Trump'a Yönelik Tarihi 'Sus Payi' Davasinda Ilk Jüri Üyeleri Seçildi

Eski ABD Baskani Donald Trump’a yönelik tarihi “sus payi” davasinda 12 kisilik mahkeme jürisinin 7 üyesinin seçimi tamamlandi. Trump ise sosyal medyadan yaptigi açiklamada, hakkindaki konusma yasagina isyan ederek yasagin kaldirilmasi çagrisinda bulundu.

Eski ABD Baskani Donald Trump, iliski yasadigi müstehcen film oyuncusu bir kadina 2016 baskanlik seçimleri öncesinde “sus payi” ödemekle suçlandigi davanin ikinci gününde New York’taki Manhattan Ceza Mahkemesi’nde hakim karsisina çikti. Durusma öncesinde kendisine ait Truth Social platformundan açiklama yaparak hakkindaki konusma yasagini elestiren Trump, “Bu çeliskili, Trump’tan nefret eden yargiç televizyonda gün boyu yalan söyleyen ve bana nefret kusan insanlara cevap vermeme izin vermiyor. Avukatlarima ve hukuk ekibime kaba davraniyor. New York adalet sistemi, dünyanin dört bir yanindan gelen elestirilerle yerle bir ediliyor. Konusmak ya da en azindan cevap verebilmek istiyorum. Seçimlere müdahale! Hileli, Anayasaya aykiri yargilama! Konusma yasagini kaldirin!” ifadelerini kullandi.

Ilk jüri üyeleri belirlendi

Trump, avukatlari ve mahkeme üyelerinin salondaki yerini almasinin ardindan 12 kisilik jüri heyetinin seçimine devam edildi. Mahkeme heyeti ve Trump’in savunma ekibi, jüri üyesi adaylarina politik görüsleri, haber alma konusundaki tercihleri, geçmisteki sosyal medya paylasimlari ve Trump ve onu destekleyen politik gruplarla iliskilerine dair sorular sorarak yargilama sirasinda adil davranabilecek isimleri belirlemeye çalisti. Adil olamayacagini belirten birçok aday elenirken, farkli yas, cinsiyet ve meslek gruplarindan 7 kisi jüri üyesi olarak seçilip yemin etti. Yargiç Juan Merchan ismi açiklanmayan jüri üyelerine durusmalara vaktinde gelme, rüsvet kabul etmeme ve kendilerini etkilemeye yönelik her türlü girisimi mahkemeye bildirme talimati verdi. Seçilen jüri üyelerini kendilerini etkileyebilecek haberleri okumaktan ve izlemekten kaçinmaya çagiran Merchan, ayrica üyeleri dava hakkinda kimseyle konusmamalari konusunda uyardi. Davanin görüldügü Manhattan’da yasayan siradan vatandaslardan olusacak ve Trump’in suçlu olup olmadigina karar verecek 12 kisilik jüri heyetinin kalan üyelerinin seçimine persembe günü devam edilmesi bekleniyor.

Dava dün baslamisti

Eski ABD Baskani Donald Trump’in iliski yasadigi müstehcen film oyuncusu bir kadina 2016 baskanlik seçimleri öncesinde “sus payi” ödemek ve ödemeyi örtbas etmek için resmi kayitlarda tahrifat yapmakla suçlandigi dava dün baslamisti. Ilk durusmada Trump’in reddi hakim talebi reddedilirken, Savci Joshua Steinglass Trump’in daha önce konulan konusma yasagini ihlal ettigi gerekçesiyle para cezasina çarptirilmasini talep etmisti. Mahkeme, konusma yasagi ile ilgili talebin 23 Nisan’da görülecek durusmada degerlendirilmesine karar vermisti. Jüri seçimine baslanan durusmada, 50’den fazla jüri üyesi adayi tarafsiz olamayacaklarini söyleyerek görev almama talebinde bulunmustu. Kamuoyunda “sus payi” davasi olarak da bilinen dava, Trump’in ABD tarihinde bir ceza davasinda yargilanan ilk eski ABD Baskani olmasi nedeniyle önem tasiyor. Trump’in dava sonunda 4 yila kadar hapis cezasi alabilecegi belirtiliyor.
Kaynak: İHA