Alanya Belediyesi'nden 'Mali Tablo' Açiklamasi

Alanya Belediyesi, geçtigimiz gün belediye ana binasina asilan ve tartisma haline gelen mali tablo ile ilgili bir açiklama yapildi. Açiklamada, “Bir siyasi partinin ilçe örgütünün bir kamu kurulusunun mali tablosunu açiklamasinin hukuki ve teknik dayanagi yoktur, bu nedenle siyasi parti ilçe binasina asilan tablonun itibari bir kiymeti bulunmamaktadir” denildi.

Alanya Belediyesi'nden 'Mali Tablo' Açiklamasi
Alanya Belediye Baskani Osman Tarik Özçelik, 31 Mart Yerel Seçimleri sürecinde vaat olarak borç bakiyesi ve aylik gelir gider dengesini gösteren mali tabloyu göstermisti. Baskan Özçelik, verdigi sözü tutarak belediyenin borç listesini ve aylik gelir gider dengesi afisini ana binaya asti. Asilan listeye göre Alanya Belediyesi’nin kisa vadede ödenmesi gereken toplam borcu 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 lira.

Önceki dönem Alanya Belediye Baskani Adem Murat Yücel’in partisi MHP Alanya Ilçe Binasina ise belediyenin borç listesinin yer aldigi baska bir aylik gelir gider denge afisi asildi. Afiste yazilan borcun 448 milyon 631 bin 348 lira oldugu görüldü.

Alanya Belediyesi’nden konuyla ilgili açiklama yapildi. Yapilan açiklamada, daha önce asilan mali tablonun tahrif edilerek araya eklemeler yapilarak baska bir tablo hazirlandigi ve MHP ilçe binasini asildigi belirtildi.

“Mali tablo tahrif edilerek araya eklemeler yapilarak baska bir tablo hazirlandi”

Alanya Belediyesi’nin açiklamasindan 31 Mart 2024 tarihi itibariyle stok borçlarini ve aylik gelir gider dengesini gösteren mali tablonun 16 Nisan tarihinde belediye binasina asildigi ayrica, basin kuruluslarina açiklamasiyla birlikte gönderildigi ifade edildi. Söz konusu mali tabloya önce bir siyasi partinin ilçe yöneticisi tarafindan “tablonun belediye alacaklarini kapsamadigi” seklinde elestiri getirildigi daha sonra Belediye tarafindan asilan mali tablonun tahrif edilerek araya eklemeler yapmak suretiyle baska bir tablo hazirlandigi ve ayni siyasi partinin ilçe binasina asildiginin görüldügü kaydedildi.

“Korsan mali tablo olusturulmustur”

Bazi hususlarin kamuoyuna duyurulmasinin zaruri hale geldigi belirtilen açiklamada, “Alanya Belediyesi bir kamu kurulusudur. Bir siyasi partinin ilçe örgütünün bir kamu kurulusunun mali tablosunu açiklamasinin hukuki ve teknik dayanagi yoktur, bu nedenle siyasi parti ilçe binasina asilan tablonun itibari bir kiymeti bulunmamaktadir. Açiklanan mali tablo, Belediyemiz tarafindan kamuoyuna sunulan mali tablonun tahrif edilmesi suretiyle ancak ayni yazi fontu, ayni renk kartelasi kullanilarak hazirlanmistir; bir baska ifadeyle korsan mali tablo olusturulmustur. Bu durum, dikkatli hafizalarda seçim kampanyasi sirasinda korsan pankart hazirlanmasi eylemini çagristirmistir” denildi.

“2013 yili gelir toplami 99 milyon 543 bin 12 TL”

Açiklamanin devaminda, belediyenin önceki yillardaki borçlariyla ilgili bilgiler verilerek, “Ayni kisinin 2014 yilinda bir önceki Belediye’den gelir toplami kadar borç devraldiklarina dair açiklamasi da maalesef gerçegi yansitmamaktadir. 2013 yili kesin hesap raporundan Alanya Belediyesi’nin 2013 yilini 12 milyon 802 bin 463 TL borçla kapattigi, ayni yil gelir toplaminin ise 99 milyon 543 bin 12 TL düzeyinde gerçeklestigi görülmektedir” ifadeleri kullanildi.

“Mali tablo konusundaki söylemlerin elestirel bir kiymeti yok”

Öte yandan, MHP Alanya Ilçe Teskilat Binasi’na asilan mali tablo ile ilgili ise “Belediyemiz tarafindan açiklanan mali tabloya elestiri getiren siyasi parti ilçe yöneticisinin önceki belediye yönetiminden belediyemizin reklam panolarini kiralayarak halen isleten kisi oldugu kamuoyunun malumudur. Bir baska ifadeyle kendisi önceki belediye yönetimi nezdinde ticari açindan müsaadeye mazhar bir kisidir. Bu nedenle, belediyemizce ilan edilen mali tablo konusundaki söylemlerinin elestirel bir kiymeti olmadigi, ilgilinin kisisel hezeyanini yansittigi seklinde degerlendirilmektedir” ifadeleri kullanildi.

Alanya Belediyesi tarafindan açiklanan tablonun stok borç durumunu ve aylik gelir gider dengesini gösterdigini, belediyenin 31 Mart itibariyle borç ödeme gücüne dair bir gösterge oldugu görüldügü ifade edildi. Alanya Belediyesi’nin gelirlerinin olagan giderlerini karsilamadigina deginilen açiklamada, her ay 73 milyon TL daha ilave borç olustugu belirtildi.

“Siyaseten ve kamu yönetimi açisindan izaha muhtaç oldugu düsünülmekte”

Alanya Belediyesi tarafindan yapilan açiklamada son olarak sunlar kaydedildi: “Belediyemizce ilan edilen mali tablodan da görülecegi üzere, Alanya Belediyesi çalisanlarinin maaslarindan kesilen gelir vergileri ile çalisanlarin güvencesi olan sosyal güvenlik primleri, bireysel emeklilik sistemi isveren katkilari maalesef ödenmemistir. Hiçbir kamu kurumunun çalisanlarinin mali haklarindan daha öncelikli bir harcamasinin bulunamayacagi, birincil mali sorumlulugunun çalisanlarinin haklarini eksiksiz yerine getirmek olduguna inanilmaktadir. Alanya Belediyesi’nin baskaca hiçbir borcu bulunmasa dahi çalisanlarina iliskin deginilen borçlarin ödenmemis olmasinin hiçbir sartta kabul edilebilecek bir tercih olamayacagi degerlendirilmektedir. Bu nedenle önceki belediye yönetiminin bu tercihinin siyaseten ve kamu yönetimi açisindan izaha muhtaç oldugu düsünülmektedir.”
Kaynak: İHA