Yüksekova'da Yayla Muzunun Destesi 100 TL'den Satisa Çikarildi

HAKKARI – Hakkari il merkezi ve ilçelerinde dogal olarak yetisen ve ‘yayla muzu’ olarak da adlandirilan uçkun, destesi 100 TL’den satisa çikartildi.

Yüksekova'da Yayla Muzunun Destesi 100 TL'den Satisa Çikarildi
Dogu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde dogal olarak yetisen ve yöre halki tarafindan uçkun veya yayla muzu adiyla bilinen ve sevilerek tüketilen eksimsi uçkun bitkisi, Yüksekova’da satisa sunulmaya baslandi. Destesi tezgâhlarda 100 TL’den satilirken, daglarin yüksek zirveleri ve eteklerinden büyük zorluklarla toplanan bitki, herhangi bir fabrika ya da is imkâni olmayan kent merkezinde çogu insanin baslica geçim kaynagi oldu.

Issiz vatandaslar bin bir zorlukla topladiklari uçkunlari torbalarla getirdikleri sehir merkezindeki ana caddelerde satisa sunarak aile bütçelerine katkida bulunuyor. Bölge insani tarafindan büyük bir begeniyle tüketilen bitkinin, özellikle sarilik, tansiyon, mide rahatsizliklari ve diyabet gibi hastaliklara iyi geldigi iddia ediliyor.

Dagdan getirilen uçkunu satan Titan Akdogan isimli vatandas, “Biz geçimimizi bu sekilde sagliyoruz. Biz ekmegimizi pancar satarak çikariyoruz. Uçkun; tansiyon, kanser ve seker hastaliklari için çok iyi bir ilaçtir. Bu sene Semdinli tarafindan getirdik, destesini 100 liradan satiyoruz. Bizlere de geçim kaynagi oldu” dedi.

Kaynak: İHA