Uzmanindan Köpek Besleyenlere Uyari Açiklamasi 'Köpekleri Agizlik Ile Dolastirin'

Adana’da son 5 günde yasanan 2 köpek saldirisi nedeniyle uzmanlar köpek sahiplerini uyararak, agizlik takmadan disari çikartmamalarini önerdi.

Uzmanindan Köpek Besleyenlere Uyari Açiklamasi 'Köpekleri Agizlik Ile Dolastirin'
12 Nisan günü Seyhan ilçesine bagli Mithatpasa Mahallesi Ray Sokak’ta ailesiyle birlikte bayram ziyaretinden dönen 4 yasindaki Asel Ugras, sokakta Rottweiler cinsi köpegin saldirisina ugradi. Çevre sakinlerinin müdahalesi ile kurtarilan minik Asel, ambulansla hastaneye kaldirildi. Köpegin sahibi oldugu belirlenen Sedat E. gözaltina alinirken, köpek barinaga gönderildi. Minik Asel hastanede 3 gün tedavi görürken gözaltina alinan Sedat E. ve köpegin yeni sahibi Mümin K. adli kontrol sartiyla serbest birakildi.

Ayrica bu olaydan 2 gün sonra merkez Çukurova ilçesinin Belediye Evleri Mahallesi Türkmenbasi Bulvari üzerinde, ekmek almak için evinden çikan Sümeyye Tek, kaldirimda ilerlerken birdenbire ortaya çikan iki sahipsiz köpegi fark etti. Aniden telasa kapilan Tek, terliklerini hizla çikarip, köpeklerden uzaga yola dogru kosmaya basladi.

O sirada bulvarda ilerleyen Adnan B., araciyla seyir halindeyken aniden önüne çikan Tek’e çarpti. Çarpmanin siddetiyle Tek savruldu ve taklalar atti, sonrasinda asfalt zemine düserek yaralandi.

"Agizlik ile köpek gezdirmek aslinda çok yararli"

Son 5 günde yasanan 2 köpek saldirisinin ardindan Adana Veteriner Hekimler Odasi Baskani Nihat Köse, Ihlas Haber Ajansi’na konustu.

Köse, köpeklerin agizlik takilarak disari çikartilmasini önererek, "Sokaklarda bu kadar çok köpek oldugu zaman böyle durumlar ile karsilasabilirsiniz. Köpeklerin dogasinda böyle seyler var. Bir takim yasakli irklar var. O irklar kisirlastirildi ve agizlarina agizlik takilmasi zorunlulugu getirildi.

Geçenlerde Rottweiler cinsi bir köpek küçük bir kizi yaraladi. Bu köpek yasakli irk degil ancak çok güçlü çene kaslari var bu köpeklerin. Bunlari agizlik ile dolastirmak zorundayiz. Bir köpek besliyorsaniz eger onun bebekliginden büyüdügü zamana kadar veteriner hekimler ile yapmalisiniz. Köpekler isirdi, popülasyon artti diye köpek düsmani olmaya gerek yok. Ancak uzman yardimi alarak köpek beslemek çok önemli. Agizlik ile köpek gezdirmek aslinda çok yararli. Hem köpeklerimiz bu sayede sokaklarda istemedigimiz seyleri yiyemez" ifadelerini kullandi.

"Sokaklar köpeklerden geçilemeyecek"

Öte yandan, Baskan Köse sokak köpeklerinin de kisirlastirilmasi gerektigini belirterek, "Sokak köpekleri için de belediyeler kisirlastirma merkezlerinde daha çok kisirlastirma yapmak zorundalar. Bu önüne geçilemez bir hal aldi. Köpekler eger kisirlastirilmazsa yakinda sokaklar köpeklerden geçilemeyecek bir hale gelecek" dedi.

Kaynak: İHA