Geçmeyen Alerjiye Endoskopik Çözüm

Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Medical Point Hastanesi Kulak Burun Bogaz Hastaliklari bölümünden Prof. Dr. Erdem Eren, yilin her döneminde devam eden ve ilaçlarla sonuç alinamayan alerjilerin ameliyatla tedavi edilebildigini söyledi. Eren, “Akintiyi, kasintiyi, hapsirmalari tetikleyen sinirimizi ameliyatla yakabiliyoruz. Endoskop denen kamerayla burnun içinden giriyor ve ameliyati gerçeklestirebiliyoruz” dedi.

Geçmeyen Alerjiye Endoskopik Çözüm
Baharin gelmesiyle birlikte, polen alerjileri gibi alerjik reaksiyonlarda önemli bir artis yasanmaya basladi.

Özellikle polen alerjisi olan vatandaslar, bu dönemde hayatlarini büyük ölçüde etkileyen semptomlarla mücadele etmek zorunda kaliyor. Bazi hastalar ise burun tikanikligi, hapsirma, kasinti ve göz yasarmasi gibi sadece bahar aylarinda degil, tüm yil boyunca yasamak zorunda kaliyor. Izmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi KBB hastaliklari bölümünden Prof. Dr. Erdem Eren, sene boyunca süren ve ilaçla kontrol atina alinmayan alerjileri ameliyatla tedavisinin mümkün oldugunu belirtti.

Alerjiyi ikiye ayiran Eren, “Alerjik rinit ve non allerjik rinit (vazomotor rinit) olmak üzere ikiye ayriliyor. Alerjik rinit daha çok çiçeklere, böceklere karsi havada gezen alerjilerdir. Tüm mevsime de yayilabilir, senede 3-4 ay da görülebiliyor. Bunun ilk tedavisi bir alerjenden kaçinmak, alerji haplari ve burun spreyleri kullanmak. Bu tedavi yöntemiyle sikayetlerini kontrol edebildigimiz çok hastamiz var. Bir de bu bahsettigimiz sikayetleri belli bir dönem degil de tüm yil boyunca yasayan vazomotor rinit dedigimiz hasta grubu var. Bu hastalarda normal tedaviler çok etkili olmayabiliyor” dedi.

Tüm yil boyunca alerjiye sebep olan sinire müdahale edilebildigine vurgu yapan Eren, “Akintiyi, kasintiyi, hapsirmalari tetikleyen bir sinirimiz var. Bu siniri ameliyatla yakabiliyoruz. Endoskop denen kamerayla burnun içinden giriyoruz ve ameliyati gerçeklestiriyoruz. Genelde alerjide burun etlerinin de büyümeye baslamasi bir tikaniklik nedeni olabiliyor. Bu islemler sirasinda burun etlerini küçültmek de mümkün. Ameliyatta disarida kesi olmuyor. Hastalarimiza ameliyat sonrasi bir hafta dinlenmelerini öneriyoruz” diye konustu.

Her alerjisi olan hastanin ameliyat için uygun olmadiginin altini çizen Eren, “Hastanin sikayetlerinin bir döneme degil, tüm yila yayilmis olmasi gerekiyor. Sikayetlerinin hekimler tarafindan verilmis ilaçlarla veya spreylerle geçmemis olmamasi gerekiyor. Bunlarin disinda tüm sene ilaç kullanan hastanin ilaç kullanmayi biraktiktan sonra sikayetlerinin tekrarliyor olmasi gerekiyor. O sebepten ötürü yilda birkaç kez bu sikayetleri yasayan hastalara ameliyat önermiyoruz. Hastayi muayene ettikten sonra tetkikler isiginda yol izliyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA