'Antep Isi Nakisi' Insanligin Ortak Mirasi Olma Yolunda

Gönülden geçen duygularin ilmek ilmek islendigi “Antep Isi Nakisi” 2025 yilinda yapilacak 20’inci Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarasi Komite Toplantisi’nda degerlendirilmek üzere Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nde (UNESCO) aday gösterildi.

'Antep Isi Nakisi' Insanligin Ortak Mirasi Olma Yolunda
Gaziantep Büyüksehir Belediyesi öncülügünde, Kültür ve Turizm Bakanligi is birliginde daha önce “Antep Isi Nakisi’nin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girmesi için hazirlanan dosyanin yazim çalistayi sonrasi Türkiye, UNESCO’nun yolunu tuttu.

Bu kapsamda 2025 yilinda yapilacak komite toplantisinda Kültür ve Turizm Bakanliginca UNESCO’ya sunulan Antep Isi Nakisi’nin tüm dünyaya tanitilmasi ve ecdat yadigari bu kadim kültürel mirasin korunarak gelecek nesillere aktarilmasi amaçlaniyor.

GASMEK’lerde bugüne kadar bini askin kursiyere Antep isi nakisi üzerine egitimler verildi

Teli çekilebilen kumaslar üzerine model islenen ve kenari motiflerle süslenerek hazirlanan, gelinlerin çeyizlerini süsleyen Antep Isi Nakisi’nin bilinirliliginin artirilmasi için Gaziantep Büyüksehir Belediyesi’ne bagli GASMEK’lerde egitimler veriliyor. Bu çerçevede 2015’ten bu yana kursiyerlere elde Antep Isi tekniklerine uygun desen arastirip hazirlayabilme, araç-gereci islemeye hazirlayabilme ve igne tekniklerini uygulayabilme bilgi ve becerisi kazandiriliyor. Bugüne kadar toplamda 1010 kursiyere ücretsiz egitim verildi.

Meslegin gerektirdigi yeterlikleri kazanan bireylere, el sanatlari teknolojisi, turistik ve hediyelik esya, desen üretimi yapan isletmelerde, çeyiz, el nakisi üretimi yapan atölyelerde ve moda evleri gibi alanlarda istihdamin yolu açildi.

“Bizim amacimiz, tekrar bu sanatimizin gün yüzüne çikmasini kolaylastirmak”

Helvacikara - Kiymik Geleneksel El Sanatlari Merkezi birim sorumlusu Yelda Kina Antep Isi Nakisi kültürünün tarihine ve kullanim amaçlarina deginerek, “Bizim kültürümüzde önemi çok eski tarihlere dayaniyor. Yaklasik 400 yil öncesinde bile Antep Isi Nakisi’nin islendigini gösteren örnekler günümüze ulasmistir. Çok eski tarihlerde günlük yasamlarda kullanilan özellikle süsleme amaçli genç kizlarin çeyizlerinde, giyim esyalarinda kullanilan bir tekniktir. Fakat günümüzde bu olabildigince kisitli imkanlarla kisitli alanlarda kullanilmaktadir. Eski önemini artik kaybetmeye basladi.

Zaten bizim amacimiz da UNESCO’ya bunu dahil ederek, tekrar bu sanatimizin gün yüzüne çikmasini kolaylastirmaktir” diye konustu.



Antep Isi Nakisi’nin tekniklerini anlatan Kina açiklamasinin devaminda, “Antep Isi Nakisi çesitli igne teknikleriyle 101 farkli nakis teknigiyle iplik çekilerek, sarma yapilarak ve doldurularak islenebilen bir nakis çesididir. Kullanilan malzemeler dogal malzemelerdir. Ipekli iplikler, pamuklu kumaslar bahsettigimiz 101 teknik üzerine kullanilmaktadir. Bizde gerek kurslarimizda gerek Büyüksehir Belediyesi bünyesindeki çesitli faaliyetlerle biz bunlari yasatarak, özellikle gençlerin günlük kullanimlarina uygun hale getirerek günümüzde bunlarin devamliligini saglamaya çalisiyoruz. Bunun içinde çesitli taki, terlik, çanta vb. günlük kullanim ürünlerinde bunlari kullanarak günlük hayata adapte etmeye çalisiyoruz. Gençlerde merak ediyorlar, benimsiyorlar ve kendileri kullanmak için çaba sarf ediyorlar. Çünkü özellikle kursiyer basvurularimizda gençlerin daha çok oldugunu görüyoruz ve bu bizi çok mutlu ediyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA