Fizyoterapist Bilge Özel Idrar Kaçirma Rehabilitasyonu Anlatti

Özel Denizli Tekden Hastanesi Fizyoterapisti Bilge Özel, idrar kaçirma rehabilitasyon olarak da bilinen ürojinekolojik rehabilitasyon hakkinda bilgilendirme yapti. Fizyoterapist Özel, hangi durumlarda rehabilitasyona ihtiyaç oldugunu açikladi.

Fizyoterapist Bilge Özel Idrar Kaçirma Rehabilitasyonu Anlatti


Özel Denizli Tekden Hastanesi Fizyoterapisti Bilge Özel ürojinekolojik rehabilitasyon hakkinda açiklamalarda bulundu. Ürojinekolojik rehabilitasyonun legen kemigi olarak da bilinen pelvis içerisinde bulunan mesaneyi, rektumu ve üreme organlarini destekleyen bir dizi kas, bag ve fasyadan olusan hamak seklindeki pelvik taban fonksiyonlarini en uygun hale getirmeyi amaçladigini ifade eden Fizyoterapist Özel, rehabilitasyonun hedef kaslarin dengeli ve koordineli çalismasini saglamayi hedefledigini ifade etti.

Bu uygulamanin uzman terapistler tarafindan uygulanan bir yöntenm oldugunu ifade eden Özel, “Basta hasta egitimi olmak üzere, pelvik taban kaslarini kuvvetlendirici ve esgüdüm içinde çalismasini saglayan egzersizleri, manuel tedavi yöntemlerini, elektrik stimülasyonu ve nöromodülasyon içerir” dedi.



Rehabilitasyonun uygulanmasi gerektigi durumlari anlatan Özel, “Hapsirma, egzersiz gibi fiziksel zorlanma ile idrar kaçirmalarinda, acil idrar yapma ve idrar kaçirma durumlarinda, her iki tip idrar kaçirmanin birlikte oldugu mikst inkontinans olgularinda, kronik pelvik agri hastalarinda, agrili adet gören kisilerde, agrili cinsel iliski yasayanlarda, endometriozis hastalarinda, cinsel fonksiyon bozuklugu ve orgazm bozuklugu olan hastalarda, erken evre pelvik organ prolapsusu yani rahim sarkmasi olan olgularda, cerrahi yapilamayan ileri evre pelvik organ prolapsusu yani rahim sarkmasi olan hastalarda ve gebelik ve dogum sonrasi toparlanmada gereklidir” ifadelerini kullandi.

Öte yandan ürojinekolojik rehabilitasyon faydalarini siralayan Özel, “Pelvik taban kas fonksiyonlarinin düzenlenmesini saglar. Pelvik taban bölgesinin dolasimini arttirir. Bel, kalça ve solunum fonksiyonlarinin düzenlenmesini saglar. Idrar ve diski fonksiyonlarinin düzenlenmesini saglar. Cinsel bozukluklarin giderilmesinde yardimci olur. Yasam kalitesini arttirir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA