilt Hastaliklarina Dikkat

Dermatoloji Uzmani Dr. Nalan Kükürt, ilkbahar mevsiminde bazi cilt hastaliklarinin görülme sikliginin arttigini söyledi.

Baharda Sik Görülen Cilt Hastaliklarina Dikkat
Medline Adana Hastanesi Dermatoloji Uzmani Dr. Nalan Kükürt, özlemle beklenen bahar aylarinda dikkatli olunmaz ise gelisebilecek kimi cilt sorunlarinin yasam konforunu düsürecek seviyelere gelebildigini ifade ederek, bu dönemde en sik görülen cilt hastaliklarini ve koruma yollarini anlatti.

Dermatoloji Uzmani Dr. Nalan Kükürt, bahar aylarinda görülebilecek cilt hastaliklarini su sekilde siraladi:

Kurdesen (Ürtiker)

Arastirmalar, her dört kisiden birinin yasami boyunca en az bir kez ürtiker geçirdigini gösteriyor. Ürtikere en çok baharla birlikte polenlerin artmasi sebep oldugundan maruziyetten kaçinmak büyük önem kazaniyor. Deriden kabarik, basmakla solan, etrafi kizarik, sinirlari belirgin ve kasintili döküntüler ürtikerin belirtileri olarak öne çikiyor. Bu döküntüler bir günden fazla geçmeden kayboluyor ve vücudun baska yerlerinde tekrar çikiyor. Belirtiler hastalari özellikle geceleri daha çok rahatsiz ediyor ve yasam kalitelerini olumsuz etkiliyor. Siddetli kasintilar kimi zaman dayanilmaz boyutlara ulasabiliyor. Ileri durumlarda göz kapagi ve dudaklarda sislikler bile meydana gelebiliyor ve bunun sonucunda da acil müdahale edilmesi zorunlu bir hal aliyor.

Günes alerjisi

Günes alerjisi, cildin günesin zararli isinlarina gösterdigi bir reaksiyon. Belirtileri genellikle kasintili kizariklik, kabariklik ve isilik seklinde ortaya çikiyor. Ancak siddetli günes alerjisi; kurdesen, sulu kabarciklar, sislik seklinde de kendini gösteriyor. Polimorf isik reaksiyonu, iltihapli ve kasintili cilde neden olan aktinik prurigo, kronik aktinik dermatit ve günes ürtikeri (solar ürtiker) olarak birçok çesidi bulunuyor. Etkin bir sekilde günesten korunmak alinacak ilk ve en önemli tedbir oluyor.

Alerjik deri hastaliklari

Bahar aylarinda atopik egzama, alerjik rinit (saman nezlesi) ve astim hastaligi olan kisilerde alerjik cilt hastaliklarinin gelisme ihtimali oldukça artiyor. Bu dönemde özellikle polenlerden, alerji yapici gidalardan, ev tozu ve stresten mümkün oldugunca kaçinilmasinin yani sira uzman bir hekimden de yardim alinmasi da gerekebiliyor.

Mantar enfeksiyonlari

Bulasici bir deri enfeksiyonu olan ve yaygin olarak görülen mantar, vücuda giren organizmalarin yerlestigi bölgelerde sulu veya kuru deri, kasinti ve kizariklik seklinde kendini belli ediyor. Özellikle seker hastalarinin ayaklarinda ortaya çikan mantar hastaliginin ihmal edilmemesi gerekiyor. Mantarlara bagli deri hastaliklari sicak ve nemli ortamlarda daha fazla görüldüklerinden kisisel temizlige özen göstermek, hasta kisilerle temastan kaçinmak, sentetik olmayan ayakkabilar giyinmek ve kiyafet seçiminde pamuklu giysileri tercih etmek önem tasiyor.

Günes lekeleri

Baharin gelisiyle birlikte artan günes isinlarina maruz kalan bölgelerdeki deride döküntüler, koyu lekeler ve günes yaniklari görülebiliyor. Bunun yani sira ciltte kirisiklik olusumunun bir sonucu olarak erken cilt yaslanmasina da kapi aralanmis oluyor. Bu nedenle bahar aylarinda zararli günes isinlarina maruz kalmamak için günesin cilde ulasmasini engelleyecek kiyafetler giymek ve gerekirse çok faktörlü günes kremi kullanmak gerekiyor.
Kaynak: İHA