Çocuklarda Olusan Morluklari Önemseyin

Ülkemizde 5 bin çocuktan 1’inde görülen fakat ihmal edilmemesi gereken hemofili hastaligi hakkinda Çocuk Hematoloji Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Ömer Dogru açiklamalarda bulundu. Çocuklarda erken yasta vücutta olusan morluklarin önemsenmesi gerektigini ifade eden Dogru, anne-babalari hemofili farkindaligiyla ilgili uyardi.

Çocuklarda Olusan Morluklari Önemseyin
Hemofili, hayat boyu süren genetik geçisli, kronik bir kanama hastaligi olarak biliniyor. Kanin pihtilasmamasi nedeniyle kanamanin durmamasi veya geç durmasiyla seyreden, nadir hastaliklardan biri olarak tanimlaniyor. 17 Nisan Dünya Hemofili Günü’nde, hastaligin teshisi ve tedavisiyle ilgili Biruni Üniversite Hastanesi Çocuk Hematoloji Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Ömer Dogru, bilgilendirmede bulundu. Dogru, genetik geçisli kalitsal kanama bozuklugu olan hemofili için güncel tedavi yöntemleri arasina giren gen tedavisinin hastalara umut oldugunu söyledi.



"Vücutta morluk, etlerin içinde kanama görülmektedir"

Biruni Üniversite Hastanesi Çocuk Hematoloji Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Ömer Dogru, "Hemofili hastaligi erkek çocuklarinda 5 binde bir olarak görülmektedir. Ülkemizde 6-7 bin hemofili hastasi oldugu düsünülmektedir. Bu hastalarda kanama meyli vardir. Hayati tehdit eden kanamalar olabilir. Özellikle erkek çocuklarinda vücutta morluk, etlerin içinde kanama bulgulariyla çocuk hareketli olmaya basladigi dönemden itibaren görülebilmektedir. Son yillarda tedavisi konusunda çok ciddi gelismeler var" dedi.



"Hemofili, gen tedavisi ile çözüme kavusuyor"

Tedavi yöntemleri hakkinda bilgi veren Dogru, "Her ne kadar bütün dünyada çok yeni bir tedavi yöntemi olsa da ülkemizde de gen tedavisi yapilabilmekte ve bu hastalik tamamen bir çözüme kavusabilmektedir. Diger tedavi yöntemimiz ise A hemofili hastalarinda eksik olan faktörün sürekli yerine konmasi seklinde uygulanmaktadir. Bu da ne yazik ki, çogu zaman haftada 2-3 kez çocuklarin damar yolundan ilaç kullanmasini gerektirmektedir. Ancak yeni tedavi seçenekleri arasinda olan cilt alti uygulanan tedaviler ise 2-4 hafta araliklarla evde kolaylikla uygulanabilmektedir. Hemofili hastalari, uzun süre yasam kalitelerinin arttirilmasi için yeni tedavilerin ülkemizde kullanilabiliyor olmasi gerekiyor" seklinde konustu.



"Mutlaka uzmana basvurulmali"

Hastaligin belirtilerinden söz eden Dogru, "Çocugunuzda ciddi bir travma olmadan vücudunda morluklar olusuyorsa, eklem içinde kanamalar oluyorsa, agiz dis eti kanamalari oluyorsa mutlaka çocuk uzmani hekimi ya da çocuk hematoloji uzmanina basvurmaniz gerekir. Eger tedavi almadiysa, geç tani konduysa veya koruyucu tedaviler alinmadiysa hayati tehdit eden beyin kanamalari ve ölümlere yol açabilmektedir. Tip için çok çarpici tedavi yöntemleri var. Son yillarda Türkiye’de de basarili bir sekilde kullanilan hem Hemofili A’da hem Hemofili B’de gen tedavisinin, bu hastaligin tamamen çözümü için etkili oldugu görüldü" ifadelerini kullandi.

"Hemofili C, kizlarda da görülebilir"

Hastalik hakkinda bilgi veren Dogru, "Hemofili A ve B birbirlerine klinik bulgular açisindan çok benziyorlar. A daha siklikla görülüyor. Hemofili A’da faktör 8 eksikligi vardir. Hemofili B’de faktör 9 eksikligi vardir. Ikisi de sadece erkek çocuklarda görülürken Hemofili C, faktör 11 eksikligi hem kizlarda hem erkeklerde görülebilir. Faktör dedigimiz de pihtilasmayi saglayan proteinlerdir. Hemofili farkindaligi, bu hastaligin yasam kalitesini artirabilecek ve uzun süreli sakatliklari engelleyecek tedavilerin oldugunu bilmek gerekiyor" seklinde konustu.

Kaynak: İHA