27 Yillik Harik Ustasindan Alternatif Üretim

Bitlis’te 27 yildir harik sanatiyla ugrasan Haydar Yilmaz, ürettigi büyük boy hariklere alternatif olarak süs esyasi ve hediyelik mini harik üretimi yapiyor.

27 Yillik Harik Ustasindan Alternatif Üretim
Yillardir tek basina harik sanatini yasatmak için büyük mücadele veren Haydar Yilmaz, 600 yillik bir sanatin bitmemesi için alternatif üretimlere yöneldi. Bitlis’in önemli el sanatlarindan biri olan, keçi kili ve kendir ham maddesinden yapilan ve yöre halkinin yüzyillardir ayakkabi olarak kullandigi harik ayakkabisinin yasayan son ustasi Yilmaz, sanatini yasatmak ve tanitmak için mücadele veriyor. Bazi kurumlarin kismi destegi disinda sanatini yasatmak için destek bulamadigini vurgulayan Yilmaz, 25 yildir zor sartlarda üretimini yaptigi harik sanatina sahip çikilmasini bekliyor.

Harik ustasi Haydar Yilmaz, gazetecilere yaptigi açiklamada, mini harikin piyasasini olusturmaya çalistiklarini söyledi.

Yilmaz, “Yöre halkinin 600 yil boyunca bu ayakkabiyi kullandigi rivayet edilir. Genelde biz bunlari halk oyunlari ekiplerine veya ayaginda romatizma rahatsizligi bulunanlar için yapiyoruz. Tabii harik, piyasasi olan bir ürün degil. Tüm geleneksel el sanatlarinda oldugu gibi pazar sorunu yasiyor. Bu pazar sorununu asmak için farkli metotlar denedik. Bunlardan biri de mini harik üretimi oldu. Bu mini harikler süs amaçli yapiliyor. Piyasasi daha uygun oluyor, çünkü gelen turistler kullanim amaci büyüklere göre daha fazla oldugu için bunu tercih ediyorlar. Bitlis’teki kurum ve kuruluslar gelen misafirlerine mini hariki veriyorlar, sag olsunlar bu konuda bizlere destek oluyorlar. Amacimiz bu sanati ayakta tutmak ve yasatmak istiyoruz. Çünkü Bitlis’e özgü bir sanattir. Genç nesillere aktarabilmek için zaman zaman Kültür ve Turizm Bakanligi ve Milli Egitim Bakanligi bünyesinde kurslar açiyoruz. Kursiyerlerimiz geliyorlar ögreniyorlar tabii, devam ettirme konusunda fazla bir ragbet olmasa da yine de kurslarimizi açiyoruz. Mini harikin piyasasini olusturursak atölyemizde en azindan 10-15 kisi istihdam edebiliriz” diye konustu.

Kaynak: İHA